Eettiset joululahjat – näin annat joululahjan, joka on vastuullinen

Kirjoittaja Emma Toivonen,
8.12.2023
Sukkapuikot ja itse kudotut lapaset.

Vastuullisuus on tällä hetkellä pinnalla, ja vastuulliset joululahjat ovat paitsi trendikkäitä, myös järkeviä ja perusteltuja lahjahankintoja.

Monet ihmiset painiskelevat joululahjojen kanssa, sillä halu antaa läheisille joululahja on kova, mutta samanaikaisesti kuitenkin toivottaisiin, että lahja olisi eettinen myös maailman ja ympäristön kannalta. Vastuullisia ja eettisiä lahjoja on kuitenkin olemassa, joten joululahjoja ei onneksi tarvitse jättää hankkimatta ja antamatta!

Aineeton lahja ilahduttaa monipuolisesti

Lahjan ei tarvitse olla käsinkosketeltavaa materiaa, jotta se voisi ilahduttaa. Lahjaksi voi hankkia vaikka palan Itämerta tekemällä lahjoituksen John Nurmisen säätiölle tai ostaa läheisellesi palan ikimetsää tekemällä lahjoituksen Luonnonperintösäätiölle. Vastaavasti lahjoituksen voi tehdä vaikka Punaiselle Ristille, Pelastakaa Lapset ry:lle tai jollekin eläinsuojelujärjestölle.

Jos lahjan saaja on hyvän ruoan ja juoman ystävä, voit antaa hänelle lahjakortin, joka oikeuttaa illalliseen luonasi. Aterian voi koostaa alku-, pää- ja jälkiruoasta vaikka jonkin tietyn teeman ympärille, jolloin menukokonaisuudesta tulee ajatuksella toteutettu ja mieleenpainuva.

Voit myös lahjoittaa läheisellesi jonkin kurssin. Esimerkiksi käsityökurssi, kielikurssi, viininmaistelukurssi, tennis- tai tanssikurssi tai muu vastaava voi olla hyvin mieluisa lahja.

Digilehden tilaaminen voi olla myös mukava idea, jos tiedät, että se sopisi läheisellesi. Jos lahjan saaja on kulttuurin ystävä, voi myös Museokortti ilahduttaa saajaansa.

Itse tehty lahja on uniikki ja lämmittää mieltä

Itse voi tehdä yllättävän paljon asioita. Läheiselle voi leipoa vaikka maistuvia suklaakonvehteja tai muita jouluun sopivia herkkuja.

Yksi hyvä lahjaidea on koostaa valokuvakirja, jonka aiheena on itse lahjan saaja. Kirjan tekoon voi pyytää apua perheenjäseniltä ja ystäviltä siten, että jokainen kertoo lahjan saajasta jonkin positiivisen asian tai mukavan muiston. Nämä muistot voi kirjoittaa valokuvien alle, jolloin kirjasta tulee merkityksellinen ja kaunis lahja.

Itse voi tehdä vaikka mitä: koriste-esineitä, koruja, saippuaa, hajuvesiä, kynttilöitä, villasukkia, pipoja ja villapaitoja. Kannattaa siis antaa luovuuden kukkia!

Ajatuksella annettu lahjakortti tuo paljon iloa

Lahjakortti voi olla sekä onnistunut, toivottu että vastuullinen lahja. Lahjakortin voi antaa vaikka valokuvaukseen, jolloin lahjan saaja voi mennä ikuistamaan vaikka itsensä ja perheensä. Toinen paikka, johon voi hankkia lahjakortin, on vaatelainaamo. Lahjakortti esimerkiksi sulkapallo- tai tennisvuorolle, laskettelukeskukseen, huvipuistoon tai elokuvateatteriin olisi paitsi vastuullinen, myös hyvinvointia edistävä lahja.

Terveydestään kiinnostuneelle ihmiselle osuva lahja voisi olla lahjakortti laboratoriotesteihin, joita yksityiset lääkäriasemat tekevät. Tutkimuspaketin saa valita omien mieltymysten mukaan, ja testeissä saa kattavan kuvan omasta terveydentilastaan.

Lisäksi vastuullista on suosia paikallisia palveluita ja hankkia lahjakortteja niihin. Lahjakortti paikkaan, joka myy luomutuotteita ja lähiruokaa, voi olla persoonallinen ja mukava yllätys. Samoin lahjakortti paikalliseen ravintolaan on varmasti maistuva ja ikimuistoinen lahja.

Suosi käytettyä

Käytettynä löytyy nykyisin melkein mitä vain. Tori.fi -sivusto on oikea aarreaitta mitä tulee käytettyyn tavaraan. Käytettynä voi ostaa niin kirjoja, polkupyöriä, autoja – melkein mitä tahansa. Joulukoristeita, vaatteita, lasiesineitä ja designia löytää taatusti käytettynä Torin lisäksi myös kirpputoreilta, joten vain taivas on rajana käytettyä lahjaa ostaessa. Esimerkiksi Iittalan ja Marimekon tuotteet pitävät hyvin arvonsa käytettynäkin, minkä lisäksi esimerkiksi lasten lelujen ostaminen käytettynä on erityisen vastuullista.

Vastuullisia lahjoja on yllättävän paljon, kun asiaa alkaa miettimään. Joulun aika näkyykin Nollakakkosessa monesti myös joululahjoja etsivien asiakkaiden määrän nousussa – Nollakakkosen asiakaspalvelijat ovatkin useina jouluina osallistuneet lahjojen hankintaprosesseihin.