Miten kirjoitan kirjeen? Kurkkaa parhaat vinkit!

Kirjoittaja Reija Juusela,
1.2.2021

Mietitkö kirjeen lähettämistä, mutta sisällön keksiminen tökkii? Kokosimme helppoja ja vähän mielikuvituksellisempiakin vinkkejä aikuisille ja lapsille, jotta kirjeen kirjoittaminen – tai piirtäminen – on varmasti mieluisaa puuhaa!

Mitä kuuluu sinulle ja minulle, teille ja meille

Kuulumisten kysely ja omista kuulumisista kertominen ilahduttavat niin lukijaa kuin kirjoittajaa. Mitä mahtaa kuulua kaukaiselle ystävälle, etätöitä tekevälle työkaverille, luokkatoverille, sukulaiselle tai entiselle naapurille?

Vuosi 2020 on ollut monelle poikkeuksellinen, joten kertomista voi riittää ihan jo uusista harrastuksista poikkeusaikana, etätyöstä kodin hiljaisimmassa nurkassa eli saunassa tai esimerkiksi arjen pienistä oivalluksista ja riemuista. Kenties ystäväkin on löytänyt samat huippusarjat suoratoistopalveluista?

Kuulumisissa voi pysytellä hyvin arkisissa asioissa tai ihmetellä elämää syvällisemminkin. Moni asia on voinut muuttua vuosien varrella, mutta kenties jaettu kiinnostuksen kohde tai hersyvä huumorintaju on edelleen tallella.

Muistellaan menneitä…

Kodin albumeista ja muistolaatikoista löytyy monilta hellyttäviä kuvia lapsuusajoilta tai vaikkapa hupaisia muistoja hiustyyleistä ja muotivillityksistä. Tiesithän, ettei alkuperäisestä kuvasta tarvitse välttämättä luopua, vaan siitä voi otattaa helposti laadukkaan kopion valokuvaliikkeessä. Voit ottaa liikkeeseen mukanasi alkuperäisen filmin, kuvatiedoston muistitikulla tai vain pelkästään kopioitavan valokuvan.

Entä tuliko syyssiivouksen ohessa esiin vanha keikkalippu tai kaverikirja? Nyt on hyvä hetki muistella yhteisiä hetkiä ja retkiä.

…ja luodaan uusia muistoja

Millaisia kuulumisia, kokemuksia ja kommelluksia viime vuosi toi tullessaan? Kuvat lapsista, kesän retkistä, uudesta kodista tai lemmikistä ovat kuin ikkunoita elämään.

Olisiko aika nähdä tai soittaa puhelu? Kirjeessä voi esittää kutsun tai alkaa suunnitella esimerkiksi tulevia yhteisiä tapaamisia.

Kirjeen voit osoittaa paitsi läheiselle myös itsellesi. Kun sisältö on valmis, sulje kirjekuori ja jätä se itsellesi avattavaksi vaikka viiden vuoden päästä.

Piristystä ja puuhaa lapsille

Lasten kirjeet, kuvat ja piirrokset ilahduttavat ja tuovat hauskoja hetkiä niin kirjeen lähettäjälle kuin vastaanottajalle. Piirrosten aiheina voi olla mitä vain – vaikka itse vastaanottaja!

Lähettäisitkö kirjeen pikkuväelle? Lapsena saatu kirje tai kortti voi olla arvokas muisto, joka on tallessa vielä aikuisenakin.

Kirjeeseen on helppo sisällyttää paitsi tekstiä ja kuvia myös puuhatehtäviä – mukavaa tekemistä kun ei voi olla koskaan liikaa.

Esimerkiksi Pikku Kakkosen tulostettavista värityskuvista löytyvät lapsille tutut hahmot. Väritettäviä kuvia voi piirtää myös itse!

Erilaiset puuhakirjat ja ristikkolehdet mahtuvat isoon kirjekuoreen, kun taas origamiohjeet ja värikäs taiteltava paperi sujahtavat pienempäänkin kuoreen.

Anna luovuuden kukkia paperilla

Runoja, tarinoita, kollaaseja mietelauseista ja lehtileikkeistä. Kirjeessä luovuus pääsee valloilleen. Koska viimeksi maalasit vesiväreillä, piirsit pilakuvan tai ihan vaikka tikku-ukon? Voit myös viimeistellä kirjeen koristekuvioilla ja tarroilla. Kynä käteen ja taiteilemaan!

Uniikit paketit käsitöistä ja kuvapalveluista

Posti kuljettaa perille niin kirjeet kuin paketitkin. Aivan erityinen paketti tai kirje sisältää vaikkapa itse tehdyt villasukat, heijastimen tai korvakorut.

Paikallisia yrityksiä tukemalla pakettiin voivat löytää tiensä paikalliset herkut, koristeet ja käsityötuotteet. Mustaamakkaraa tai kalakukkoa emme kuitenkaan suosittele pakkaamaan postipakettiin, sillä ne maistuvat paremmilta tuoreina.

Eri kuvapalvelut tarjoavat uniikkeja ideoita paketteihin: kyniä, kalentereita, palapelejä, lasinalusia ja jopa tyynyjä ja vilttejä – aina omilla kuvilla varustettuina.

Entäs osoitteet? Niitä ei tarvitse penkoa muistolaatikoista, sillä ajantasaiset osoitetiedot löydät näppärästi Nollakakkosen osoitehausta!