Eetu Nyman on Nollakakkosella harjoittelijana IT-tiimissä

Kirjoittaja Reija Juusela,
24.8.2022

Eetu Nyman aloitti uransa Nollakakkosella asiakaspalvelijana kesällä 2017. Hän opiskeli tuolloin Jyväskylässä liiketaloutta, jonne hän kesätöiden päättymisen jälkeen palasi. Opintojen päätyttyä hän palasi takaisin Nollakakkoselle vuonna 2018, mistä lähtien hän on ollut talossa tekemässä asiakaspalvelua ja chattia.

Vuonna 2020 Eetu pääsi opiskelemaan uutta alaa, sähkö- ja automaatiotekniikkaa it-painotuksella. Opintoihin kuului pakollisena harjoittelu, minkä vuoksi hän päätti tiedustella Nollakakkoselta mahdollisuutta päästä suorittamaan harjoittelujakso talon sisällä. Hän pääsi aloittamaan harjoittelun toukokuussa, kun hänelle löytyi sopiva projekti, jota lähteä työstämään. ”Päädyin hakemaan tänne harkkaan siksi, että olin ollut talossa jo kolmisen vuotta ja ajattelin, että jos täältä ei natsaa, niin kysyn sitten vasta jostain muualta.” Onneksi muualta ei tarvinnut kysyä, ja harkka alkoi toukokuussa 2022 ja päättyy elokuun lopulla.

Harjoittelu, joka kehittää omaa ammattiosaamista

Harjoittelulle Eetulle oli kriteerinä, että sen on oltava hyödyllinen. ”Halusin harjoittelun, joka kehittää omaa ammattiosaamista. En halunnut harjoittelua, jonka voi hyväksilukea, mutta joka ei jatkossa palvele minua yhtään. Nyt kun saan tehdä koodausta ja kehityn tässä jatkuvasti, niin kyllä se auttaa opiskeluiden jälkeen.”

Eetun tehtävä harjoittelunsa aikana on toteuttaa projekti, jonka aikana tehdään Nollakakkosen it-tiimille päivystystuntien laskentatyökalu. Toinen projekti liittyy vikatilanteisiin ja niiden selvittämiseen kehiteltävään työkaluun.

Käytännössä Eetun päivä harjoittelussa alkaa siten, että hän avaa ohjelmointiympäristön, jolla rakentaa ohjelmakoodia. Hän tekee siihen muutoksia ja uusia toimintoja ja varmistaa, että ne eivät aiheuta virheitä suorituksen aikana. ”Esimerkiksi työtuntien suhteen, kun on kyse ihmisten palkoista, niin ei sais tapahtua laskuvirheitä.”

Eetun mukaan tehtävässä pärjää, jos omaa matemaattisloogista ajattelua. Lisäksi hän painottaa taitoa hahmottaa kokonaisuuksia, josta riippuu hänen mukaansa pitkälti kyky koodata.

Nollakakkosesta on Eetun mukaan ollut hyötyä uralla. Myös asiakaspalvelukokemus on auttanut harjoittelun aikana. ”Asiakaspalvelukokemus auttaa siinä, että tiedän, millaista Nollakakkosen tarjoama palvelu on. Vaikka kyseisten projektien koodaus ei suoraan liity asiakaspalveluun, on sen tuntemuksesta kuitenkin hyötyä.”

Kaiken kaikkiaan Eetu on ollut tyytyväinen harjoitteluun. ”Olen kokenut harkan hyödylliseksi, sillä saan tehdä sellaista hommaa, mikä itseäni kiinnostaa. Joka päivä tulee vastaan erilaisia haasteita, joiden ratkaisusta nautin. Koodauksessa pidän siitä, että ei ole yhtä oikeaa ratkaisua ongelmaan, vaan lopputulokseen voi päästä monella eri tavalla. Se on pohjimmiltaan luovaa ongelmanratkaisua.”