”Etätyö tuntuu lottovoitolta!” toteaa Nollakakkosessa työskentelevä Erika

Kirjoittaja Reija Juusela,
14.5.2021

Erika Seppälä-Ojala aloitti työt Nollakakkosessa vuonna 2001. Monenlaista hän on ehtinyt Nollakakkosen asiakaspalvelijana näiden kahdenkymmenen vuoden aikana nähdä ja kokea.

Erika siirtyi viime keväänä etätöihin. Hän näkee etätyön yhtenä tärkeänä syynä Nollakakkosen hienolle Great Place to Work -tulokselle: ”Se on ollut etätöihin halunneille asiakaspalvelijoille tosi iso juttu. Itsestäni etätyöt tuntuu ihan lottovoitolta! Siihen on tottunut nopeasti ja tuntuu kuin olisin tehnyt sitä aina. Etätöissä vapaa-aika lisääntyy ja töissä on rennompaa. Kaikkihan tietävät etätöiden pyjama-koodin.”

Erikan nuorin lapsi meni syksyllä kouluun ensimmäiselle luokalle: ”On ollut hienoa, kun lapsen ei ole tarvinnut aamuisin lähteä yksin kouluun. Etätyön kääntöpuoli on sitten tietenkin se, että ei näe muita ihmisiä vaan joutuu tuijotella omaa naamaansa.” Erika toteaa.

Syitä hyvään Great Place to Work -tulokseen on Erikan mielestä muitakin. ”Siihen vaikuttaa kaikki. Nollakakkonen on ollut ketteräliikkeinen muutoksissaan, eikä olla jääty tuleen makaamaan. Henkilöstön mielipiteitä on kuunneltu tosi paljon. On kysytty vointia, huolehdittu ergonomiasta ja tehty yövuoroihinkin uudistuksia.”

Yksi Nollakakkosen vahvuuksista on aina ollut yhteishenki, eikä se ole laimentunut etätöidenkään myötä. Päinvastoin se näyttää jopa vahvistuneen.

”Intrassa on julkaistu videohaastatteluja, joten sellaisetkin ihmiset ovat tulleet lähemmäksi, joiden ääntä ei ole koskaan aiemmin kuullut tai jotka ovat ennen olleet pelkkiä nimiä. Sisäinen chattimme on tietenkin ihan paras! Yhteishenkeen on vuoden aikana panostettu, ja meillä on ollut yhteisiä kahvihetkiä. Samalla tavalla moikkailen työkavereita chatissa kuin moikkailisin työpaikallakin. Välillä jaan omia kommelluksiani työpäivän ajalta kaikille, niin joku muukin saa niistä iloa. Niistä alkaa yleensä pitkä keskusteluketju, kun työkaverit jakavat samankaltaisia kokemuksiaan”, Erika kertoo.

Erika kokee että raja Porin ja Turun palvelukeskusten välillä on kaventunut etätyön myötä, kun siinä vieressä ei ole konkreettisesti ketään: ”Yhteishenki toimii keskusten välillä paremmin kuin ennen, ja olen saanut uusia tuttavuuksia Turusta. Voin jutella chatissa yhtä vapaasti turkulaisten ja porilaisten kanssa, vaikka tietenkin meillä on leikkimielinen kisailu meneillään Turun ja Porin paremmuudesta kaupunkina.”

Erikan mielestä 20 vuotta Nollakakkosessa on vierähtänyt ihan kuin huomaamatta. ”Aluksi olin innoissani, kun sain vakituisen työpaikan ja sitten aika vaan humpsahti. En ole koskaan tehnyt oman alani töitä, koska olin täällä töissä jo ennen valmistumistani. Sosionomin opinnoista on toki ollut hyötyä tässäkin työssä.”

Vuosien varrella Erikalle on jäänyt yhtenä jo lopetettuna palveluna mieleen ryhmäpuhelut. ”Mieheni kysyi viime syksynä, että eikö teillä olekaan enää ryhmäpuhelua. Hän olisi tarvinnut sitä, kun Teams ei toiminut. Kerroin hänelle, miten ryhmäpuhelu tehdään nykyään omalla kännykällä”, Erika nauraa.

Erika odottaa Nollakakkosen tulevaisuudelta etätyön jatkumista ja 02 Taksi -palvelun kasvamista entisestään: ”Olen tyytyväinen tähän tilanteeseen. Ei välttämättä tarvitse tulla tulevaisuudessa mitään uutta tai jännää.”