Puhelinnumero salaiseksi – mitä ottaa huomioon puhelinnumeron salaamisessa

Kirjoittaja Reija Juusela,
17.1.2023

Toisinaan ihmiset haluavat salata puhelinnumeronsa. Joskus syynä voi olla ammatti – kuten esimerkiksi lääkärin tai poliisin työ – ja toisinaan taas syynä on halu välttyä esimerkiksi puhelinmyyjien soitoilta.

Me Nollakakkosella saamme usein tiedusteluita koskien tuntemattomia numeroita. Monesti asiakkaat tahtoisivat muuttaa oman numeronsa tuntemattomaksi. Salaamisessa kannattaa kuitenkin käyttää harkintaa, sillä yleisesti ottaen moni ihminen ei vastaa tuntemattomien numeroiden soittoihin. Salaamista tulee siis punnita tarkkaan!

Kaksi vaihtoehtoa, prepaid tai puhelinnumero salaiseksi

Jos ei halua numeronsa olevan julkinen, on valittavana kaksi vaihtoehtoa. Voi joko salata oman sen hetkisen numeronsa tai hankkia prepaid-liittymän, joka on automaattisesti aina tuntematon.

Prepaid-liittymiä myydään esimerkiksi R-Kioskeilla, joten sellaisen hankkiakseen ei tarvitse kuin kipaista lähikipsalle ja ostaa prepaid-sim-kortti. Tuolloin saa käyttöönsä tuntemattoman numeron. Jos myöhemmin haluaakin saada liittymänsä julkiseksi, voi myös Prepaid-liittymän muuttaa sellaiseksi, että se näkyy esimerkiksi numeropalvelussa. Tämä tapahtuu vaivattomasti oman operaattorin kautta.

Puhelinnumero pysyvästi salaiseksi

Jos ei halua vaihtaa numeroaan saadakseen puhelinnumeronsa salaiseksi, voi vanhan numeron salata. Tämän pystyy tekemään ottamalla yhteyttä omaan operaattoriin. Usein oman numeronsa pystyy salaamaan myös kirjautumalla operaattorin omille sivuille tai operaattorin mobiilisovelluksen kautta.

Kun operaattorilta numero on laitettu salaiseksi, eivät numeron tiedot tuolloin enää löydy Nollakakkosenkaan tietokannasta. Tiedon päivittymisessä saattaa tosin mennä jokunen päivä, ennen kuin se on päivittynyt meille ja muille numeropalveluille.

Puhelinnumero tilapäisesti salaiseksi

Jos on sellainen tilanne, että ei halua muuttaa puhelinnumeroaan lopullisesti salaiseksi, mutta haluaa tilapäisesti soittaa tuntemattomasta numerosta jollekin, voi oman numeron piilottaa hetkellisesti. Tähän on kaksi keinoa: laittamalla numeronsa tuntemattomaksi puhelimensa asetuksista tai näppäimellä soitettavan numeron eteen koodin #31#.

Tämä tieto oli kerran erittäin hyödyllinen eräälle opettajalle, jolla oli virkapuhelimesta akku loppu. Hänen oli silloin soitettava henkilökohtaisesta numerostaan oppilaidensa vanhemmille. Hän halusi pitää yksityisnumeronsa piilossa, ja soitti Nollakakkoseen tiedustellakseen, miten tämä onnistuu. Neuvot saatuaan hän oli hyvin tyytyväinen saamaansa apuun. Ja huhujen mukaan on joskus tapahtunut sellaistakin, että lapset ovat ensin laittaneet puhelinnumeronsa tuntemattomaksi ja sen jälkeen soitelleet hassunhauskoja pilapuheluita tuttavilleen.

Toisinaan tuntemattoman numeron tarve on siis enemmän tai vähemmän perusteltu, mutta kuten sanottu, lopullista salaamista on syytä pohtia. Usein ihmiset karsastavat tuntemattomista numeroista soittavia, sillä se saatetaan tulkita esimerkiksi häirikkö- tai myyntisoitoksi.