Mitä tehdä omenoista – ilman omenapiirakkaähkyä?

Kirjoittaja Reija Juusela,
4.8.2021

Kesän hyvästely on joka vuosi haikeaa. Onneksi kuitenkin alkusyksyssä on erityistä taikaa. Syksy on vuodenajoista omalla tavallaan tunnelmallisin. Päivät alkavat lyhentyä ja auringon valo muuttuu pehmeämmäksi. Syksy on myös sadonkorjuun ja talveen valmistautumisen aikaa.

Yksi erityisen varma syksyn merkki ovat omenoita notkuvat puut. Nurmikolle putoilee päivittäin satoa, ja jos puita on pihalla useampia kuin yksi, käy kerääminen lähes työstä. Mutta, mitä tehdä omenoista, kun niitä tulee niin paljon, että taskut täyttyvät ja piirakkakiintiö ohitettiin jo ajat sitten? Tässäpä muutama idea, jotka kannattaa ottaa talteen!

Omenamehu mehumaijalla tai puristamalla

Omenamehua voi tehdä itse kotona. Tähän oiva apu on mehumaija. Mehumaijaan jääneen mäskin voit myös hyödyntää esimerkiksi soseena. Mikäli et omista mehumaijaa, voit kokeilla tehdä omenamehua kattilassa.

Jos et ehdi tai voi tehdä mehua itse, voit myös napata omenasadon auton takakonttiin ja viedä omenat mehustamolle tai mehuasemalle. Siellä omenat puristetaan mehuksi nopeasti. Lähimpien mehuasemien ja mehustamoiden tiedot saat Nollakakkosesta.

Omenamehu säilyy jääkaapissa muutaman päivän, mutta isompi määrä kannattaa säilöä pakkaseen. Se sopii hyvin myös kakkupohjien kostutukseen.

Omenasose kattilassa

Omenasato vähenee nopeasti, kun tekee omenasosetta. Omenasoseen tekeminen hoituu helposti kattilassa. Soseen voi pakastaa ja sulattaa aina tarpeen mukaan esimerkiksi aamupuuron lisukkeeksi.

Muista pakastaessa miettiä, minkä kokoinen rasia on sopiva pakastukseen. Joudut sulattamaan soseen aina purkki kerrallaan, joten liian isoa rasiaa ei kannata valita, jotta sulatettu sose ei ehdi pilaantua ennen käyttöä.

Kuivatut omenarenkaat

Herkkunälän varalle voit tehdä kuivattuja omenarenkaita. Niitä on mukava napostella myöhemmin syksyllä vilttiin kääriytyneenä, sateen piiskatessa ikkunaa. Nämä ovat myös lasten suosikkeja!

Voit kuivattaa omenat uunissa tai kuivurissa. Huoneenlämmössäkin omenoita voi kuivata, mutta kuivuminen kestää tällöin useamman päivän.

Omenapaistokset ja -leivonnaiset

Omena on ehdottomasti loppusyksyn leipurin ystävä. Siitä voi tehdä omenapiirakkaa, erilaisia leivonnaisia, paistoksia ja paljon muuta, jopa suolaista piirakkaa. Klassikoita ja suosikkireseptejä ovat ainakin omenahyve ja uuniomenat. Tiesitkö muuten, että uuniomenat ja omenahyveen voi tehdä myös mikrossa? Omenalla on miellyttävä pehmeä maku ja se sopii hyvin jälkiruokiin.

 

Omenasta on siis hyvin moneksi. Tämänkin listan ulkopuolelle jäi vaikka ja mitä. Jos et kuitenkaan mitenkään saa omenasatoa hupenemaan ja mietit edelleen tuskaisesti, mitä omenoista voi tehdä, voit myös lahjoittaa niitä naapureille, tuttaville tai jopa paikallisille metsästäjille.

Jos taas toivoisit enemmän satoa ja mietit omenapuiden istuttamista pihallesi, kannattaa hankkia eri aikaan satoa tuottavia lajikkeita. Näin saat nauttia omenasadon yltäkylläisestä ajasta pidempään.