Täällä kannattaa pyöräillä – Suomen parhaimmat pyöräreitit

Kirjoittaja Emma Toivonen,
1.7.2024
Pyöräilijöitä joen rannalla

Pyöräilykausi on pyöräilevän ihmisen parasta aikaa, ja kauniita pyöräilyreittejä kannattaakin hyödyntää silloin, kun pohjoisessa maassamme on sulat pyörätiet. Pyöräretkeily on mukavaa puuhaa, sillä se on suhteellisen edullista, ja sen aikana ehtii nähdä monia erilaisia paikkoja ja upeita maisemia. 

 

Suomi on pullollaan kauniita pyöräilyreittejä, jotka odottavat fillaristeja luokseen. Hyvin suunniteltu on kuitenkin aina puoliksi tehty, joten reitti kannattaa valita huolella ennen fillarin selkään hyppäämistä!

Saariston rengastie

Saariston rengastie on pyöräreittien Mersu. Tuo klassinen reitti vetää fillaristeja puoleensa vuodesta toiseen, mikä ei ole ihme, kun ottaa huomioon reitin kauneuden ja ainutlaatuisuuden. Saariston rengastie on kokonaisuudessaan noin 250 kilometriä pitkä, ja vie pyöräilijältä vauhdista ja käytettävissä olevasta ajasta riippuen noin kolmisen päivää. Reitti alkaa Turusta ja kulkee Paraisten saaristoon, Kustaviin, Taivassaloon, Teersaloon ja sieltä Merimaskun kautta Naantaliin ja takaisin Turkuun.  

Jos saariston rengastie kiinnostaa, mutta aikaa on vain päiväretkelle, voi täyspitkän rengastien sijasta käydä tsygäilemässä Pikku Rengastien, joka on noin 120 kilometriä pitkä ja taittuu mukavasti päivässä. Reitti kulkee Nauvosta Seiliin ja Seilistä Rymättylän Hankaan. Reitin voi toki halutessaan ajaa myös toisinpäin, jolloin aloituspiste on Rymättylän Hanka Aaslan saaressa.

Reitti on henkeäsalpaavan kaunis ja täynnä saaristomaisemaa ja -tunnelmaa. Reitin varrelle mahtuu silmänkantamattomiin merta sekä maaseudun idyllisiä ja uneliaita teitä, joita reunustavat hevoset, lehmät ja lampaat.

Uusikaupunki ja Velhoveden reitti

Velhoveden alue on ikivanhaa seutua, jolla on asuttu ammoisista ajoista alkaen. Tämä satukirjanomainen reitti kulkee saarelta toiselle, ja pyöräilijän pitää ainoastaan päättää, haluaako uida makeassa vai suolaisessa vedessä. Reitillä on näet makeanvedenallas, joka on syntynyt, kun kaksi merenlahtea, Ruotsinvesi ja Velhovesi, padottiin. Tuon makeanvedenaltaan erottaa merestä ajoittain vain kapeaakin kapeampi kannas. 

Velhoveden alueella on kulkenut vilkas kauppaliikenne jo keskiajalla, minkä johdosta sekä makeanvedenaltaassa että meressä lepää runsaasti laivojen hylkyjä. Kuivalla maalla pyöräilijää sitä vastoin odottavat vanhat torpat, laivanvarustajien tilat, laiturit ja tuulimyllyt. Reitin varrella kasvaa lisäksi uhanalainen metsäomenapuu, minkä lisäksi mustakurkku-uikku ja räyskä – muualla Suomessa harvinaiset lintulajit – on hyvinkin mahdollista bongata Velhoveden rantamilla, joita reunustavat kauniit jalopuulehdot sekä tyrnipensaat.

Matkan aikana kannattaa myös pysähtyä vanhalla Männäisten ruukkialueella sekä ihastuttavalla Pyhämaan pienellä kyläkaupalla, jossa aika tuntuu pysähtyneen viime vuosisadalle.

Kuninkaantie

Norjan Bergenistä alkava historiallinen postireitti Kuninkaantie on vertaansa vailla. Suomessa reitti alkaa Turusta ja halkoo muiden muassa Paimion, Salon, Tammisaaren ja Fiskarsin upeita maisemia. Reittiä kulkiessa pääsee ajoittain tavoittamaan menneiden aikojen tunnelmaa ja liittymään osaksi vuosisataista Kuninkaantien vaeltajien joukkoa, jossa ovat kulkeneet niin kuninkaat, piispat, porvarit, armeijat, taiteilijat ja matkalaiset.

Reitillä pääsee näkemään niin Mustion kartanon kuin Fiskarsin ja Billnäsin historialliset ruukkimiljööt puhumattakaan Salon ja Paimion ihastuttavista maalaismaisemista. Reittiä voi räätälöidä oman halun mukaan ja polkea sen joko täyspitkänä tai itselleen sopivana matkana.

Saimaan saaristo

Ei voida puhua pyöräreiteistä ilman, että mainitaan Saimaan satumainen saaristo. Reitti risteilee vesistöjen ympäri kulkien muun muassa niin Punkaharjun, Puumalan, Mikkelin kuin Savonlinnan halki.

Saimaa on ainutlaatuinen kohde 15000 saarellaan ja 120 järvellään. Rantaviivaa sillä on vaatimattomasti enemmän kuin Ranskalla, ja kesäsesongin aikaan pyörälautat kuljettavat matkalaisia aaltojen halki.

Kaldoaivin reitti

Kaldoaivin erämaa tarjoaa karun kauniin katsauksen Lapin luontoon. Se on Suomen laajin erämaa-alue, jossa pyöräillessä pääsee näkemään poroja, jokia, järviä, jokilaaksoja, soita ja tuntureita. Kaldoaivin erämaa sopii erityisesti seikkailunhaluiselle fillaristille, joka viehtyy etenkin maastossa ajamisesta. Reitti lähtee Utsjoen Mieraslompolosta ja päättyy Suomen ja Norjan rajalle Pulmankijärvelle.

Kaldoaivin reitti on noin 70 kilometrin mittainen, ja sen ajamiseen kuluu maaston teknisyydestä johtuen suunnilleen koko päivä. Reitti ei kuitenkaan ole mitään pöpelikköä, vaan suhteellisen miellyttävää ja hyvää polkua koko matkan ajan. Vesi ei reitin varrella pääse loppumaan, sillä lukuisat tunturipurot tarjoavat janon sammutusta hikisille fillaristeille.

Seitsemän sillan tie

Reitti Pietarsaaresta Kokkolaan kulkee nimensä mukaisesti seitsemän sillan kautta, joten rantamaisemista ei reissun aikana tule pulaa. Matkaa tälle rupeamalle kertyy noin 40 kilometriä, joten riippuen kuinka nopeasti fillarin kampia pyörittää, saa matkan taittumaan noin parissa kolmessa tunnissa. Matka-ajan saa toki pidemmäksikin, jos pysähtyy välillä levähtämään reitin varrella sijaitseviin mukaviin kahvipaikkoihin.

Kolme vinkkiä pyöräretkelle – älä unohda näitä asioita!

🚲 Älä jätä sattuman varaan sellaisia asioita, joita ei kannata jättää sattuman varaan. Pidä siis mukanasi pumppua, paikkasettiä, kunnollista pyöränlukkoa sekä vedenpitäviä vaatteita.

🚲 Suunnittele reitti aikatauluineen huolella. Esimerkiksi lautasta myöhästyminen saattaa laittaa koko reissun uusiksi ja pahimmassa mahdollisessa tapauksessa aiheuttaa reissun peruuntumisen. Kannattaa kuitenkin hyvästä suunnittelustakin huolimatta olla joustava ja avoin matkasuunnitelmien äkilliselle muuttumiselle!

🚲 Älä tingi turvallisuudesta. Käytä aina kypärää ja viesti selkein käsimerkein, minne olet kääntymässä, jos tiellä on muitakin liikkujia.