Kenen rekisterinumero? – Ajoneuvon tiedot saa Nollakakkosesta

Kirjoittaja Reija Juusela,
4.9.2020

Kun tarvitset tietoa ajoneuvosta tai sen omistajasta, 020202 auttaa!

Nollakakkoseen tulee paljon puheluita, joissa kysytään ajoneuvon rekisterinumeron perusteella ajoneuvon omistajan tietoja tai ajoneuvon historiatietoja ja teknisiä tietoja.

Tällöin avuksi otetaan Trafi- ajoneuvotiedot eli liikenne- ja viestintävirasto Traficomin liikenneasioiden rekisteri.

Tilanteita, joissa auton omistaja tai muita tietoja täytyy selvittää, on monenlaisia.

Tässä esimerkkejä erilaisista tilanteista, joissa Nollakakkosen rekisterinumeroiden hakupalvelusta on erityisesti hyötyä.

Kuka on parkkeerannut paikalleni?

Joskus voi käydä niin, että omasta parkkiruudusta löytyykin aivan vieras auto. Kenen auto on kyseessä ja mikä neuvoksi?

Yksi yleisimmistä syistä rekisteritietokyselyyn on se, että joku on pysäköinyt auton väärään paikkaan. Auto tai vaikkapa moottoripyörä saattaa olla naapurin parkkiruudussa, kielletyllä paikalla, työmaalla tai esimerkiksi estämässä jonkun toisen ajoneuvon kulkemista.

Tällöin rekisterinumerohausta on helppo selvittää ajoneuvon omistaja ja mahdollinen haltija.

Jos teet haun tekstiviestillä, saat paluuviestissä myös ohjeet omistajan tai haltijan puhelinnumerohakuun.

Kun vastaat paluuviestiin ohjeiden mukaan, lähetämme sinulle puhelinnumerotiedot, ja pääset ottamaan omistajaan tai haltijaan suoraan yhteyttä.

Jos teet rekisterinumerohaun puhelimitse, saat niin ikään tietää myös omistajan tai haltijan puhelinnumeron.

Avuliaat kanssa-autoilijat ja -kulkijat

Nollakakkoseen tulee myös sydämellisiä puheluita avuliailta ohikulkijoilta ja autoilijoilta.

Joku voi esimerkiksi huomata, että autoon on jäänyt valot päälle, avaimet lukkopesään tai ikkunat auki kaatosateessa ja haluta ilmoittaa siitä auton omistajalle.

Kerran eräs palvelumme asiakas huomasi, että edessä olevan kuorma-auton perästä roikkui tavaraa ja halusi ilmoittaa siitä kuljettajalle.

Toivottavasti asiakas sai kuljettajan tavoitettua!

Apua autokaupoille – rekisterinumerohaku paljastaa historian

Kun auton ostaminen on ajankohtaista, autokauppoja harkitsevat kysyvät mielellään rekisterinumeron perusteella tietoja autosta. Heitä kiinnostavat yleensä auton historiatiedot ja se, että ajoneuvoverot on varmasti maksettu.

Rekisterinumerohaun avulla autosta selviävät sen omistaja- ja verotietojen lisäksi muun muassa ajoneuvon ajoneuvoluokka, ensirekisteröinti, matkamittarilukema, käyttövoima ja kulutukset.

Jos tuleva katsastusaika on unohtunut, senkin voi näppärästi tarkistaa Nollakakkosesta rekisterinumeron perusteella.

Lisäksi voit halutessasi vastata palvelumme paluuviestiin ja selvittää ajoneuvon laajemmat tekniset tiedot ja historiatiedot, kuten kulutus- ja päästötiedot sekä entiset omistajat.

Parkkipaikkakolhuja ja yllättäviä tilanteita

Toisinaan rekisterinumeroa kysytään myös ikävämmistä syistä. Edessä oleva auto saattaa liikkua omituisesti tai vaarallisesti, ja siitä halutaan ilmoittaa poliisille. Joskus taas auto on kolhaissut toista autoa parkkipaikalla tai onnettomuustilanteessa halutaan tarkistaa ajoneuvon vakuutusyhtiö.

Yllättävän usein käy myös niin, että auto on tankattu huoltoasemalla, mutta unohdettu maksaa bensat. Tällöin huoltoaseman työntekijät soittelevat asiakkaan perään.

Yllättäviäkin tilanteita tulee puheluissa vastaan.

Eräs asiakas kysyi rekisterinumeron perusteella moottoripyörän tietoja. Moottoripyörä oli pysäköity hänen parkkiruutuunsa.

Tietoja hakiessa kävi ilmi, että moottoripyörä oli varastettu. Asiakas lupasi ilmoittaa kadonneen moottoripyörän omistajalle, missä hänen pyöränsä on.

Pyörä oli onneksi vahingoittumaton.

Mistä rekisterinumerotiedot tulevat?

Nollakakkonen käyttää rekisteritietojen tietolähteenä liikenne- ja viestintävirasto Traficomin liikenneasioiden rekisteriä. Tämän ansiosta rekisterinumeroiden tiedot ovat aina ajan tasalla.

Auton omistajan tai haltijan tiedot haetaan nimellä 020202:n omasta tietokannasta.

Puheluiden hintatietoihin voit tutustua täältä. Muista, että rekisterinumerohaku toimii myös tekstiviestillä – tutustu!

Kun seuraavan kerran tarvitset tietoa ajoneuvosta tai omistajasta, soita tai laita rekisteritunnus tekstiviestillä numeroon 020202!