Nollakakkosen Pojopörssi mahdollistaa työn ja muun elämän tasapainottamisen

Kirjoittaja Reija Juusela,
28.4.2020

Vuonna 2014 Nollakakkonen lanseerasi asiakaspalvelijoiden kannustinjärjestelmän: Pojopörssin. Pojopörssin perusajatuksena on palkita hyvistä suorituksista ja onnistumisista pisteillä eli pojoilla. Kerättyjä pojoja voi käyttää palkintokaupassa. Palkintokaupassa on tarjolla esimerkiksi lahjakortteja tai erilaisia mahdollisuuksia vaikuttaa omiin vuoroihin.

Käytännössä asiakaspalvelijat saavat pojoja kuukausittain sen perusteella, miten hyviin tuloksiin he ovat päässeet siinä kuussa. Sen lisäksi ryhmäpäälliköt palkitsevat pojoilla, kun haluavat huomioida jotain erityisiä onnistumisia.

Pojoilla voi ostaa haluamansa vuorot

Yksi suosituimmista tavoista käyttää Pojopörssiä on omiin vuoroihin vaikuttaminen. Mervi Teronen kertoo joka vuosi säästävänsä pojoja siihen, että hän saa tehdä mieleisensä pääsiäisvuorot ja jouluvuorot: ”Tykkään olla jouluna töissä, mutta haluan itse päättää, milloin olen. Olen ollut täällä 23 vuotta töissä, ja vain kerran on osunut jouluaattoon iltavuoro. Senkin sain silloin vaihdettua pois. Pääsiäisenä haluan olla töissä öisin.”

Pojopörssi tarjoaa myös vapaapäiviä. Malla Kanto käyttää kaikki pojonsa vapaapäiviin, sillä hän tykkää ostaa pitkiä vapaita ja matkustaa: ”Palkallisia vapaapäiviä ei ole kovin usein mahdollista ostaa, kun ne ovat niin kalliita, mutta minulle on tärkeintä, että pystyn lyhyellä varoajalla saamaan vapaapäivän.” Vapaapäivien ostaminen on tärkeää myös työntekijöille, jotka ovat kotoisin kauempaa. Tällöin he voivat viettää kotipuolessa pidennetyn viikonlopun.

Mira Rautvaara tekee omat vuoronsa aina, kun hänellä on riittävästi pojoja: ”Juuri nyt teen vuoroja, joissa olen kahtena viikonloppuna kaksi yötä töissä. Kun teen paljon yövuoroja, voin saada äkkiä sellaisen viikon, jolloin ei ole lainkaan arkivuoroja. Arkivapaat on ihania! Voin hypätä reissutöitä tekevän mieheni kyytiin tai nauttia yksin olemisesta kotona tai mökillä.”

Arkivapaiden lisäksi viikonlopputöihin painottaminen kasvattaa myös tilipussia. Pojojen arvo on lahjakorttien arvolla mitattuna vähän vajaan euron, mutta omia vuoroja tehdessä pyhäkorvausten ja vapaiden arvo on paljon suurempi.

Pojopörssi mahdollistaa vuorotyöläiselle säännöllisen harrastamisen. Pojoilla voi nimittäin ostaa harrastusvuoron, jolloin koko kaudelle saa sovittua vuorot, jotka loppuvat tiettynä päivänä viimeistään tiettyyn aikaan.

Lahjakorteilla juhlia tai lahjoja

Toinen suosittu tapa käyttää pojoja on vaihtaa ne lahjakortteihin: ”Ennen kesäjuhlia ostin Pojopörssistä 100 euron edestä lahjakortteja. Kutsuin työkavereita etkoille ja ostin lahjakorteilla sinne tarjottavat. Näin työkaveritkin pääsivät hyötymään pojoistani!” Mervi iloitsee.

Malla kertoo ostaneensa lahjakorteilla juoksukengät: ”En olisi muuten raaskinut ostaa niitä. Tuntui paljon helpommalta, kun piti laittaa vain parikymppiä omaa rahaa lahjakorttien päälle.”

Mira kiteyttää ajatuksensa Pojopörssistä: ”Pojot ovat ylimääräistä hyvää, joka tulee vielä palkan päälle.”