Nollakakkosen vinkit helteen kestämiseen

Nesteytys 

Helle tuntuu raskaammalta kuivuneessa kropassa. Muista siis juoda tarpeeksi vettä tai nauttia nesteitä jollain muulla tavalla, kuten syömällä nestettä sisältäviä hedelmiä. Esimerkiksi vesimeloni on tähän tarkoitukseen sopiva!  

Myös kivennäisvesi on maistuva vaihtoehto, jos veden litkiminen alkaa jossain vaiheessa kyllästyttää. Pelkkä veden juominenkaan ei välttämättä ole hyvä asia, joten suolojen saaminen kroppaan esimerkiksi Vichyn avulla on kuumalla säällä viisasta. 

 

Jätä kaffeplöröt keittämättä 

Kahvia ei kannata helteellä litkiä. Se on diureetti, eli kerää nestettä kropasta, joten mustan kullan juojilla olo saattaa olla kuumalla säällä normaalia heikompi. 

 

Pakasta vuodevaatteet 

Helteellä nukkuminen voi olla hankalaa, mutta apuna toimii petivaatteiden pakastus. Viileän peiton alla nukkuminen on huomattavasti mukavampaa kuin paahtavan täkin alla hikoilu. 

 

Mene suihkuun 

Suihkuun kannattaa mennä hikoilun vuoksi, mutta myös siksi, että kylmä suihku tuo hetkellisen helpotuksen helteeseen. Jotkut kuuman suihkun sanotaan helpottavan hikoilua, joten myös sitä kannattaa kokeilla. 

 

Älä rehki 

Mäkitreenit, mavet, maantiepyöräilyt ja muut raskaat urheilusuoritukset kannattaa jättää sikseen odottamaan viileämpiä säitä. Kuumalla ei kannata rasittaa kroppaa enempää kuin on pakko. 

 

Kulje taksilla, jossa on ilmastointi 

Julkisia liikennevälineitä kannattaa välttää kuumina aikoina. Ilmastointi ei välttämättä ole paras mahdollinen, minkä vuoksi kyydit kannattaa keskittää taksiin, sähköpotkulautaan tai polkupyörään. 

 

Syö kevyesti 

Helteellä on suositeltavaa välttää raskaita ruokia ja syödä salaattia, vihanneksia ja marjoja. Yksi erityisen hyvä helteellä toimiva herkku on pakastetut viinirypäleet. Niitä on mukava nauttia varjossa hyvä kirja seuranaan. 

 

Karta tekokuituja 

Oikeanlainen pukeutuminen on keskeistä helteellä. Tekokuidut eivät hengitä yhtään, joten niihin verhoutuva ihminen on jatkuvasti kuin pienessä saunassa. Pellava ja puuvilla ovat mainioita materiaaleja helleajan vaatteissa. 

 

Käytä ulkona päähinettä 

Pää on erittäin suositeltavaa suojata auringolta jo yksin palamisriskin, mutta myös auringonpistoksen takia.  

 

Pidä tukka kiinni ja hiustenmuotoilutuotteet minimissä 

Pitkät hiukset kannattaa laittaa vaikkapa ponnarille, minkä lisäksi hiuksia ei kannata kyllästää geelillä tai muillakaan hiustenmuotoilutuotteilla; geelikerros estää lämpöä poistumasta kropasta.  

 

Satsaa viilennyslaitteisiin 

Helteiden aikaan on tavallista, että kauppojen ilmastointilaitehyllyt huutavat tyhjyyttään. Jos suinkin on mahdollista saada käsiinsä jokin ilmastointilaite tai viilennin, kannattaa tilaisuus käyttää hyväkseen. Ilmalämpöpumppu, tuuletin tai muu ilmastointilaite on painonsa arvoinen kullassa, kun kuumuus iskee ylle. 

 

Sulje ukset ja akkunat

Ovet, ikkunat ja sälekaihtimet kannattaa pitää kiinni, jotta lämmin ilma ei pääse sisään asuntoon. Illalla kun on viileämpää, on syytä avata ikkunat kunnolla ja mahdollisuuksien mukaan pyrkiä saamaan asuntoon läpiveto. 

 

Nauti! 

Nauti lämmöstä ja helteistä. Kesä on Suomessa lyhyt ja niin on usein hellekausikin. Talvella usein muistellaan kaiholla lämpimiä kelejä, joten niistä kannattaa nauttia, kun se on mahdollista. 

 

Takaisin