Emma etsi opiskelujen edetessä harjoittelupaikkaa. Paikka löytyikin lähempää kuin Emma uskalsi odottaa – tutusta toimistosta vanhojen työkavereiden ympäröimänä.
Emma Toivonen tuli Nollakakkoselle kolme vuotta sitten työskentelemään asiakaspalvelijana opintojen ohessa. Luentojen jälkeen oli helppoa tulla yliopiston lähellä sijaitsevalle toimistolle tekemään ilta- ja viikonloppuvuoroja. ”Meillä Nollakakkosessa on paljon muitakin opiskelijoita ja nuoria töissä ja meistä tuli nopeasti hyviä ystäviä. Töissä on usein hervottoman hauskaa muiden saman henkisten ihmisten kanssa. Monihan haaveilee, että saisi olla samassa työpaikassa ystäviensä kanssa ja täällä se on mahdollista”, Emma kertoo.
Opintojen edetessä ajankohtaiseksi tuli harjoittelupaikan hankkiminen. Parhaimmista harjoittelupaikoista on usein kova kilpailu, sillä ne toimivat porttina työelämään ja ovat oleellisia verkostoitumisessa. Emma oli kiinnostunut viestintäalasta, ja keskusteli kerran iltavuorossa työkaverin kanssa asiasta ja haasteista saada harjoittelupaikka. Työkaveri sanoi heti: ”No miksi et ole jo hakenut Nollakakkoselle harkkaan, tätä parempaa paikkaa tuskin löydät!”.
Jonkin aikaa asiaa pohdittuaan Emma tiedusteli esimieheltään mahdollisuutta päästä suorittamaan harjoittelu Nollakakkoselle: ”Olin aika varma, että tuskin se onnistuu, että yritys ei välttämättä taivu tällaiseen tai homma kaatuu johonkin sopimuspykälään tai muuhun. Vastaus oli kuitenkin myöntävä suunnilleen välittömästi, ja olin ihmeissäni, miten helposti se kävi”.
Kun käytännön asiat saatiin järjestymään, Emma aloitti harjoittelijana Nollakakkosessa lokakuussa 2021. Harjoittelun sisältö oli Emman mukaan monipuolinen ja opettavainen. Tehtäviin sisältyi niin sosiaalisen median sisällöntuotantoa sekä suunnittelua, erilaisten artikkeleiden, tiedotteiden ja muiden myynnillisten tekstien kirjoittamista sekä sisäisen viestinnän parissa työskentelyä. Tutuiksi tulivat myös mainos- sekä markkinointi-ideointeihin osallistuminen ja verkkosivujen sisällön uudistaminen.
Harjoittelun lähetessä loppuaan Emman olo alkoi olla haikea, sillä aika oli kulunut todella nopeasti. Oli siis iloinen yllätys, kun Nollakakkosen viestinnän asiantuntija Terhi Mahlamäki ehdotti, että harjoittelun päättymisen jälkeen Emma voisi jatkaa työskentelyä viestinnän parissa osa-aikaisesti.”Se tuntui hienolta, sillä olin jo ehtinyt pohtia sitä, että harjoittelun loputtua minun pitää alkaa etsiä oman alan töitä jostain muualta. Meillä on niin mahtava työporukka, että lähteminen tässä vaiheessa olisi tuntunut kurjalta”. Osa-aikainen työ oli ideaali ratkaisu Emmalle, koska hän voi samalla keskittyä pro gradu -työnsä viimeistelyyn.
Nollakakkonen on läsnä monessa elämänvaiheessa
Emma kertoo saaneensa Nollakakkosesta paljon: lisätienestejä opintojen ohelle, ystäviä, mukavan työympäristön, arvokasta työkokemusta ja viimeisenä tietysti harjoittelupaikan ja omaa koulutusta vastaavaa työtä: ”En olisi arvannut odottaa tällaista, kun saavuin tänne ensimmäisen kerran tekemään asiakaspalvelua!”
Emman mielestä Nollakakkosessa on erityisen hienoa matalahierarkkisuus ja se, että kaikki ovat titteleistä huolimatta kivoja tyyppejä ja työkavereita, joilta voi tarvittaessa kysyä apua. Lisäksi kantavana voimana hän mainitsee yrityksen ketteryyden ja joustavuuden henkilöstöasioissa. ”Tukea ja apua saa aina, ja on mahtavaa, että täällä pääsee etenemään urallaan ja elämässään.”
Nollakakkosessa on tavallista, että asiakaspalvelijoina aloittavat korkeakouluopiskelijat suorittavat toisinaan harjoittelun yrityksessä ja löytävät koulutustaan vastaavan työpaikan talon sisältä. ”Täällä vallitsee sellainen aika ainutlaatuinen can do -asenne. Eli että kaikki on mahdollista, tilanteet on luotu ratkaistaviksi ja asiat laitetaan tapahtumaan. Jokainen, joka haluaa, pääsee täällä kyllä varmasti etenemään.”
Se on Emman mielestä nykyajan maailmassa poikkeuksellista. ”Tuntuu, että usein koulutus ja työkokemus sanelevat sen, miten tulee pärjäämään. Nollakakkosessa riittää, että on ja reipas ja oikeanlainen asenne ja uskallusta pyytää apua, kun sitä tarvitsee. Sillä pärjää hienosti.”