Tuntematon soittaja – löydä puhelinnumero

Kirjoittaja Reija Juusela,
21.11.2022

Puhelin pirisee ja soittaja on tuntematon – uskaltaako vastata? Jokaiselle tulee joskus tilanne, että outo numero soittaa. Numeron selvitys saattaa olla syystä tai toisesta haastavaa, sillä kaikki puhelinnumerot eivät ole julkisia. Lue tästä eri vaihtoehdoista, mistä outo numero soittaa ja miten soittajan voi selvittää, vaikka numero ei olisikaan julkinen.

Outo numero soittaa

On selvää, että jos outo numero soittaa, niin haluaa löytää puhelinnumeron omistajan ja selvittää soittajan. Vaihtoehtoja tuntemattomalle numerolle on useita, ja yksi niistä on prepaid-liittymä.

Prepaid-liittymät ovat matkapuhelinliittymiä, joiden käytöstä asiakas maksaa etukäteen. Prepaid-asiakkaan ei tarvitse luovuttaa laskutustietojaan operaattorille, minkä vuoksi liittymän puhelinnumero ei usein ole julkinen. Jos siis saat soiton vieraasta numerosta, voi se hyvin olla vaikkapa tuttusi, jolla on käytössään prepaid-liittymä.

Salaisen numeron selvitys

Toisinaan puhelinnumero on salainen, mikä tarkoittaa sitä, että liittymän omistajan tai käyttäjän tiedot eivät ole löydettävissä. Tuolloin liittymän omistaja on itse päättänyt salata numeronsa. Oman numeronsa pystyy salaamaan kuka tahansa vaivattomasti oman operaattorinsa kautta. Numero voi olla salainen monesta syystä – esimerkiksi lääkärit ja muut sosiaali- ja terveysalan työntekijät yleensä laittavat puhelinnumeronsa salaisiksi, sillä eivät halua vastata työasioihin vapaa-ajalla.

Tuntematon numero

Jos puhelimen näytöllä lukee Tuntematon numero soittaa, tarkoittaa se, että soittaja on syystä tai toisesta halunnut piilottaa numeronsa. Oman numeronsa pystyy kuka tahansa piilottamaan näppäilemällä soitettavan numeron eteen koodin #31#. Tuolloin soittajan numero ei näy puhelun vastaanottajalle.

Tuntematonta numeroa on kaikista haastavin selvittää. Syy on yksinkertainen: ei ole mitään, millä etsiä. Jos numeron soittajan haluaa saada selville, on ainoa keino tähän se, että vastaa, kun numero soittaa.

Tuntemattomasta numerosta voi soittaa käytännössä kuka tahansa – tuttava, joka haluaa pitää numeronsa piilossa, puhelinmyyjä tai jokin viranomainen.

Nollakakkonen auttaa oudon numeron selvityksessä

Vaikka puhelinnumero olisikin salainen tai prepaid-liittymä, on numeroa silti mahdollista yrittää selvittää ja Nollakakkosella on totuttu toimimaan salapoliisina numeroiden selvittelyssä. Yksi keino on tietysti se, että soittaa numeroon ja yksinkertaisesti tiedustelee, kuka soittaja on. Toinen keino on etsiä Internetin hakukoneesta osumia numerolla. Tällä tavalla saa useimmiten selvitettyä esimerkiksi puhelinmyyjät.

Yksi keino on selvittää, kuuluuko puhelinnumero jonkin yrityksen vaihteen alaisuuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että Nollakakkosen asiakaspalvelija tarkastaa, kuuluuko puhelinnumero jonkin yrityksen tai viraston alanumeroihin, eli onko siinä sama alku kuin jonkin organisaation vaihteen numerossa. Hyvin tavallista on, että asiakaspalvelija sanoo numeron olevan mitä todennäköisimmin esimerkiksi Vantaan kaupungin numeroita. Tuolloin asiakas yleensä jo hoksaakin, että on ollut aiemmin yhteydessä johonkin kaupungin virastoon, josta on sittemmin tavoiteltu häntä.

Vaikka puhelinnumerolla itsellään ei siis löytyisi mitään tuloksia netistä tai Nollakakkosen tietokannasta, voi vaihdesarjahaulla löytää lähes identtisiä numeroita, joiden perusteella voi numeron alkuperää päätellä. Haussa on toki käytettävä harkintaa; jos numerot muistuttavat toisiaan vain etäisesti, ei sen perusteella voi vielä päätellä mitään.

Tiesitkö että voit selvittää puhelinnumeron myös näin?

Kätevän keinon numeron selvittämiseen tarjoaa myös Fonecta Caller. Fonecta Caller -sovellus mahdollistaa automaattisen numeron tunnistuksen puheluiden yhteydessä, mikä helpottaa soittajan selvittämistä huomattavasti. Lisäksi sovelluksen avulla on vaivatonta etsiä puhelinnumeroita sekä osoitteita ja päivittää puhelimensa osoitekirja kerralla kuntoon. Fonecta Callerin saa kätevästi ladattua puhelimen omasta sovelluskaupasta!

Lataa Fonecta Caller    Lataa Fonecta Caller