Nollakakkonen työllistää paljon ihmisiä moniin eri tehtäviin, minkä johdosta olemme jokseenkin hioutuneita työntekijöiden rekrytoinnin suhteen. Rekrytoinnista vastaavat esihenkilömme Marianne Vesanen ja Sanna Kakkonen ovat pitkän linjan rekrytointiammattilaisia ja kertovat mielellään, miten työhaastatteluun kannattaa valmistautua.
Ole tavoitettavissa ja tee taustatutkimusta
Jo ennen varsinaiseen haastattelutilanteeseen saapumista pystyy luomaan itsestään positiivisen kuvan olemalla tavoitettavissa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vastaa puhelimeen tai soittaa takaisin sitten, kun pystyy juttelemaan hetken. Myös tekstiviesteihin ja sähköposteihin kannattaa vastata reippaasti. Tällaisilla pienillä teoilla pystyy luomaan itsestään fiksun ja myönteisen kuvan jo ennen kuin tulee varsinaiseen työhaastatteluun.
Ennen työhaastatteluun saapumista on hyvä tehdä pientä taustatutkimusta. Kannattaa etsiä tietoa yrityksestä sen verkkosivuilta sekä perehtyä esimerkiksi sen sosiaalisen median kanaviin tai yrityksen eri vaiheisiin esimerkiksi uutiskirjoitusten avulla. ”Tekee aina vaikutuksen, että haastatteluun tullessaan hakija on ottanut selvää yrityksestä. Se kertoo aidosta kiinnostuksesta” kertoo Marianne.
Ole oma itsesi, pukeudu siististi ja katso silmiin
Pääasiassa jokaisessa työpaikassa on aina aivan tavallisia ihmisiä, eikä useimmiten tarvetta turhaan jännittämiseen tai pönöttämiseen ole. Itsestään pystyy antamaan hyvän vaikutelman loppujen lopuksi suhteellisen simppeleillä keinoilla; siisti perusolemus, asialliset vaatteet, reipas kädenpuristus ja silmiin katsominen vievät jo pitkälle.
Yksinkertaistetusti voidaan sanoa, että jos on edennyt rekrytointiprosessissa jo niin pitkälle, että on päässyt haastatteluun, ovat edellytykset työpaikan saamiselle jo kunnossa. Työhaastattelussa voi toki aina tulla esille uusia seikkoja, mutta haastattelun tarkoituksena ei ole niinkään kuulustella työnhakijaa, vaan luoda rento ja mukava keskustelutilanne, jossa puolin ja toisin pyritään tutustumaan toiseen ja kartoittamaan tämän tavoitteita ja näkemyksiä.
Sannan mukaan jännittämisestä ei kannata huolestua. ”Jännittäminen on ihan normaalia eikä kannata panikoida, jos punastuu. Voi ihan vaikka kertoa haastattelijalle, että jännittää tosi paljon. Jännittäminen kertoo merkityksellisestä tilanteesta, eikä siinä ole mitään pahaa.”
Tee tarkistuslista ja noudata sitä
Tarkistuslista kuulostaa haastavalta, mutta oikeastaan se ei ole sitä, ja kyse on enemmänkin maalaisjärjestä ja huolellisuudesta.
- Ota selvää käytännön asioista. Varmista ennen työhaastattelua, että tiedät, missä haastattelupaikka sijaitsee. Ota selvää, mihin voit pysäköidä auton tai mille pysäkille linja-auto sinut jättää – varmista, että sinulle on selvää, miten paikan päälle kuljetaan.
- Ole ajoissa paikalla. On parempi olla etuajassa kuin muutama minuutti myöhässä. Suomalaiseen kulttuuriin tyypillisesti kuuluu, että paikalla ollaan hyvissä ajoin, mutta järkeä saa käyttää tässäkin tapauksessa; paikalle saapuminen noin viisi minuuttia etukäteen on täysin kelpo aika.
- Jos olet sopinut etähaastattelun rekrytoijan kanssa, varmista, että tekniikka toimii. Varmista, että tietokoneessa on akkua ja mikrofoni on päällä. Huolehdi, että sinulla on rauhallinen ja häiriötön tila, jossa voit osallistua haastatteluun. Kotieläinten tai lapsien näkyminen taustalla on periaatteessa täysin luonnollista, mutta vara ei kaada venettä ja on parempi pyrkiä olemaan huoneessa yksin silloin kun haastattelu tapahtuu.
- Keskity haastattelussa työminääsi. Tämä tarkoittaa sitä, että jos haastattelussa kysytään esimerkiksi mitä haasteita sinulla on, kannattaa keskittyä haasteisiin tai kehityskohtiin, joita olet kohdannut työelämässä. Henkilökohtaisen elämän haasteita ei kannata haastattelussa tuoda esille ja ylipäätään hyvä ohjenuora kaikessa on se, että keskittyy siihen, mikä on työn kannalta relevanttia.
Ole valmiina kysymään ja kysymyksiin
Harjoittele haastattelua ennakolta; esimerkiksi ystävää tai muuta läheistä voi pyytää toimimaan haastattelijana. Tuolloin tilannetta pystyy käymään hieman läpi etukäteen ja purkamaan sen luomaa jännitystä. Voi myös olla hyvä idea tutustua etukäteen netin avulla tavallisimpiin haastattelukysymyksiin ja miettiä niihin vastauksia. Tyypillistä esimerkiksi on, että haastattelijat pyytävät sinua kertomaan itsestäsi tai luonnehtimaan juuri edellä mainittuja haasteita ja toisaalta myös vahvuuksiasi.
”Yksi todella hyvä keino valmistautua haastatteluun on miettiä omia vahvuuksia sekä kehityskohtia työhön nähden. Varmaan aika monessa haastattelussa kysytään näitä asioita. On hyvä myös miettiä, miksi minä sopisin tähän työpaikkaan ja mikä tässä työpaikassa on tärkeää.” Sanna kertoo.
Marianne huomioi myös vastaustapaa: ”Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että vastaus ei ala harhailla liikaa. Joskus keskustelu lähtee polveilemaan, mikä ei haittaa, mutta on aina hienoa, jos haastateltava pystyy palaamaan alkuperäiseen kysymykseen. Kannattaa myös pyrkiä välttämään pitkää hiljaisuutta kysymysten jälkeen; jos ei osaa vastata, voi varmistaa haastattelijalta, että ymmärsinkö oikein. Kannattaa sanoa, vaikka ihan suoraan, että sori, nyt meni vähän pasmat sekaisin, kysyisitkö uudestaan.”
Mieti itsekin kysymyksiä. Tee lista kysymyksistä, joita haluaisit haastattelussa kysyä – yleensä etenkin kiinnostavan työpaikan kohdalla on kysymyksiä suhteellisen helppo keksiä. Keksimiseen voi käyttää apuna esimerkiksi työpaikkailmoitusta tai yrityksen omia verkkosivuja tai sosiaalisen median julkaisuja.
Kysymykset voivat koskea esimerkiksi työpaikan palautekäytäntöä tai ilmapiiriä tai muuta kiinnostavaa aihetta. On hyvä pitää mielessä, että työhaastattelut eivät ole kuulustelutilanteita, vaan tilaisuuksia, jossa molemmat saavat keskustelun lomassa esittää toisilleen kysymyksiä. Mariannen mukaan kysyminen on aina hyvä asia: ”Aina kannattaa olla kysymyksiä; se antaa kuvan, että olet kiinnostunut työstä ja yrityksestä ja kertoo rekrytoijalle, millaiset asiat ovat työssä sinulle tärkeitä. Se tekee joka kerta vaikutuksen.”
Haastattelutilanteet ovat ymmärrettävästi jännittäviä, mutta jos onnistuu luomaan omalla panoksellaan haastattelussa mukavan ja luonnollisen keskustelutilanteen, on jo voiton puolella. Haastattelijat eivät odota ihmeellisyyksiä, vaan pyrkivät tutustumaan haastateltavaan ja selvittämään, millainen henkilö on kyseessä. Näillä vinkeillä pääset varmasti jo pitkälle!