Työnhaku. Tuo kutkuttava, mutta myös työläs savotta, joka on lähes poikkeuksetta jokaisella ihmisellä välillä edessä. Uuden työpaikan saadakseen tulee kirjoittaa työhakemus ja päivittää ansioluettelo, mutta miten kirjoitetaan hakemus, joka on hyvä?
Siitä, kun toiveikkaasti kirjoittaa hakukoneeseen ”avoimet työpaikat” on vielä pitkä matka siihen, että pääsee aloittamaan uudessa työssä. Ota siis tästä haltuun tärpit, joilla kirjoitat lyömättömän työhakemuksen!
Mieti sisältö tarkkaan – työhakemus ei ole CV!
Ennen kuin naputat tyhjään tekstitiedostoon yhtäkään merkkiä, mieti mielessäsi hakemuskirjeen sisältöä. Mitä haluat sanoa? Älä kuitenkaan sorru kirjoittamaan CV:tä uudestaan esseemuodossa, sillä silloin tuhlaat kallista tilaa ja toistat vain samoja asioita, mitä olet jo CV:ssä tuonut esille. Työhakemus on hyvä pitää suhteellisen tiiviinä, noin sivun mittaisena selontekona sinusta, osaamisestasi ja motivaatiostasi.
CV:n auki selittämisen sijaan voit kertoa, mitä asioita olet oppinut aiemmissa työpaikoissasi ja mitkä asiat ovat olleet suurimpia onnistumisen hetkiäsi työelämässä.
Kun haet työpaikkoja, aloita työhakemukset vangitsevasti: ”Hei! Olen elintarvikealan osaava ammattilainen ja kokki vailla keittiötä – olisiko teidän ravintolallanne tarjoa sitä minulle?” Itsevarma asenne kantaa myös läpi hakemuksen, ja itseään saa kehua – kunhan puhuu totta. Mukauta teksti kuitenkin aina haettavan työpaikan mukaan. Jos työpaikkailmoitus on formaali ja hillitty, noudata samaa tyyliä.
Saatekirjeeseen ei kannata kirjoittaa, että olet 25-vuotias nuori mies ja että olet kiinnostunut työpaikasta. Nämä ovat joko toissijaisia tai itsestään selviä tietoja, joihin ei kannata tuhlata tilaa.
Muista lukijaystävällisyys! Tee tekstistä kiinnostava, helppolukuinen ja sellainen, jonka jaksaa lukea loppuun saakka kiinnostuneena. Rekrytoijat lukevat parhaimmillaan jopa kymmeniä hakemuksia päivässä, joten pyri olemaan erottuva ja kiinnostava.
Myös visuaalisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota: rivivälit, fonttikoko ja väliotsikot tekevät lukijakokemuksesta miellyttävämmän. Jos sinulla on enemmän osaamista, voit tehdä jonkin internetin suunnittelutyökalun avulla CV:stäsi ja hakemuskirjeestäsi ulkoasultaan ja värimaailmaltaan yhtenevät. Tällä tavalla erotut varmemmin eduksesi.
Työpaikat arvostavat hyviä työhakemuksia
Hakemuskirjeeseen kannattaa panostaa. Tee siis taustatutkimusta yrityksestä, johon olet hakemassa, ja tuo tietosi esille työhakemuksessa. Voit esimerkiksi hakea yhtymäkohtia itsesi ja yrityksen verkkosivuillaan esittelemien arvojen väliltä ja mainita niistä hakemuksessa.
Kerro työhakemuksessa kuka olet ja miksi haet työpaikkaa – myös tämä on oivallinen kohta tuoda esiin tekemäsi taustatyö yrityksestä. Kirjoita hakemukseen myös, mitä annettavaa sinulla on työpaikalle ja miksi sopisit siihen.
Pidä huoli, että hakemuksessasi kertomasi asiat vastaavat sitä, mitä työpaikkakuvauksessa haetaan. Jos työpaikkakuvauksessa haetaan loistavaa asiakaspalvelijaa, ei kannata keskittyä liialti hehkuttamaan, miten hyvä ravintolakokki olet. Taitava hakija osaa kuitenkin luoda näidenkin välille yhteyden: ”Olen aina pitänyt arvossa loistavaa ja laadukasta asiakaskokemusta. Tämä on toiminut ohjenuorana ja lähtökohtana kaikelle, mitä olen kokin urallani tehnyt, sillä keittiössä asiakas on tärkein. Tämän vuoksi haluaisin nyt päästä palvelemaan asiakkaita uusilla tavoilla.”
Ajattele työhakemusta ikään kuin ympyränä, joka sulkeutuu: noudata lopetuksessa samaa tyyliä kuin aloituksessa. Lopetus kannattaa olla tiivis ja ytimekäs ja siinä on hyvä pyrkiä summaamaan ydinviestisi yhteen. Esimerkiksi: ”Minulla on osaamista, odotuksia ja osaava ote työskentelylle. Näiden seikkojen vuoksi olisin osuva valinta ravintolanne kokiksi.”
Aloita työhakemuksen kirjoittaminen hyvissä ajoin. Kun olet saanut siitä ensimmäisen version kirjoitettua, tallenna tiedosto ja unohda se ainakin päiväksi. Kun seuraavaksi palaat hakemuksen ääreen, lue se tarkkaan – myös ääneen lukeminen on hyvä keino – ja korjaa siitä mahdolliset kirjoitusvirheet, vaikeaselkoisuudet ja kömpelöt ilmaisut.
Pyydä tämän jälkeen perheenjäseniä, ystäviä tai ketä tahansa läheistäsi lukemaan teksti ja antamaan siitä palautetta. Parhaat hakemukset syntyvätkin usein ajan kanssa ja pienellä konsultaatiolla.
Näillä vinkeillä olet työnhakumarkkinoiden kruunaamaton kuningas ja tuloksellinen työnhakija!