Pääsiäisen rakastetuimmat ruokaherkut

Onko pääsiäistä ilman pashaa, mämmiä tai lampaanviulua? Pääsiäinen on ihastuttava keväinen ruokajuhla, ja sen ateriaan ja pöydän antimiin on mukava panostaa. Pääsiäisellä on omia vakiintuneita ruokiaan, mutta myös uusia tulokkaita ilmestyy ajoittain kattaukseen. Tässä artikkelissa kerrotaan pääsiäisen herkkuista, joten nälkäisenä ei tätä tekstiä kannata lukea!

PääsiäisruokiaLammasta tai karitsaa

Lammas tai karitsa ovat hyvin tavallisia ruokia pääsiäispöydässä. Lampaanviulu, -paisti tai -kare ovat karitsanpotkan ohella vuodesta toiseen luottoruokia. Jos haluaa hieman poiketa perinteistä tai varioida niitä, on karitsatartar mainio ja maistuva ruokalajike.

Makuhermoja kutkuttava nyhtökaritsa on ehdottomasti yksi moderneimmista pääsiäisajan ruoista, joka taipuu kyllä pääruoaksi ympäri vuodenkin. Hyvän maun salaisuus on pitkään hauduttaminen sekä yrtit ja valkosipuli. Jos nyhtökaritsaa jää tähteeksi, sitä voi käyttää vaikka tacojen, tortillojen tai pitaleipien täytteenä seuraavana päivänä.

Uusia ja vanhoja lisukkeita

Lähes ruoan kuin ruoan lisukkeeksi sopii aina peruna. Siitä voi taiteilla vaikka mitä, kuten esimerkiksi uunissa paahdettuja yrttirosmariiniperunoita. Kermaperunatkaan eivät ole huono vaihtoehto. Ne on helppo valmistaa, sillä nykyisin kaupoissa myydään valmiina pakasteena kermaperunapusseja, jos omat kädet tai aika eivät taivu perunoiden viipaloitsemiseen. Niistä voi tehdä myös lukuisia variaatioita lisäämällä oman maun mukaan joukkoon valkosipulia, yrttejä, chiliä, aurajuustoa – tai vaikka näitä kaikkia!

Kyytipojaksi pääruokien kanssa sopii myös kardemummalla maustettu riisi tai lämmin porkkanasalaatti. Ruokaisampi lisuke voisi olla esimerkiksi paahdetut kasvikset ja tahinijogurtti.

Parsahan on perinteisesti kuulunut kevään ja kesän ruokapöytiin ja se on pääsiäisenäkin maistuva ruoka. Parsan voi valmistaa tuttuun tapaan grillissä tai pannulla ja tuoda pöytään sellaisenaan, tai tarjota sen paahdettuna keitettyjen munien ja kaprisvinegretten kera. Parsa on lisäksi terveellistä syötävää, sillä se sisältää antioksidantteja ja vitamiineja, joten sen nauttimiselle pääsiäispöydässä on jo yksin terveydelliset perusteet!

Pääsiäispöytään mahtuu monenlaista ruokaa ja tämän keväisen juhlan aikaan on mukava kokeilla erilaisia herkkuja perinteisten ruokalajien rinnalla. Pasha, mämmi ja lampaanviulu ovat mainioita ruokia, jotka ovat ihastuttavan perinteikkäitä ja samalla maistuvia. Niihin sopii hyvin yhdistää modernimpiakin ruokia, jolloin ruokapöydästä tulee sopivan perinteikäs ja raikas kokonaisuus. Yksi tärkeimmistä herkuista pääsiäisen aikaan ovat myös suklaamunat, joita ei pidä ruokatarjoiluista uudistusmielisenkään juhlijan unohtaa. Näillä eväillä on hyvä suunnata pääsiäisen viettoon!

Lähteet: K-Ruoka, Valio, Alko

Takaisin