Lähin huoltoasema – mistä sen löytää?

Kirjoittaja Reija Juusela,
10.3.2022

No Nollakakkosesta tietysti! Meiltä löytyy tieto siitä, missä on lähin huoltoasema ja mikä on paras reitti sinne. Osaamme myös kertoa, mitkä huoltoasemat ovat itsessään vierailemisen arvoisia kohteita. Joskus näet tien päällä liikkujille riittää, että huoltoasemalta saa bensaa, mutta toisinaan taas huoltsikalta odotetaan muutakin kuin vain tankintäytettä.

Erikoisia ja erikokoisia huoltoasemia

Äkkiseltään ei osaisi ajatella, että huoltoasemissa on mitään erikoista. Sen kun etsii lähimmän huoltoaseman, hurauttaa sen pihaan, ostaa bensaa, käy ehkä vessassa, nappaa mukaansa kahvin ja poistuu. Niinhän se yleensä onkin, että huoltiksella käydään nopsaa tankkaamassa sekä löpöä että ruokaa, mutta suomalaisella huoltoasemakentällä on myös omat nähtävyytensä.

Tuusulan Ruotsinkylä on ihastuttavassa maalaismaisemassa sijaitseva pikkukylä, jossa käynti huoltoasemalla on kuin aikamatka menneisyyteen. Gulfin baari on suoraan 1960–1970-lukujen vaihteesta jukebokseineen ja nostalgisine miljöineen. Välillä huoltoaseman pihalla järjestetään myös harrasteautotapahtumia, jolloin voisi erehtyä matkanneensa menneisiin vuosikymmeniin, kun pihaan kaartaa vanhoja autoja. Tuolloin ajan kulumisen huomaa vain museorekisterikilvistä!

Maailman kauneimmaksi valittu huoltoasema on Pihtiputaan Niemenharjun matkailukeskus. Huoltoasemalla on majoitustilat ja se sijaitsee viihtyisässä luonnonympäristössä kauniin lammen ja harjun vieressä. Se on rakennettu kokonaan puusta ja on kokonaisuudessaan melko kaunis näky. Tämän vuoksi monet ulkomaalaisetkin turistit pysähtyvät mielellään Niemenharjulla.

Sastamalassa taas sijaitsee huoltoasema, jossa on nähtävyytenä vanha junavaunu. Vaunu toimi aikoinaan talvi- ja jatkosodan aikaan itsensä marsalkka Mannerheimin ruokailu- ja neuvotteluvaununa. Myös Adolf Hitler on vieraillut vaunussa 1940-luvulla, kun Mannerheim vietti 75-vuotisjuhliaan. Tämä lienee ainakin historiasta kiinnostuneille ihmisille mielenkiintoinen vetonaula.

Suomen pienin huoltoasemaketju on Ritoil, joka on pitänyt pintansa suurten huoltoasemaketjujen vallatessa alaa maanteiden varsilta. Ritoil-kylmäasemia on ympäri maata ja täyden palvelun huoltamoita neljä kappaletta Kymenlaakson Kotkassa ja Haminassa. Ritoil – eli Risto Rämä – on palvellut asiakkaita jo vuodesta 1964 saakka ja huoltaa muun muassa autoja ja myy varaosia.

Yleisimmät huoltoasemaketjut ja mistä ne löytää

Suomen yleisimmät huoltoasematketjut ovat ABC, Neste, ST1, Shell, Teboil ja SEO, joiden omat asemat ovat löydettävissä kunkin yrityksen verkkosivuilta. Huolto- ja kylmäasemien kokonaismäärä lähentelee tällä hetkellä maassamme noin 1000 kappaletta. Lähes jokaisen korpisuoran ja tiettömän taipaleenkin lähistöltä on siis paikannettavissa huolto- tai bensa-asema.

Puhelinpalvelustamme löytyy tiedot niin lähimmästä huoltoasemasta, sen palvelusta ja koordinaateista sekä parhaimmasta reitistä sinne. Jokaisen huoltoasemaketjun sivuilta löytyy kaikkien ketjujen omat lähimmät huoltoasemat, mutta Nollakakkosen kartoista löytyy tasapuolisesti niin Apsit, Nesteet, SEOt kuin muutkin asemat. Meiltä saa niin reitit, kartat kuin muutkin tarpeelliset tiedot!

Etsi lähin huoltoasema Nollakakkosesta

Yksi tavallisimmista tielläliikkujien kysymyksistä Nollakakkoseen soitettaessa koskee huoltoasemia: ”Mä oon Nelostiellä, missä on lähin huoltoasema ja miten mä pääsen sinne?” tai ”Hei, katotko mulle mihin asti se Lohjan ABC on auki”. Autoa ajaessa onkin jo yksin turvallisuuden nimissä parasta ulkoistaa huoltishaku jollekin toiselle. 

Lähde: Iltasanomat