Suomen suuntanumerot – tiesitkö tämän telealueista ja maakoodeista?

Kirjoittaja Reija Juusela,
13.9.2022

Tiesitkö, että Suomi jakaantuu 13 telealueeseen, joista jokaisella on oma suuntanumeronsa? Suuntanumerot ovat ehtineet aikojen saatossa vaihtua jo kertaalleen ja nykyinen suuntanumerojako noudattelee suurin piirtein aikaisempaa lääninjakoa. Nykyisellä matkapuhelinten valtakaudella ei suuntanumeroita enää tule arjessa paljoa ajateltua, vaikka ne yhtä kaikki ovatkin vielä kovassa käytössä. 

Lankanumerot ja telealueet 

Nykyiset suuntanumerot ja telealueet Suomen sisällä ovat: 

02 Turku ja Pori
03 Häme
05 Kymi
06 Vaasa
08 Oulu
09 Uusimaa 1
013 Pohjois-Karjala
014 Keski-Suomi
015 Mikkeli
016 Lappi
017 Kuopio
018 Ahvenanmaa
019 Uusimaa 2 

Nämä suuntanumerot ovat käytössä lankaliittymissä, jotka nykypäivänä alkavat olla jo harvinaisempia. Ero Uudenmaan 09- ja 019-suuntanumeroiden välillä on, että 09 on Helsingin alueen ja 019 muun Uudenmaan alueen suuntanumero. Ennen niin yleiset lankapuhelimet ovat nykyään korvautuneet matkapuhelimilla, eivätkä välttämättä esimerkiksi nuorison edustajat edes tiedä, mikä lankaliittymä on.  

Lankapuhelimet ovat pöytämallisia puhelimia, jotka ovat johdolla kiinni seinässä. Erona matkapuhelimiin lankapuhelimet ovat yhteydessä puhelinkeskukseen kupari- tai valokuitukaapeleilla, kun matkapuhelimet hyödyntävät tähän tarkoitukseen mikroaaltoja. 

040, 045 ja 050 ovat matkapuhelinnumeroiden suuntanumerot 

Matkapuhelinliittymien suuntanumerot eivät käytännössä ole aluekohtaisia, vaan operaattorikohtaisia. Harva oikeastaan enää edes hahmottaa oman puhelinnumeronsa alkunumeroiden olevan suuntanumero, eikä suoranaisesti kiinteä osa omaa puhelinnumeroa. Tällaisista asioista tavallisen kuluttajan tarvitsee kuitenkin harvoin – jos koskaan – piitata. 

Käytännössä asia on joka tapauksessa niin, että omasta puhelinnumerostaan on muistettava myös alun suuntanumero. Nämä suuntanumerot määräytyvät operaattorin mukaan, jolloin esimerkiksi 040- ja 042-suuntanumerolliset liittymät ovat Telian käytössä olevia matkaviestinverkkojen suuntanumeroita. 

Käytännössä ei silti voida sanoa jonkin puhelinnumeron olevan Telian liittymä vain suuntanumeron perusteella, sillä nykyisin puhelinnumero voidaan siirtää operaattorilta toiselle. Ennen liittymää vaihdettaessa piti vaihtaa myös puhelinnumeroa.  

Puhelinnumeron alusta pystyy siis harvoin päättelemään mitään muuta kuin alkuperäisen operaattorin. Ahvenanmaan numeroiden kohdalla on kuitenkin pieni poikkeus; jos puhelinnumero alkaa tietyillä numeroilla, on puhelinliittymä tuolloin ahvenanmaalainen. Tällaisen liittymän tunnistaa alkunumeroista 04570, 04573 tai 04575. 

Toisinaan puhelinnumeron alkunumero saattaa antaa osviittaa siitä, onko kyseessä ns. tavallinen matkapuhelinliittymä vai prepaid-liittymä, mutta tämäkin on usein vain arvailua. Usein myös lankaliittymän tunnistaa edellä mainittujen suuntanumeroiden perusteella.  

On lisäksi mahdollista, että numero on salainen, jolloin liittymän omistajaa ei löydy numerotiedustelun tietokannasta. Numeron haltija voi itse päättää, haluaako tehdä puhelinnumerostaan salaisen. Lisäksi jokainen voi itse päättää, näkyykö numero vastaanottajalle vai ei. 

+358 on Suomen maakoodi 

Suomen suuntanumero eli maakoodi on +358. Tätä eivät kaikki tiedä, ja toisinaan numerotiedustelun asiakkaat kummastelevat, minkä ihmeen operaattorin alkunumero tämä on. Asia on kuitenkin niin, että kaikkien suomalaisten puhelinliittymien eteen voi laittaa kyseisen numeron. Tällöin maan sisäisen suuntanumeron edestä jätetään pois ensimmäinen nolla. Tuolloin esimerkiksi TE-toimiston 029-alkuinen palvelunumero on muotoa +358295025500. 

Plus-merkki numeron alussa puolestaan merkitsee ulkomaantunnusta. Tämän merkin kohdalle voi halutessaan laittaa peräkkäin kaksi nollaa, jotka ovat Euroopan ulkomaantunnus. Tuolloin puhelinnumero olisi 00358295025500. Plus-merkin saa lisättyä puhelinnumeron alkuun kätevästi pitämällä pohjassa samaa näppäintä, josta saa myös nollan. 

Nykyisin onneksi harvoin tarvitsee pohdiskella maakoodeja tai suuntanumeroita, sillä matkapuhelimet hoitavat automaattisesti tämän puolen soittamisesta. Ei tarvitse kuin painaa puhelin korvalle tai vaihtoehtoisesti soittaa Nollakakkoseen, missä kokeneet asiakaspalvelijamme auttavat luovimaan suuntanumeroviidakossa. 

Lähteet: Wikipedia ja MTV Uutiset