Facebook-huijaus – näin tunnistat huijarin

Kirjoittaja Emma Toivonen,
6.3.2024

Facebook on oiva keino pitää yhteyttä ystäviin sekä seurata maailmanmenoa ja ajankohtaisia tapahtumia. Ikävä kyllä sosiaalisen median varjopuoli on, että siellä voi törmätä myös huijareihin. Nollakakkoselle tuleekin usein tiedusteluita ja avunpyyntöjä liittyen erilaisiin huijauksiin Facebookissa – joskus asiakkaan tili voi olla kaapattu, ja toisinaan tapauksiin liittyy myös raha. Huijareiden varalta kannattaa siis pitää aistit tarkkoina ja maalaisjärki mukana!

Epäilyttävä profiili – mikä on Facebook-botti?

Botti on niin sanottu automatisoitu ohjelma. Botit eivät itsessään ole hyviä eivätkä pahoja – niitä käytetään monissa asiakaspalvelutehtävissä, ja on tavallista, että botti vastaa automaattisesti asiakkaan viesteihin tai kommentteihin. Niitä voi käyttää kuitenkin myös ikävissä tarkoituksissa, ja Facebook-botit ovat tästä hyvä esimerkki.

Näennäisesti aidon ihmisen profiilin kohdalla voi olla kyseessä Facebook-huijaus ja botti, jolla ei ole hyvät mielessä. Botteja voidaan valjastaa esimerkiksi roskapostin tai valeuutisten levittämiseen tai niitä voidaan käyttää avuksi tietojenkalastelussa tai huijauksissa. Tällaisia botteja on siis syytä varoa!

Klassinen Facebook-huijaus on epäilyttävä viesti, jonka lähettää profiili, jolla on epärealistinen tai outo profiilikuva. Profiililla ei tyypillisesti ole juurikaan Facebook-kavereita, minkä lisäksi sillä on niukasti julkaistuja tai kummallisia julkaisuja.

Arveluttavat viestit

Facebook-huijauksen tai botin tunnistaa usein siitä, että sen hallinnoiman profiilin nimissä lähetetään monille eri käyttäjille samanlaisia viestejä. Tyypillisimpiä esimerkkejä ovat viestit, joissa vastaanottajalle luvataan esimerkiksi jokin palkinto tai pyydetään vastaanottajaa lähettämään botille tai huijarille kaveripyyntö. Monesti viesteissä on myös kirjoitusvirheitä.

Esimerkiksi tällaisia viestejä botit saattavat lähettää pahaa-aavistamattomille Facebook-käyttäjille:

ONNEA Olet yksi säätiön valitseman 3 000 000 euron ja yllätysluksusauton voittajista ota meihin yhteyttä

hei, anteeksi, että häiritsen. Näen, että sinulla on hienoja kuvia, haittaako jos oleum me ystäviä, yritin lähettää sinulle kaveripyynnön, mutta se ei toiminut, jos ei haittaa, lähetä minulle kaveripyyntö… terveisin

Tyypillistä boteille on se, että niiden lähettämissä viesteissä ei juuri välimerkeistä tai muista suomen kielen oikeinkirjoitussäännöistä piitata, minkä lisäksi viesteissä on usein linkki, jonka botti pyytää avaamaan. Kirjoitusvirheet ja arveluttavat linkit ovatkin bottien tavaramerkki.

Arvontoja, kilpailuja ja huijareita

Yksi kansainvälisestikin päänvaivaa ihmisille aiheuttanut huijauksen muoto ovat viestit, joilla huijarit yrittävät saada olemattoman arvonnan varjolla uhriltaan pankkitietoja. Huijari väittää uhrin voittaneen kilpailussa ja tarvitsevansa uhrin pankkitietoja voittosumman maksamiseksi. Onneksi pankit monesti ehtivät estämään rahojen siirtymisen, mutta toisinaan onneton uhri menettää rahansa.

Ongelmallisen huijauksista tekee se, että usein Facebookissa olevat huijaustilit ovat ulkomaalaisia, jolloin rikosasian selvittäminen oikeusteitse saatetaan poliisin harkinnan mukaan jättää sikseen etenkin silloin, jos kyseessä on verrattain pieni rahasumma. Jostain syystä huijauksia tehdään erityisen paljon ulkomailla, mikä selviää pankkitileistä; huijarit pyytävät usein rahoja ulkomaisille pankkitileille.

Toimi näin, jos epäilet Facebook-huijausta

1. Älä ikinä paina kenenkään vieraan lähettämiä linkkejä netissä.

2. Tarkista epäilyttävän henkilön profiili. Jos profiilikuva on epäselvä, profiililla ei ole juuri Facebook-kavereita tai profiilissa ei ole juurikaan julkaisuja, saattaa kyseessä olla huijari.

3. Älä koskaan tai milloinkaan anna pankki- tai luottokorttitietojasi kenellekään Internetissä – edes perheenjäsenelle.

4. Jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se ei ole totta. Jos siis saat viestin, jossa kerrotaan, että olet voittanut jotain, mutta et ole osallistunut arvontaan tai kilpailuun, on syytä hälytyskellojen kilkattaa. Arvonnoissa kerrotaan aina, mitä kautta voittajaan ollaan yhteydessä, ja esimerkiksi Nollakakkosella lähetetään voittajalle aina yksityisviesti oikeasta profiilista.

5. Jos joudut huijauksen kohteeksi ja olet siirtänyt rahaa huijarille, ota ensimmäisenä yhteys pankkiin. Tee sen jälkeen rikosilmoitus ja ilmoita huijarista Facebookille.