”Jouluruokaa tarjoo kunnon väki” – mutta miten voisi hyödyntää jouluruokien tähteitä, kun kinkkua tuli taas ostettua pari kiloa liikaa ja vielä olisi yksi perunalaatikkokin syömättä.
Tapaninpäivän jälkeen ei meinaa jouluruoka enää oikein maittaa. Ei haittaa. Nollakakkonen kokosi parhaimmat reseptit ja vinkit jouluherkkujen hyödyntämiseen.
Herkkua on siinä monenlaista
Laatikoista on moneksi. Voit helposti valmistaa perunalaatikosta rieskaleipiä, porkkanalaatikosta porkkanasämpylöitä tai tehdä lanttulaatikosta sosekeittoa.
Rosollista valmistuu oivia kasvispihvejä ja sienisalaatista blinien tai vaikkapa uuniperunoiden täyte.
Riisipuuron voi hyötykäyttää erilaisiin leipiin tai kermaa ja sokeria lisäämällä siitä saa oivallista riisivanukasta, tähän tapaan.
Juustolautasen juustot voi raastaa vaikkapa pakkaseen myöhempää käyttöä varten. Maukasta juustoraastetta voi käyttää esimerkiksi pitsassa, piirakoissa tai laatikkoruoissa.
Lohesta valmistuu ihanan täyteläistä lohipastaa tai voi ottaa kevyemmän startin arkeen ja valmistaa lohisalaattia. Lohi taipuu hyvin myös erilaisiin kiusauksiin ja piirakoihin.
Kinkku on edelleen monen joulupöydän kunkku. Yleensä ensimmäisenä joulun jälkeen sitä hyötykäytetään leivän päällä. (Ehkä jo jouluyönä, kun kipitellään vuorotellen jääkaapille.) Kinkusta valmistuu niin ikään helposti myös jo edellä mainitut kiusaukset, piirakat ja pitsat – sekä hernekeittoa.
Lisää Marttojen vinkkejä löydät täältä.
Kinkkua korealaisittain
Kokki Tomi Björckin resepti joulukinkun jämistä ylitti uutiskynnyksen muutama vuosi sitten. Eikä ihme, karamellisoidusta possusta on tullut monen perheen kestosuosikki, kun joulun jälkeen halutaan hieman vaihtaa makumaailmaa. (Reseptiin voi aivan hyvin hyödyntää myös joulukalkkunan jämät.)
Tarvitset
- Noin 400 g kinkun jämiä
- 2 l kasvisöljyä friteeraamiseen
Karamellikastike:
- 2 dl lihalientä
- 2 rkl soijaa
- 2 rkl osterikastiketta
- 1 ½ dl palmusokeria
Päälle:
- 4 rkl riisiviinietikkaa
- 1 punainen chili
- 4 rkl rapeaa sipulia
- suolaa ja pippuria
- korianteria
Valmista kinkku näin:
Paloittele kinkku kuutioiksi. Kuumenna öljy 175 asteiseksi. Friteeraa kinkunpaloja 5 minuuttia kullanruskeiksi ja rapeiksi.
Karamelli valmistuu kiehauttamalla nesteet, lisää sitten palmusokeri. Keitä aineet kasaan, kunnes ovat karamellia. Yhdistä friteerattu kinkku ja karamelli kulhossa. Mausta ruoka riisiviinietikalla, chilillä ja rapealla sipulilla. Koristele korianterilla.
Kuten kinkun paistinrasvakin, hävitä friteerausöljy sekajätteen joukossa. Älä kaada viemäriin.
Alkuperäinen resepti täällä.
Joulukinkkupitsa
Klassikkojen klassikko on joulukinkkupitsa. Pitsa on yksi suosituimmista välipäivien ruoista. Toiset tilaavat kotiovelle ja toiset valmistavat pitsaa jouluruokien tähteistä.
Hävikki pitsa syntyy helposti joko valmispohjista tai vaikkapa Denniksen napolilaisesta pitsataikinapakasteesta. Kinkun käyttäminen pitsassa on helppoa, sillä se ei vaadi ennakkovalmisteluja vaan on käytettävissä juuri sellaisenaan.
Kumpaan joukkoon sinä kuulut – onko hävikkipitsa sinun inhokkisi vai suosikkisi?