Jokajouluinen perinne on lähettää läheisille joulukortteja. Monesti joulukorteissa on jo valmiiksi painettuna jouluntoivotukset, mutta toisinaan voi olla virkistävää keksiä joulutervehdys itse.

Ongelmaksi saattaa osoittautua runosuonen tukkoisuus, sillä aina kukko ei laula käskien. Lue tästä vinkit, miten teet joulutervehdyksestäsi persoonallisen!

Postita kortti netin välityksellä

Digitalisaatio jyllää myös joulukorttialalla, minkä myötä nykyisin on mahdollista lähettää joulutervehdys internetin kautta. Useat eri palvelut tarjoavat kortin lähettämistä suoraa netin välityksellä, jolloin kortin suunnittelussa vain mielikuvitus on rajana.

Esimerkiksi Postin palvelussa pystyy tekemään joulukortin haluamastaan kuvasta. Kuva on täysin vapaavalintainen, joten postikorttiin voi halutessaan painattaa vaikka yhteiskuvan itsestään ja kortin vastaanottajasta – tai jotain aivan muuta. Myös jos on esimerkiksi unohtanut lähettää reissusta postikortin, voi sen tehdä jouluna. Tämä vasta olisikin hauska ja erilainen tapa lähettää joulutervehdys.

Netin joulukorttipalveluissa on kortti mahdollista muokata myös haluamallaan tavalla fontin ja fontin värityksen suhteen. Jos Times New Roman on liian tavanomainen, voi korttiin tuoda hieman potkua valitsemalla jonkin astetta veikeämmän fontin.

Kirjoita korttiin jotain liittyen sen vastaanottajaan

Kaunis ajatus on kirjoittaa korttiin jotain henkilökohtaista, kuten esimerkiksi, mikä on ollut parasta kuluneessa vuodessa:

”Tänä vuonna parasta on ollut monet mukavat ja nauruntäyteiset hetket kanssasi. Toivotan sinulle siis lämmintä ja iloista joulua.”

”Tänä vuonna minulle kävi niin, että sain viettää kanssasi paljon mukavia tuokioita. Kiitän sinua niistä ja toivotan sinulle ihanaa joulua.”

”Toivon, että ensi vuonna sinä ja minä

  1. Voitamme lotossa.
  2. Makoilemme yhdessä auringon alla.
  3. Opettelemme kutomaan villasukat.

Ennen sitä toivon kuitenkin, että sinulla on ihana ja lämpöinen joulu!”

Vaihtoehtoja on monia, ja jonkin kauniin ajatuksen kirjoittaminen korttiin tuo korttiin persoonallisuutta. Lähettäjä voi kirjoittaa mietteitään menneestä vuodesta ja henkilöstä, jolle on korttia lähettämässä.

Kirjoita korttiin persoonallinen värssy tai muu tervehdys

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta -toivotus on ikivihreä ja kestää aikaa. Siten sen käyttäminen on turvallinen valinta. Jos kuitenkin tahtoo tuoda hieman persoonallista väriä joulutervehdykseensä, voi siihen sorvata vähän epätavanomaisemman värssyn, kuten esimerkiksi:

”Huolet ja murheet pois heitä
Joulupuuroa kärsivällisesti keitä
Manteli puurolla peitä
On joulu täynnä onnensäteitä”

Värssyssä on kaunista ja harmonista joulun tunnelmaa yhdistettynä humoristiseen riimittelyyn, jolloin kokonaisuus on mitä toimivin tervehdys joulukiireiden keskelle. Samankaltaista humoristista ja lupsakkaa sävyä noudattaa myös seuraava värssy:

”Jouluna ollaan luona ison ilon
Voi kinkku painaa muutaman kilon
Muttei oteta paineita säästä
eikä oteta tonttulakkia päästä”

Jos tuntee kotiseutuylpeyttä ja haluaa lähettää omalla murteellaan joulutervehdyksen, voi sen tehdä esimerkiksi seuraavalla tavalla:

”Rauhalist joulu ja luanikast uut vuat!”

Jos ei ole kotoisin lounaismurteiden alueelta, voi tervehdyksen muuntaa oman kotimurteen kieliasuun.

Personoi kortti tarroilla tai valokuvilla

Korttiin voi tuoda henkilökohtaista otetta esimerkiksi lähettämällä mukana vanhoja valokuvia. Toinen vaihtoehto on tehdä kortti itse. Tuolloin joulutervehdys saa uuden merkityksen, kun sen lähettäjä on käyttänyt siihen aikaa ja ajatusta. Askarteluun voi käyttää esimerkiksi vanhoja tarroja tai kiiltokuvia, jos sellaisia on jäänyt laatikkoon talteen.

Joulukortit ovat kiinteä osa joulua, eikä niiden lähettämisestä tarvitse ottaa turhan paljoa paineita – ajatus on aina tärkein. Kun kortit ovat valmiit, voit tarkistaa oikeat osoitteet meiltä Nollakakkosesta!