Tietosuojaseloste

Tässä tietosuojaselosteessa (”Tietosuojaseloste”) kerrotaan:

 

Selosteessa kuvataan myös periaatteet ja käytännöt, miten 020202 Palvelut Oy:ssä (jäljempänä ”02”) käsitellään henkilötietoja 30.6.2018 lähtien.

02 noudattaa kaikkien henkilötietojen käsittelyssä voimassaolevaa tietosuojalainsäädäntöä, kuten Euroopan Unionin yleistä tietosuoja-asetusta (EU) 2016/679, Suomen tietosuojalakia ja lakia sähköisten viestinnän palveluista 2014/917 (”Tietosuojasäännökset”), henkilötietoja käsitellessään.

 

Rekisterinpitäjän tiedot

020202 Palvelut Oy (30.6.2018 alkaen, y-tunnus 2303781-8)

PL 202

00241 Helsinki

Käyntiosoite: Televisiokatu 4, 00240 Helsinki

 

Tietosuojavastaava

Jari Puhakka

020202 Palvelut Oy (30.6.2018 alkaen, y-tunnus 2303781-8)

Televisiokatu 4, 00240 Helsinki

Sähköposti: tietosuoja@fonecta.com

 

Henkilötietojen käsittelyn tarkoitukset ja peruste

Alla on kuvattu henkilörekisterikohtaisesti mitä henkilötietoja 02 kerää, henkilötietojen käsittelytarkoitukset, käsittelyn oikeusperusteet ja tietojen luovutukset.

 

Tilaajatietokanta

02 tilaajatietokanta sisältää 02 yhteystietopalveluissa julkaistavien henkilöiden henkilötietoja. Rekisterin sisältämät perustiedot ovat tilaajan yhteystietoja eli nimi, osoite ja puhelinnumero. Tietoihin saattaa lisäksi olla tilaajan pyynnöstä liitetty tilaajan ammattinimike ja liittymän käyttäjän nimi sekä operaattorin nimi.

Tilaajan halutessa numeronsa tai osoitteensa pois kaikista yhteystietopalveluista tai muutoksia tietojen sisältöön, tulee hänen ottaa yhteyttä omaan teleoperaattoriinsa. Näin päivitetyt tiedot välittyvät kootusti kaikille yhteystietopalveluiden tarjoajille.

 

Henkilötietojen käyttötarkoitus

Tilaajatietojen käsittely perustuu lakiin Sähköisen viestinnän palveluista (917/2014) ja tietoja käytetään yhteystietopalvelun muodostamiseksi sekä sen tarjoamista varten.

02 käyttää tilaajatietoja yhteystietopalveluiden ja niihin läheisesti liittyvien lisäarvopalvelujen tuottamiseen ja tarjoamiseen. Tilaajatietoja hyödynnetään 020202 yhteystietopalveluissa.

 

Henkilötietojen käsittelyn oikeusperuste

Tilaajatietokannassa olevien henkilötietojen käsittely on tarpeen rekisterinpitäjän lakisääteisen velvoitteen noudattamiseksi.

Lakisääteinen velvoite on laki Sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), 23 luku.

 

Säännönmukaiset tietolähteet

02 saa tilaajatietoja Suomen Numeropalvelu Oy:n valtakunnallisesta tilaajatietokannasta sekä Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmästä suoraan rajapinnan kautta puhelun aikana.

 

Henkilötietojen säilytysaika

Tilaajatietokannan tietoja päivitetään päivittäin. Varmuuskopioita säilytetään yksi (1) viikko virhetilanteiden varalta. Väestörekisteritietoja ei tallenneta 02 tietojärjestelmiin.

Kuluttaja-asiakkaiden asiakasrekisteri

02 kuluttaja-asiakkaiden asiakasrekisteri muodostuu 02 palveluita käyttävistä luonnollisista henkilöistä.

 

Henkilötietojen käyttötarkoitus

Henkilötietoja käsitellään 02 palveluihin liittyvien kuluttaja-asiakassuhteiden ylläpitämiseen, hoitamiseen ja kehittämiseen, analysointiin, tilastointiin, sekä palveluiden tuottamiseen, tarjoamiseen ja kehittämiseen. Asiakastietoja voidaan käyttää rekisterinpitäjän suoramainontaan, etämyyntiin tai muuhun suoramarkkinointiin, mielipide- tai markkinatutkimukseen, profilointiin, segmentointiin taikka muihin näihin rinnastettaviin osoitteellisiin lähetyksiin sekä mainonnan kohdentamiseen.

Numeropalveluun soitetut puhelut sekä 02 asiakaspalvelun soitetut puhelut tallennetaan osapuolten asiointiin liittyvien oikeuksien turvaamiseksi. Tallenteita käytetään numeropalvelun sekä asiakaspalvelun laadun ja osaamisen kehittämiseksi sekä petoksellisen toiminnan ehkäisemiseen.

 

Henkilötietojen käsittelyn oikeusperuste

Henkilötietojen käsittely perustuu:

– asiakasviestinnän, perinteisen suoramarkkinoinnin, laskutuksen, palveluiden kehittämisen ja käytön analysoinnin osalta käsittelyperusteena on rekisterinpitäjän oikeutettu etu ja suostumus;

– sähköisen suoramarkkinoinnin osalta käsittelyperusteena on suostumus;

– puhelunauhoitteiden käsittelyn ja rikosten selvittämisen osalta käsittelyperusteena on lakisääteinen velvoite.

 

Käsiteltävät henkilötiedot

02 voi käsitellä kuluttaja-asiakkaiden asiakasrekisterissä alla lueteltuja henkilötietoja.

  • nimi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero
  • tiedot suoramarkkinointiluvista ja –kielloista
  • 02 palveluiden käyttöön liittyvät tapahtuma- ja käyttäjäanalyysitiedot sekä tiedot palveluiden ja tarjottujen etujen käytöstä
  • asiakaspuheluiden nauhoitus ja asiakaspalvelutilanteisiin liittyvä muun viestinnän tallennus

 

Säännönmukaiset tietolähteet

Henkilötietoja kerätään 020202 palveluiden käytön yhteydessä tai muutoin suoraan rekisteröidyltä.

 

Henkilötietojen säilytysaika

Henkilötietoja säilytetään asiakassuhteen keston ajan, eli 24 kk viimeisimmästä 02 puhelusta, tekstiviestistä tai 02Taksi tilauksesta. Rekisterinpitäjä voi asiakassuhteen päättymisen jälkeen säilyttää anonymisoituja tietoja sekä suoramarkkinointitarkoituksiin rekisteröidyn perustietoja ja markkinointitietoja lain sallimissa puitteissa. 02 arvioi henkilötietojen säilyttämisen tarpeellisuutta säännöllisesti, jonka lisäksi se huolehtii sellaisista kohtuullisista toimenpiteistä, joilla varmistetaan, ettei rekisteröidyistä säilytetä rekisterissä käsittelyn tarkoituksiin nähden yhteensopimattomia, vanhentuneita tai virheellisiä henkilötietoja.

 

Puhelu- ja SMS-tietoja säilytetään kaksi vuotta, jonka jälkeen ne poistetaan tai anonymisoidaan. Puhelutallenteita säilytetään neljä kuukautta.

 

Henkilötietojen luovutukset

Henkilötietoja luovutetaan rekisteröidyn pyynnöstä puhelun aikana suoritettavia palveluita (esim. taksin tilaaminen, hotellin varaaminen yms.) varten. Rekisteröity määrittelee itse palveluntarjoajalle luovutettavat henkilötiedot, riippuen suoritettavan palvelun sisällöstä. 02 ei tallenna palvelun varaamista varten tarvittavia tietoja.

 

Rekisteröityjen oikeudet

Rekisteröity voi ottaa yhteyttä 02 henkilötietojen käsittelyyn ja omien oikeuksien käyttämiseen liittyvissä kysymyksissä Fonectan tietosuojavastaavaan:

 

020202 Palvelut Oy

Tietosuojavastaava

Televisiokatu 4, 00240 Helsinki

Sähköposti tietosuoja@fonecta.com

 

Tiettyjen rekisteröidyn oikeuksien toteuttamiseksi (oikeus saada pääsy tietoihin ja oikeus tietojen poistamiseen) 02 rekisterinpitäjänä pitää pystyä tunnistamaan rekisteröity ja vahvistamaan rekisteröidyn henkilöllisyys tietosuoja-asetuksen mukaisesti. Rekisteröidyn tulee toimittaa 02:lle osana rekisteröidyn oikeuksien toteuttamispyyntöä kopio henkilöllisyystodistuksesta (passi, ajokortti tai henkilökortti).

 

Oikeus saada pääsy tietoihin

Rekisteröidyllä on oikeus saada vahvistus siitä, käsitelläänkö häntä koskevia henkilötietoja, ja jos käsitellään, myös oikeus pyytää kopio 02 käsittelemistä henkilötiedoista.

Tarkastuspyyntö tulee lähettää kirjallisesti (henkilöllisyys tulee todentaa) ja allekirjoitettuna osoitteella:

 

Fonecta Oy / Tietosuojavastaava

PL 202

00241 Helsinki

tai sähköpostitse osoitteeseen tietosuoja@fonecta.com.

 

Tarkastuspyynnön sisältö (asiakasrekisteri, tilaajatietokanta):

  • Nimi
  • Puhelinnumero
  • Osoite
  • Sähköpostiosoite
  • Kopio henkilöllisyystodistuksesta (passi, ajokortti tai henkilökortti)
  • Mitkä tiedot haluat tarkastaa
  • Haluatko tarkastaa kaikki tietosi vai tietyt tiedot tietyltä ajanjaksolta
  • Missä muodossa haluat tiedot (postitse vai sähköisessä muodossa)

 

Tarkastuspyyntö voidaan esittää myös henkilökohtaisesti yllä mainitussa osoitteessa. Kun tarvittavat tiedot sisältävä pyyntö on saapunut 02:lle, vastaamme siihen 30 päivän kuluessa.

Oikeus tietojen oikaisemiseen

Rekisteröidyllä on oikeus pyytää virheellisten henkilötietojen oikaisua.

Yhteystietopalveluiden osalta tietojen korjaus- ja poistopyynnöt on suositeltavaa tehdä suoraan omalle teleyritykselle, jotta pyynnöt välittyisivät myös muille yhteystietopalveluyrityksille. Teleoperaattorit eivät toimita 02:lle salaisiksi luokiteltuja tai turvakiellon alaisia puhelinnumeroita.

 

Oikeus tietojen poistamiseen

Rekisteröity voi pyytää henkilötietojen poistamista, jos niitä ei enää tarvita niihin tarkoituksiin, joita varten ne on kerätty tai niitä käsitellään lainvastaisesti.

 

Kielto-oikeus

Rekisteröidyllä on oikeus kieltää rekisterinpitäjää käsittelemästä häntä itseään koskevia tietoja suoramainontaa, markkina- ja mielipidetutkimusta tai profilointia varten. Tällainen kielto voidaan antaa milloin tahansa tietosuojavastaavalle.

 

Oikeus peruuttaa suostumus

Rekisteröidyllä on oikeus peruuttaa suostumus, johon käsittely on perustunut. 02 markkinointisuostumuksen voi poistaa sähköpostin mukana olevasta linkistä tai ottamalla yhteyttä 020202@fonecta.com.

 

Oikeus käsittelyn rajoittamiseen

Rekisteröidyllä on oikeus siihen, että rekisterinpitäjä rajoittaa henkilötietojen käsittelyä, jos:

 

  • rekisteröity kiistää henkilötietojen paikkansapitävyyden
  • käsittely on lainvastaista ja rekisteröity vastustaa henkilötietojen poistamista ja vaatii sen sijaan niiden käytön rajoittamista
  • rekisterinpitäjä ei enää tarvitse kyseisiä henkilötietoja käsittelyn tarkoituksiin, mutta rekisteröity tarvitsee niitä oikeudellisen vaateen laatimiseksi, esittämiseksi tai puolustamiseksi

 

Oikeus tietojen siirtämiseen

Rekisteröity voi tietosuojalainsäädännön mukaisesti saada siirretyksi antamansa henkilötiedot, joita 02 käsittelee automaattisesti suostumuksen tai sopimuksen perusteella.

Automatisoidut päätökset ja profilointi

Rekisteröidyllä on oikeus olla joutumatta sellaisen päätöksen kohteeksi, joka perustuu pelkästään automaattiseen käsittelyyn, kuten profilointiin, ja jolla on rekisteröityä koskevia oikeusvaikutuksia tai joka vaikuttaa rekisteröityyn vastaavalla tavalla merkittävästi.

 

Oikeus tehdä valitus valvontaviranomaiselle

Oikeusministeriön yhteydessä toimii kansallisena valvontaviranomaisena tietosuojavaltuutettu. Rekisteröidyllä on oikeus tehdä valitus tietosuojavaltuutetulle, jos rekisteröity katsoo, että häntä koskevien henkilötietojen käsittelyssä rikotaan tietosuojalainsäädäntöä.

Tietoturva

02 huolehtii palveluidensa tietoturvasta käyttäen menettelytapoja, jotka ovat tarkoituksenmukaisessa suhteessa uhkien vakavuuteen ja tekniseen kehitystasoon sekä kustannuksiin. Tietosuojasta ja tietoturvasta huolehtivat siihen erikseen nimetyt henkilöt. Sisäisiä tietosuojaa ja tietoturvaa koskevia 02 ohjeistuksia toteutetaan muun muassa ennakoivan riskienhallinnan keinoin, huomioimalla tietosuoja- ja tietoturva tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa sekä kouluttamalla henkilöstöä. Lisäksi 02 työskentelee jatkuvasti sisäänrakennetun tietosuojan ja oletusarvoisen tietosuojan toteuttamiseksi liiketoiminnassaan.

Asiakaspalvelupuheluiden tapahtuu tietoturvallisesti tietosuoja-asetuksen ja muiden säädösten puitteissa eikä tallenteita käytetä muihin tarkoituksiin eikä niitä luovuteta ulkopuolisille. Puheluiden taltiointeja käsittelevät vain siihen oikeutetut henkilöt, joita koskee vaitiolovelvollisuus.

02 kouluttaa jatkuvasti henkilökuntaa tietosuoja-asioissa ja työntekijöillä on tiukat ohjeistukset käsitellä kaikkia henkilötietoja Tietosuojasäännösten mukaisesti.

Fonecta-konsernilla, johon 02 kuuluu, on tietosuojasta vastaava henkilö, jolla on kokonaisvastuu henkilötietojen hallinnasta Fonecta-konsernissa. Rekisteröidyt voivat ottaa yhteyttä Fonectan tietosuojavastaavaan lähettämällä sähköpostin osoitteeseen tietosuoja@fonecta.com.

Henkilötietojen jakaminen

02 ei pääsääntöisesti luovuta tai jaa henkilötietoja eteenpäin ilman rekisteröidyn suostumusta.

Henkilötietojen jakaminen konserniyhtiöille

02 voi jakaa henkilötietoja organisaatiolle, jolle se on myynyt tai siirtänyt, tai aloittanut neuvottelut tällaisen osalta, jonkin liiketoimintansa osan taikka minkä tahansa oikeuden tai velvollisuuden, joka perustuu rekisteröidyn ja 02 väliseen sopimussuhteeseen. Jos siirto tai myynti toteutuu, henkilötiedot vastaanottava organisaatio voi käyttää rekisteröidyn tietoja tämän Tietosuojaselosteen mukaisesti, ellei luovutuksensaaja toisin ilmoita.

Henkilötietojen jakaminen alihankkijoille

02 käyttää palveluiden tuottamisessa alihankkijoita, esimerkiksi ICT-palveluiden tarjoajia ja markkinointipalvelut. Henkilötietoja siirretään turvallisesti palveluihin, jotka kuuluvat 02 alihankkijoille tai koostuvat pilvipalveluista.

Jos 02 jakaa henkilötietoja alihankkijalle, joka on henkilötietojen käsittelijä, 02 solmii aina käsittelysopimukset henkilötietojen käsittelijän kanssa, jotta henkilötietojen hallinta säilyy ja jotta henkilötietojen käsittelijä käsittelee henkilötietoja Tietosuojasäännösten mukaisesti ja turvallisesti.

Henkilötietojen käsittely EU/ETA-alueen ulkopuolella

02 on varmistanut, että tietojen siirtoon EU/ETA-alueen ulkopuolelle, esim. Yhdysvaltoihin, pätee tarvittavat mallilausekkeet (esim. komission hyväksymät mallisopimuslausekkeet tai Privacy Shield -järjestely).

Muutokset

Tämä Tietosuojaseloste korvaa kaikki aikaisemmat versiot. 02 päivittää tätä Tietosuojaselostetta toimintansa ja palveluidensa kehittymisen myötä. Päivitykset voivat perustua myös lainsäädännön muuttumiseen. Päivitykset voi tarkistaa 020202.fi verkkosivustolta, jossa näytetään aina viimeisin Tietosuojaseloste. 02 voi lisäksi, mikäli katsoo sen olevan tarkoituksenmukaista, ilmoittaa rekisteröidyille Tietosuojaselosteen muutoksista sähköisellä ilmoituksella.

 

Viimeisin päivitys: 26.6.2018