Mihin numeroihin kannattaa vastata?

Kirjoittaja Reija Juusela,
1.6.2023

Tuntemattomista ja vieraista numeroista tulee välillä soittoja, ja toisinaan vastaaminen arveluttaa. Huijaussoittoja on ajoittain liikkeellä, minkä lisäksi puhelinmyyjiä ja erilaisia soittelijoita mahtuu maailmaan melkoisen paljon. Puhelimeen vastaamista ei kuitenkaan kannata arastella, sillä monesti esimerkiksi viranomainen soittaa tuntemattomasta numerosta.

Viranomainen soittaa useimmiten tuntemattomasta numerosta

Viranomaiset ja esimerkiksi lääkärit ja muut hoitoalan työntekijät soittavat usein salaisesta numerosta. Monesti tuntemattomasta numerosta soittajaa luullaan puhelinmyyjäksi, mutta tämä on väärä luulo, sillä puhelinmyyjät eivät ikinä soita tuntemattomasta numerosta – toisin kuin viranomaiset. Jos siis esimerkiksi miettii, että mistä numerosta poliisi soittaa, niin vastaus on, että tuntemattomasta. Viranomaisten numerot eivät useimmiten näy puhelun vastaanottajalle.

Viranomaisten numerot ovat toisinaan selvitettävissä

Vaikka viranomaisten numerot eivät pääsääntöisesti näy vastaanottajan puhelimessa, on tästäkin toisinaan poikkeustapauksia. Joskus esimerkiksi yksityisen lääkäriaseman tai kaupunkien ja kuntien numerot saattavat kyllä näkyä vastaanottajalle, mutta eivät siitä huolimatta ole julkisia, eli niitä ei suoraan löydy numeropalvelun tietokannasta.

Nollakakkosella on monesti omat keinonsa erilaisten numeroiden selvittelyyn. Muun muassa vaihdesarjahakumme on voittamaton; aina ei välttämättä pystytä selvittämään numeron käyttäjää tarkalleen, mutta liittymän omistaja on mahdollista selvittää. Esimerkiksi kaupungit käyttävät lähes aina yhtä ja samaa vaihdesarjaa kaikissa puhelinnumeroissaan. Tämä merkitsee sitä, että niin kaupunginjohtajan, koulujen kuin sivistystoimenkin numerot alkavat kaikki samalla numerosarjalla. Monesti on Nollakakkosellakin jäljitetty numeron omistajaa ja pystytty kertomaan hyvin tarkasti, että soittaja on esimerkiksi jonkin tietyn koulun henkilökuntaa. Tuolloin asiakas usein jo itsekin hoksaa tai muistaa, miksi koulusta on koitettu tavoitella häntä.

Puheluun vastaaminen ei milloinkaan ole vaarallista

Luit oikein! Puheluun vastaaminen ei koskaan ole vaarallista tai aiheuta vastaajalle mitään. Viime kuukausina ja vuosina on ollut liikkeessä runsaasti ulkomaisia huijaussoittoja, jolloin puhelimessa saattaa näkyä saapuva puhelu vieraasta maasta. Moni jättää tuolloin puheluun vastaamatta peläten, että vastaaminen aiheuttaa suuren puhelinlaskun. Näin ei kuitenkaan ole, sillä puheluun voi huoletta vastata ja kuunnella, mitä soittajalla on asiaa.

Vaaralliseksi vastaaminen muuttuu vasta silloin, jos alkaa kertoa soittajalle esimerkiksi pankkitunnuksiaan tai muita tärkeitä ja henkilökohtaisia tietojaan. Hyvä nyrkkisääntö onkin se, ettei milloinkaan anna puhelimessa pankkitunnuksiaan, pankkikorttinsa tietoja tai muitakaan tietoja sellaiselle taholle, jonka henkilöllisyydestä ei ole täysin varma. Oivallinen varoitusmerkki on, jos puhelimen näytöllä lukee, että puhelu tulee ulkomailta. Ulkomaalaiset kun eivät suomalaisten pankkitiedoilla mitään tee!

Vastaamatta jättäminen saattaa harmittaa

Puheluun vastaamatta jättäminen saattaa toisinaan harmittaa jälkikäteen. Jos esimerkiksi sairaalasta soitetaan, että omainen on loukannut itsensä tai poliisi tavoittelee jossain asiassa, on puhelimeen vastaaminen oman edun mukaista. Viranomainen kun soittaa aina sellaisella asialla, että sen kuuleminen hyödyttää vastaajaa. Jos näytöllä ei siis näy soittajan nimeä, kannattaa mieluummin vastata kuin jättää vastaamatta. Takaisin ei tuollaiseen numeroon pysty soittamaan.

Jos haluat selvittää soittajan vieraan numeron takaa, on Nollakakkosessa totuttu metsästämään liittymien omistajia välillä mutkienkin kautta. Kannattaa siis huoletta soittaa Nollakakkoselle, jonka osaavat asiakaspalvelijat etsivät tietoja kinkkisissäkin tapauksissa.