Terhi Mahlamäki on tehnyt Nollakakkosessa 10 vuoden aikana monipuolisen uran

Kirjoittaja Reija Juusela,
19.6.2023

”Kuluneet 10 vuotta ovat menneet yllättävän nopeasti. On ollut ylä- ja alamäkiä, mutta parasta on ollut se, että minulla on ollut todella suuri vapaus sille, miten omaa rooliani ja tekemistäni hoidan ja vien eteenpäin. Arvostan suuresti sitä, että olen saanut tehdä omannäköiseni uran.”

Astuessaan ensi kertaa Nollakakkosen ovista sisään Terhi Mahlamäki ei aavistanut, että tuosta hetkestä alkanut matka kestäisi 17 vuotta ja pitäisi sisällään paljon erilaisia käänteitä, ammatillista kehittymistä ja maailmanmatkailua.

Terhin uran aloitus Nollakakkosella on mitä tyypillisin: ”Ihan alun perin mulla oli kavereita Nollakakkosella kesätöissä. He suosittelivat hakemaan tänne töihin.” Myöhemmin, kun Terhi oli juuri valmistunut maisteriksi sekä työskennellyt vuosien ajan osa-aikaisesti opintojen ohessa, hänen esihenkilönsä tiedusteli Terhin halukkuutta ottaa vastaan vakinainen pesti. Tarjous tuntui hyvältä, sillä hänen suunnitelmissaan oli kerätä vuoden verran rahaa ja lähteä sen jälkeen kiertämään maailmaa.

Sipsiosastolta viestinnän asiantuntijaksi

Kuin sattuman oikusta samaisena kesänä, kun Terhi vakinaistettiin, Nollakakkoselle tuli uusi palvelu. ”Olin silloin Kupittaan Citymarketin sipsiosastolla, kun esihenkilöni soitti ja kysyi, kiinnostaisiko minua lähteä mukaan tekemään uutta palvelua.” Melko pian uuden palvelun myötä Terhin vastuulle tuli alkaa tiedottaa palvelusta ja sen ajankohtaisista tapahtumista.

”Vähitellen se palvelu kasvoi, ja olin mä siinä ryhmäpäällikkönäkin jossain vaiheessa. Mulla oli valtavan kokoinen tiimi, jossa oli asiakaspalvelijoita sekä Turusta että Porista. Sitten tuli chat-palvelu, jossa olin henkilöstökehittäjänä, eli käytännössä pohdin, miten puhelinasiakaspalvelijat saadaan valmennettua chat-myyjiksi. Se oli aivan uudenlaista tekemistä ja tosi mielenkiintoista, kun sai pohtia, että millaisia chat-keskusteluiden pitäisi olla.”

Kun chat-palvelu oli saatettu stabiiliin vaiheeseen, Terhiltä kysyttiin, haluaisiko hän ottaa vastuulleen Nollakakkosen sisäisen viestinnän. ”Tuolloin urani viestinnän parissa sai alkunsa ja kesäkuussa 2019 minusta tuli viestinnän asiantuntija. Kaikki viestinnän vastuualueet siirtyivät minulle, ja loin pitkälti itse viestinnän asiantuntijan roolini. On ollut todella kivaa, kun olen voinut soveltaa ja tehdä asiat omalla tavallani.”

Monipuoliset mahdollisuudet siintävät tulevaisuudessa

Terhin työskentelytapaa on aina leimannut halu kulkea eteenpäin ja kehittää asioita. Hän on kulkenut pitkän tien muovatessaan Nollakakkosen viestintää. ”Viestinnässä on kivaa se, kun saa kehittää asioita ja on loputtomia mahdollisuuksia. Esimerkiksi uusien viestintäkanavien myötä pitää pohtia kohderyhmiä ja erilaisia viestintätapoja. Pitää miettiä, miten kohderyhmät haluavat heille viestittävän, ja ehkä jossain vaiheessa viestinnässä täytyy ottaa vielä enemmän eri ihmisten erot huomioon ja pohtia viestejä saavutettavuuden kannalta.”

Tulevaisuudessa tekemistä riittää: ”On todella mielenkiintoista nähdä, mitä Nollakakkosesta tulee seuraavaksi. Silloin kun aloitin, meillä ei ollut käytössä edes Internetiä asiakaspalvelussa.”

Tänä päivänä viestinnässä puhaltavat muutoksen tuulet ja saavutettavuus ja vastuullisuus ovat monen huulilla. ”Tulee olemaan erittäin mielenkiintoista nähdä, mitä muutoksia tulemme kohtaamaan. Sosiaalisen median ja yleisön pirstaloituminen ovat huomiota vaativia asioita. Nythän me elämme koronan jälkeisessä ajassa, jossa ollaan todella paljon Teamsissa ja katsotaan PowerPointeja, ja on mielenkiintoista nähdä, miten tilanne tulee muuttumaan, sillä eihän kaikki ihmiset pysty seuraamaan sellaista viestintää. Jos esimerkiksi käytetään termejä, joita ei ymmärrä, ei pysty sisäistämään käsiteltävää asiaa. Tulevaisuudessa viestinnän haaste tulee todennäköisesti olemaan se, miten Teams-zombit saadaan kiinnostumaan asioista ja tarinoista.”

Toisaalta haasteet ovat myös positiivisia, sillä ne tuovat mukanaan vaihtelevuutta. ”Vaihtelevuus on paras asia työssäni. Lisäksi viestintätiimi ja muut työkaverit ovat aivan parhaita. Nollakakkosella minut on saanut viihtymään erilaisten ihmisten kanssa työskentely ja muuttuvat tilanteet.”

Alun perin Terhin ajatuksena oli kerätä hetken aikaa rahaa Nollakakkosella, jotta voisi matkustella. Monet asiat ovat muuttuneet vuosien varrella, mutta halu matkustella ja nähdä maailmaa on yhä tallella. Tämä haave ei onneksi ole jäänyt työuran alle, sillä Terhi on matkustellut monissa maailman maissa, mikä on osittain mahdollistunut myös joustavan työn vuoksi. Terhi onkin hyvä esimerkki siitä, että nuoruuden haaveiden toteuttaminen ja uran luominen eivät oikeassa työpaikassa ole toisensa poissulkevia asioita!