Nollakakkosessa pääsee kehittämään osaamistaan eri palveluissa

Kirjoittaja Reija Juusela,
9.2.2023

”Meillä pääsee tekemään monipuolisesti töitä monien eri tuotteiden kanssa, kasvattamaan osaamistaan sekä antamaan panoksensa liiketoiminnan kasvattamiseksi” kertoo tekninen tuotepäällikkö Anni Kälkäinen. Anni tietää mistä puhuu, sillä hän on vastuussa niin Nollakakkosen, 02 Taksin, 02 Rekkarin kuin Fonecta Callerin kehittämisen organisoimisesta ja toteuttamisesta.

Nollakakkonen on paljon enemmän kuin numeropalvelu

Nollakakkonen ei ole mikään perinteinen numeropalvelu, vaan monialainen ja -tahoinen organisaatio, jolla on monta rautaa tulessa. Tämä näkyy Annin työssä konkreettisella tasolla, sillä työssään hän kehittää palveluita, tuotteita ja työkaluja niin asiakaspalvelijoille kuin kuluttajille. Nollakakkonen ja sen sisaryhtiöt tarjoavat monia eri palveluita arjen tarpeisiin yhteystiedoista taksipalveluun ja autojen tietoihin. Organisaatio on siis moderni toimija ICT-alalla, minkä vuoksi osaavia käsipareja tarvitaan paljon.

Asiakkaille tarjottava laadukas palvelu mahdollistuu vain sen työntekijöiden avulla, ja jotta työntekijät voivat tehdä työnsä, on työkalujen oltava kunnossa. Toimintaa ja tuotteita on pystyttävä kehittämään ja kuten Anni toteaa, kehitys tarvitsee aina ohjelmistokehittäjiä. ”Jopa puheluiden hinnoittelun järjestäminen vaatii koodausta puhumattakaan asiakaspalvelijan käyttämistä työkaluista. Kaikki meidän järjestelmämme sekä itse rakentamamme tietokannat perustuvat taitavien kehittäjien työhön. Tähän lukeutuvat myös Nollakakkonen sekä kuluttajille suunnatut tuotteemme, kuten 02 Rekkari, 02 Taksi, Fonecta Caller sekä jokaisen palvelun omat verkkosivut.”

Toiminnan toteuttaminen vaatii myös yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa. Puhelinoperaattorit sekä viranomaistahot kuten Traficom sekä Digi- ja väestötietovirasto ovat olleet mukana, kun organisaation palveluita on kehitetty. Tämän lisäksi yhteistyötä tehdään paljon eri yhteistyökumppanien ja konsulttien kanssa. Tämä tuo työskentelyyn mielenkiintoista lisäarvoa.

”Ratkaisevaa on oma intohimo ja tekeminen sekä se, että on rohkeasti oma itsensä.”

Kehitystiimissä vallitsee – organisaation koosta huolimatta – iloinen ja reipas start up -henkinen tunnelma. Tiimi on tiivis, tehokas ja matalahierarkinen yksikkö. ”Meillä opitaan tosi paljon ja meillä on hyvä buugi. Me saamme paljon aikaiseksi ja olemme siitä ylpeitä. Siihen vaikuttaa pitkälti se, että kaikki ovat tässä täysillä mukana ja työtehtävästä riippumatta jokainen tulee kuulluksi.”

Tämä näkyy myös käytännön tasolla; moni Annin tiimissä aloittanut konsultti on tullut mukaan tarkoituksenaan olla mukana vain hetki, mutta onkin jäänyt sittemmin sille tielleen. Kaikki kiittelevät samasta asiasta: työporukka ja puitteet ovat parhaat mahdolliset. ”Meiltä ei kukaan ole halunnut enää pois sen jälkeen, kun on tänne kerran tullut!” Anni kertoo iloisena.

”Meillä on pieni tiimi, jossa on tärkeää olla itseohjautuva ja kyetä hallitsemaan kokonaisuuksia. Päätöksiä pitää pystyä tekemään itse, mutta työkaverit auttavat kaikessa. Meillä saa myös todella paljon vaikuttaa siihen, mitä tekee. Ratkaisevaa on oma intohimo ja tekeminen sekä se, että tulee sellaisena kuin on.” Anni listaa.

”Meillä pääsee kivasti näkemään uusien tuotteiden ja liiketoimintojen elinkaaren; halutessaan voi osallistua kehitystyöhön jo ruohonjuuritasolla ja vaikuttaa lopputulokseen. Tämän jälkeen myös asioiden ylläpito ja jatkokehittäminen sujuvat helpommin. Toisaalta, vaikka mukaan tulisikin kesken kaiken, meillä pääsee helposti kärryille, sillä käytämme kehityksessä nykyaikaista koodikieltä.”

Kehitystiimi työskentelee monipuolisesti eri liiketoimintojen ja tuotteiden – kuten 02 Rekkarin ja Fonecta Callerin – parissa. Tästä on paljon hyötyä myös ammatillisessa mielessä, sillä yhden liiketoiminnan parissa opittuja taitoja voi tuolloin hyödyntää myös toisen liiketoiminnan parissa.

Annin koirat ovat osa tiimiä

Omaan työpäiväänsä saa Annin tiimissä vaikuttaa omien halujen mukaan. Työtä voi tehdä toimistolla tai etänä – paikkasidonnaisuutta ei kehitystiimi tunne. Anni onkin tästä hyvä esimerkki; kotona työskennellessään hän osallistuu palavereihin koiriensa Tuutin ja Taimin kanssa, jotka ovat siten myös hitsautuneet osaksi tiimiä.

Ajoittain tiimiläiset kuitenkin tapaavat yhdessä porukalla, jolloin töitä tehdään yhdessä. Työpäiviin tuovat myös rakennetta joka-aamuiset daily-palaverit, joissa käydään läpi jokaisen työtehtävät sekä mahdolliset haasteet. ”Meillä kun ei ole mitään varsinaista esimieshierarkiaa, niin sovimme tehtävistä keskenämme. Meillä on itseohjautuvuus suuressa roolissa.”

Parasta Annin työssä on vaihtelevuus ja vapaus. ”On ihan parasta, kun saa olla mukana mielenkiintoisissa ja vaihtelevissa projekteissa. Pääsen tekemään paljon kaikkea uutta ja ratkomaan uusia haasteita. On hienoa nähdä, miten asiat etenevät ja työt valmistuvat, minkä lisäksi parasta on tietysti ihmiset, joiden kanssa töitä tehdään. On hienoa huomata, miten konsulttitoverit viihtyvät meillä ja työskentely on mukavaa.”

Annin työssä tärkeintä on organisoida kehittäjän työtä ja tukea tätä kaikessa mahdollisessa ja ratkoa mahdollisia ongelmia. ”Minä hoidan kaiken metatyöskentelyn eli sen, että organisoin ja järjestän kehittäjien työn siten, että he saavat vain tarttua toimeen. Minun työni on onnistunut silloin, kun kehittäjällä ei ole mitään epäselvyyksiä, mutta myös silloin, kun kehittäjä kysyy jostain asiasta, ja osaan ratkoa tilanteen.”

Työpaikkana 020202 Ratkaisut Oy tarjoaa tilaisuuden syventää osaamistaan, verkostoitua sekä saada parhaat mahdolliset puitteet työssään menestymiselle. ”Meillä pääsee täyttämään suuret saappaat, mutta olosuhteet, jotka mahdollistavat huipun tuloksen tekemisen, ovat meillä myös huippuluokkaa.” Anni summaa.