Suomi on karavaanarien luvattu maa — ainakin, jos katsoo karttaa. Kysyimme sosiaalisessa mediassa ihmisiltä, mitkä ovat heidän suosikkejaan leirintäalueista ja saimme runsaasti vastauksia ja suosituksia monista erilaisista paikoista ympäri maan.

Hanko — Suomen Riviera

Eteläisin leirintäalueista on Hangon Silversand, joka tunnetaan myös nimellä Hopeahietikko. Kuten nimikin jo kertoo, sijaitsee tämä leirintäalue upean hiekkarannan kupeessa eikä täällä lomaillessa ole vaikea ymmärtää, miksi Hankoa sanotaan Suomen Rivieraksi. Tämä leirintäalue on auki ympäri vuoden, mutta on sanomattakin selvää, että kunnolla oikeuksiinsa se pääsee tietenkin kesällä, jolloin koko Hanko — ja muukin Suomi — herää henkiin.

Silversand tarjoaa erilaisia majoitusvaihtoehtoja riippuen matkailijan tarpeesta. Valittavana on  telttapaikkoja sekä asunto-auto- ja asuntovaunupaikkoja ja lisäksi erilaisia mökkejä, joiden varusteluun kuuluu keittiö, vessa, suihku ja mökistä riippuen myös terassi sekä grilli. Valinnanvaraa siis on; matkailija voi halutessaan tehdä totaalin paluun luontoon ja nukkua vaikka kokonaan taivasalla tai sitten yösijaksi voi varata suoraan rannan tuntumasta mökin sisävessalla ja suihkulla.

Lähellä Hankoa on myös muita leirintäalueita, jotka ovat vierailemisen arvoisia. Tammisaaressa sijaitsee Kopparö, joka on karavaanareita ja muita lomailijoita palveleva virkistysalue. Samalla Raseborgin alueella sijaitsevat myös Lagmanin leirintäalue sekä Tammisaari camping Ekenäs -leirintäalue. Niille, joiden menojalkaa vipattaa, on Camping-alueella tarjolla kesäravintola sekä terassi BossaNova. Kaikki leirintäalueet sijaitsevat kauniissa saaristomiljöössä rannan välittömässä läheisyydessä.

Asuntoautolla Auran rantamille

Varsinais-Suomessa liikkuessaan voi matkailija yöpyä Suomen Turussa ja tarkemmin kuvankauniissa Ruissalossa, jonka ihastuttavassa pitsihuvilamiljöössä sijaitsee hyvin varusteltu leirintäalue. Alueen välittömässä läheisyydessä on pieni kauppa sekä esimerkiksi SUP-lautojen vuokrausmahdollisuus ja minigolf-rata. Nälän iskiessä voi mennä illalliselle lähistöllä sijaitsevaan Ruissalon kylpylään tai hyödyntää paikan ulkogrillejä ja valmistaa ruokansa avotulella.

Varsinaissuomalaisessa kulttuurimaisemassa viihtyvän kannattaa myös mennä katsastamaan Oripään Krapurannan, Yläneen Kallionokka Campingin sekä Uudenkaupungin Rairannan tarjonta.  Jokainen näistä paikoista tarjoaa  vierailijalle muun muassa upeat uintimaisemat sekä muuta mukavaa tekemistä.

Kuninkaan levähdyspaikan jalanjäljissä

Kuninkaanlähde ja Kankaanpää — tämä historiallinen matkalaisten pysähdyspaikka vaatii matkailijaa luokseen jo historiallisen arvonsa takia: täällä pysähtyi 1700-luvulla matkansa aikana kuningas Aadolf Fredrik levähtämään, mistä paikka on saanut nimensäkin. Tätä ennen Kuninkaanlähde on kuitenkin toiminut matkustavaisten levähdyspaikkana jo vuosisatojen ajan.

Nykyään Kuninkaanlähde on etenkin lapsiperheille soveltuva, sillä tarjolla on paljon mukavaa tekemistä. Uimalassa on mahdollista polskia uima-altaassa tai jos vesileikit eivät innosta, voi pelata biljardia, ilmakiekkoa tai Playstationia. Paikalla on myös leikkipaikka lapsille, minkä lisäksi puuhaa on hieman varttuneemmillekin; tiheään järjestetyt tanssi- ja karaokeillat saavat kenen tahansa tanssihalut heräämään. Ennen reissuun lähtöä voikin varmistaa Nollakakkosesta, mitä tapahtumia leirintäalueella on luvassa ja tuleeko matkaan varata tanssikengät vai lenkkitossut.

Dyyneille Yyteriin

Paljon ääniä karavaanielämän ystäviltä sai myös Yyteri, jonka hiekkaranta ja dyynit houkuttelevat matkaajia läheltä ja kaukaa. Yyterissä on lomalaiselle palveluita kesät, talvet ja varattavissa on muun muassa saunallisia lomamökkejä tai matkailuajoneuvopaikkoja. Aktiviteettiakin paikalla on tarjota, sillä dyyneille voi mennä tekemään esimerkiksi fatbike-safarin, vuokrata Mölkky-pelin tai mennä vaikka SUP-lautailemaan.

Kalajoen hiekat

Kalajoen hiekkasärkillä on yksi Suomen tunnetuimmista leirintäalueista.  Alueella on paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja sekä tekemistä niin lapsille kuin aikuisillekin. Tarjolla on merenrannan caravanpaikkoja, merenrantahuoneistoja sekä rantamökkejä. Kalajoki saikin erityisen paljon kiitosta lukuisilta ihmisiltä ja on siten varmasti lunastanut paikkansa Suomen leirintäalueiden joukossa.

Kalajoen hiekat ovat tulleet tunnetuiksi jo yksin Frederikin ansiosta, mutta syitä sen maineelle on muitakin; alue on etenkin kesäisin hyvin eloisa ja täynnä erilaisia tapahtumia ja ajanviettomahdollisuuksia. Halutessaan voi istuskella rantaravintolassa, pelata minigolfia, viettää koko päivä surfaten tai vesijetteillen tai mennä vaikka katsastamaan paikallinen vesipuisto Jukupark tai kylpylä SaniFani. Tekemisen puute ei tästä viihtyisässä ja kauniissa miljöössä pääse iskemään.

Savo-karjalaiset campingit

Runsaasti kehuja saivat myös Hirvensalmen Etuniemi, Juva Camping, Punkaharju Camping  sekä Tervo Caravan. Myös Alatalo Caravania sekä Heinäveden Camping Karviota kiiteltiin. Kaikissa näissä paikoissa matkailijan sielu ja mieli lepää.

Mitä muuta voisi karavaanari toivoa kuin luonnonvesiä, saunaa ja grilliruokaa? Nämä kaikki ovat ruhtinaallisesti edustettuina Savon ja Karjalan camping-alueilla, minkä lisäksi parketin partaveitsien ei tarvitse pitää lakerikenkiä matkailuauton kontissa, sillä jokaisessa paikassa järjestetään erilaisia iltamia, jotka pitävät sisällään jos jonkinlaista rytmimusiikkia, etenkin kesällä. Kuvitellaanpa hetkeksi vaikkapa juhannusyö: mikäs sen ihanampaa kuin tanssahdella keskellä kauneinta suvea Kallaveden tai muiden alueen vesistöjen rannoilla!

Pohjalaismaakuntien leiripaikat

Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsee kasoittain erilaisia leirintäalueita: Hossan Karhunkainalo Camping, Kokkola Camping, Oulujärven ja Lentiiran lomakylä sekä Rääkkylän Paksuniemen kesäkeidas, puhumattakaan Kalajärvi Campingista, Sillankorvan leirintäalueesta, Tuurin Onnela Campingistä, Isojoen Kangasjärvestä tai Isokyrön Kalliojärven Lukkuhaasta.

Lista alueen leirintäpaikoista on pitkä ja pitäisi olla todella piinkova ja pesunkestävä karavaanari, että onnistuisi esimerkiksi yhden vuoden — saati yhden kesän — aikana vierailemaan kaikissa paikoissa. Tässä onkin siis pala purtavaksi useammaksikin vuodeksi, sillä kiireellä ei näitä paikkoja kannatakaan käydä läpi. Henkeäsalpaavan kaunis luonto esimerkiksi Hossan kansallispuistossa tai merellinen saaristo Pohjanmaalla ovat jo yksinään niin upeita, että matkaan kannattaa varata aikaa sekä tietysti kamera. Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla on myös paljon muutakin paljon nähtävää ja tehtävää, joten ei muuta kuin asuntoauto käyntiin ja kohti lakeuksia!

Matkalla pohjoiseen

Jos sattuu olemaan pitkän linjan karavaanari ja etelän leirintäalueet ovat tulleet jo liiankin tutuiksi, on syytä suosiolla pakata kimpsut ja kampsut ja körötellä kohti maamme pohjoisinta leirintäaluetta, joka sijaitsee Nuorgamissa. Paikka on aivan Norjan rajan tuntumassa ja omiaan tarjoamaan autenttisen luontokokemuksen kenelle tahansa. Porot, revontulet, Jäämeri — kaikki aivan käden ulottuvilla.

Pohjoisessa on tarjolla myös Muonion Harriniva, Inarin Valkeaporo, Kemijärvi Camping, Arctic Camping Pello sekä Ranuan Näverniemi. Paikat ovat upeita mihin vuodenaikaan tahansa, mutta poikkeuksena suhteessa etelän leirintäalueisiin kannattaa karavaanarin miettiä, mihin aikaan vuodesta reissuun lähtee. Lapissa myös syksy, talvi ja kevät ovat upeita vuodenaikoja; ruskan peittelemä luonto, tunturit sekä hiihtomahdollisuudet ovat kansamme mittaamattoman arvokkaita luonnonaarteita, jotka kannattaa mennä kokemaan paikan päälle, jos suinkin kykenee.

Hangosta Nuorgamiin

Haastavinta kattavan leirintäaluelistauksen jälkeen lienee päätöksen tekeminen: miten valita näin monipuolisten ja hienojen paikkojen välillä, mihin näistä matkata? Mitkä paikat ovat auki kesällä, mitkä talvella? Mitä reittiä kannattaa Turusta tultaessa ajaa Hankoon? Onko Nuorgamissa matkailuautolle saatavissa sähköistetty paikka? Meillä voidaan auttaa näissä ja monissa muissa reissupulmissa, sillä sen lisäksi, että olemme asiakaspalvelun huippuosaajia, on Nollakakkonen kaikkien karavaanareiden kaveri!