Veikko Paavilainen on Nollakakkosen perehdyttäjä ja 02 Taksin TikTok-tähti

Kirjoittaja Reija Juusela,
22.2.2023

Veikko Paavilainen on uusin tekijä Nollakakkosen perehdyttäjien joukossa. Hän on tuore tulokas myös työelämässä, sillä nuoren iän vuoksi ei työvuosia ole ehtinyt kertyä vielä monia. Tästä huolimatta hän on ennättänyt kartuttaa kokemusta niin hampurilaisravintolan ja huonekalukaupan leivissä kuin sähkö- ja puhelinliittymien myyjänä.

Työuransa Veikko aloitti Nollakakkosella ensin 02 Taksi -asiakaspalvelijana, josta hän laajensi osaamistaan 020202 Palveluun. Nyt uusin aluevaltaus on perehdyttäjän toimenkuva. Tämän lisäksi Veikko esiintyy 02 Taksin TikTokissa kahden muun tiktokkaajan kanssa.

”Aloitin työskentelyn Nollakakkosella osa-aikaisena taksiasiakaspalvelijana vuoden 2021 toukokuussa. Minulla oli tuolloin toinenkin työpaikka, mutta viihdyin täällä erityisen hyvin. Oli aina hyvä fiilis tulla töihin, ja kun kesällä tarjoutui mahdollisuus tehdä täysiä tunteja, päätin siirtyä kokonaan Nollakakkoselle.”

Kauaa Veikko ei ehtinyt tehdä asiakaspalvelijan hommia, kun talon sisällä aukesi haku perehdyttäjäksi. Haun ollessa päällä Veikko ei kuitenkaan heti hakenut paikkaa. ”Lukio-opintojen aikaan minulla oli opintojen lisäksi erilaisia vastuutoimia ja olin ajatellut nyt töissä pyrkiä ottamaan vähän vähemmän vastuuta.” Hän kuitenkin muutti mielensä melko nopeasti. ”Lopulta päätin sittenkin hakea, sillä halusin työhöni vaihtelua. Ja en kyllä ole katunut!”

Veikkoa auttaa perehdyttäjän työssä sosiaalisuus ja ulospäinsuuntautuneisuus

”Aluksi ajattelin, että perehdyttäjän työssä pärjää, kun on ulospäinsuuntautunut ja avoin ja että haastavuutta voi olla siinä, että hyvällä perehdyttäjällä täytyy olla monia ominaisuuksia. Tärkeintä kuitenkin on, että on juttelevainen ja tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa.”

Yksi tärkeä ominaisuus Veikon mukaan on myös kyky hallita kokonaisuuksia. ”Pitää osata ikään kuin pitää naruja käsissään.” On tärkeää pystyä pitämään huolta aikataulusta sekä tarvittaessa kyetä soveltamaan aikataulutusta. Koska perehdytettävät ovat yksilöitä, saattaa jollekin jokin tietty asia olla helppo siinä missä toiselle se voi olla haastava. Perehdyttäjän on siis kyettävä muokkaamaan aikataulua perehdytettävän tarpeiden mukaan. ”Vaikka tarkoitus ei ole johtaa ketään, niin pitää kuitenkin tietyllä tavalla kyetä hallitsemaan perehdytysprosessia kokonaisuudessaan.”

Uusi tehtävä toi mukanaan vaihtelua ja uusia kokemuksia

Ennen aloittamistaan perehdyttäjänä Veikko kertoo ajatelleensa, että perehdyttäjän on tärkeää olla pitkähermoinen ja kärsivällinen. ”Eniten minut yllätti se, miten nopeasti päivät kuluivat, aika vain kiisi eteenpäin, mikä oli yllättävää. Oli myös mielenkiintoista nähdä, miten nopeasti perehdytettävät oppivat uudet asiat ja miten nopeatempoinen perehdytysjakso oli.”

Uusi vastuualue yllätti Veikon positiivisesti. ”Välillä melkein tuntui, ettei ole töissä ollenkaan, kun sai tutustua uusiin mukaviin ihmisiin ja olemaan sosiaalinen. Perehdytettävät olivat kanssani suunnilleen saman ikäisiä, joten meininki oli rento eikä tarvinnut olla yhtään virallinen tai jäykkä.”

Veikko kertoo olevansa rento ja luonteva tyyppi, mutta painottaa myös kykyä työskennellä erilaisten ihmisten kanssa. ”Koska olen luonteeltani sellainen, että tykkään vitsailla ja olla rennosti, täytyy minun koetella taitojani myös sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät ole kanssani samanlaisia. Joku toinen saattaa olla säntillisempi ja rauhallisempi, joten minun tulee pystyä mukautumaan myös heidän piirteisiinsä ja tekemään heidän perehdytyksestään onnistuneen.”

Perehdytettyään ensimmäiset uudet työntekijät Veikko kertoo oppineensa itsekin uusia asioita. ”Opin sen, miten omat sanat vaikuttavat. Jokin täysin merkityksetönkin lause saattaa toisen korvaan kuulostaa pahalta, joten pitää olla tarkka siitä, miten asioista puhuu. Se oli varmaan se suurin anti.”

Veikko kertoo oppineensa itse myös aikataulutusta ja saaneensa kaiken kaikkiaan kattavamman kuvan perehdytysprosessista. ”Näiden asioiden turvin uskon seuraavan perehdytysjakson sujuvan hienosti. Seuraavaksi aion parantaa etenkin ajanhallintaa ja seurata aikataulua säntillisemmin. Suunnittelisin varmaan paremmin, missä järjestyksessä asiat käsittelen.”

Lisäksi Veikko suunnittelee lisäävänsä käytännön harjoituksia enemmän. ”Alussa, kun käydään teoriaa läpi, uudet työntekijät saavat itselleen ikään kuin palapelin palasia. Kun aletaan ottaa puheluita ja harjoitella oppeja käytännössä, palapelin palaset loksahtavat paikoilleen.”

Tiktokkaava perehdyttäjä näkee tulevaisuudessa avoimia ovia

Sen lisäksi, että Veikko toimii tätä nykyä perehdyttäjänä, tekee hän sisältöä 02 Taksin TikTok-tilille. ”TikTok-työskentely on lähtenyt hienosti käyntiin. Minä ja kaksi muuta tiktokkaajaa teemme jokainen yhden tai kaksi videota viikossa ja sitten julkaisemme videot. On ollut mukavaa, kun on saanut käyttää omaa luovuutta. Koko ajan on paljon opittavaa ja videoista tulee jatkuvasti parempia.”

Tulevaisuudesta Veikko ei osaa sanoa vielä mitään konkreettista. ”Kyllä minulla on haaveena lähteä opiskelemaan, mutta tällä hetkellä ei ole mitään hinkua, kun elämä rullaa hyvin. Koen, että ovet ovat minulle avoinna joka paikkaan. Elämä on kivaa, kun se on yllätyksellistä, ja ainoa asia, jota tulevaisuudelta tällä hetkellä toivon on se, että tulen vanhempana olemaan kokeneempi.”