Syysmyrskyt, talvimyräkät ja sähkökatkot – älä anna sään yllättää!

Syksy on taas rantautunut Suomeen ja ruskan ohella kuvioihin ovat tulleet myös sateet ja kovat tuulet, eli sanalla sanoen syysmyrskyt. Myöhemmin näyttämölle astuvat vielä talviset myräkät ja runsas lumentulo. Suomi ei tavallisesti ole hirmumyrskyjen aluetta, mutta myrskyjen aiheuttamia tuhoja on täälläkin totuttu näkemään. Sähkökatkot, tuhoutunut omaisuus sekä liikenne- ja vesivahingot ovat ajoittain suomalaisten päänvaivana, kun tavallista rajumpi myrsky iskee maahamme. Onneksi myrskyn silmässä ei tarvitse kyyhöttää suojatta, vaan koiranilmoista voi luovia läpi varautumalla niihin asianmukaisesti.

Sähkökatkosta selviää kotivaralla

Sähkökatkot ovat yksi kouriintuntuvimmista myrskyjen tekosista ja niiden varalle kannattaa varata erilaisia tykötarpeita tehdäkseen ilman sähköä ja lamppuja oleilun mahdollisimman valoisaksi. Kotiin kannattaakin hankkia hätävaraksi taskulamppu tai otsalamppu, paristoja, puhelimen varavirtalähde sekä paristokäyttöinen radio, josta on fiksua laittaa päälle paikallinen kanava. Sähkökatkon myötä on mahdollista, että vedentulo hanasta loppuu, joten mahdollisuuksien mukaan vettä on hyvä hankkia säilöön hieman ennen myrskyä.

Kotona olisi hyvä olla myös ruokaa, joka ei vaadi jääkaappisäilytystä ja tietysti valaistuksen ja tunnelman parantamiseksi suklaata, kynttilöitä, villasukat ja ajan ratoksi kirjoja tai lautapelejä. Näiden ohella retkikeitin saattaa olla hyvä lisä ja yllättää käyttökelpoisuudellaan. Lisäksi jos oikein innostuu varautumaan sähkökatkoa varten, voi kotiinsa hankkia varavirtalähteeksi aggregaatin, jolla saa virtaa laitteisiin. Kaikkia laitteita ei välttämättä aggregaatilla kuitenkaan pysty pitämään päällä, minkä vuoksi kodinkoneet, televisio ja muut laitteet on syytä irrottaa pistorasiasta. Tällä tavoin estetään laitteiden vioittuminen, kun sähköt taas palaavat.

Ennakoiminen on kultaa

Kuten todettu, parhaiten myrskystä selviää ennakoimalla. Tämän vuoksi kannattaakin tarkastaa kotinsa palovaroittimen kunto sekä kaataa pihapiiristä huonokuntoiset puut ja karsia puista niiden huonokuntoiset oksat. Auto on hyvä tankata täyteen ja pysäköidä se siten, ettei se ole puun alla. Pihapiiristä kannattaa kerätä kaikki irtain pois siten, etteivät esimerkiksi puutarhakalusteet lentele tuulen mukana. Ovet ja ikkunat tulee myös sulkea ja kerrostaloasujien kannattaa muistaa sulkea myös parvekkeen lasit. Jos luvassa on voimakas lumimyrsky, tulee lumilapio ja -kola varata lähistölle, jotta pääsee tarvittaessa luomaan lumet.

Etenkin omakotitaloasujien tulisi tarkastaa, että kodin ukkosenjohdatin on kunnossa. Viemäritkin kannattaa pitää kunnossa vesivahingon varalta. Jos haluaa turvata selustansa mahdollisimman hyvin, voi myös hankkia itselleen vakuutuksen, joka korvaa mahdolliset myrskystä tai liikenneonnettomuudesta koituneet vahingot.

Ennakoitavien asioiden listasta ei sovi unohtaa asianmukaista vaatetusta. Myrskyä varten ei ole olemassa erityistä pukukoodia, mutta sähkökatkon sattuessa ja pitkittyessä voi kotona tulla viileää. Tämän vuoksi villasukat ja kynttilät eivät ole pelkkiä tunnelmanluojia. Muutakin lämmintä kannattaa varata käden ulottuville; villapaita ei siis ole vain syksyn ja talven trendivaate, vaan oiva valinta, kun haluaa pysyä lämpimänä. Jos myrskyn aikana pitää mennä ulos, kannattaa sateenvarjo jättää kotiin ja pukeutua sadevaatteisiin ja vetää jalkaan kalossit. Lumimyräkkään on sitä vastoin pukeuduttava kunnollisiin toppavaatteisiin.

Apua nälkään ja tiedonjanoon

Myrskyn iskiessä yksi parhaimmista apureista on maltti. Tilanteeseen kannattaa suhtautua rauhallisesti ja odottaa kärsivällisesti ilman tyyntymistä. Vaurioiden korjaamisen suhteen tulee myös olla maltillinen, sillä yleensä korjaustyöt aloitetaan vasta, kun sää sen sallii. Tämän vuoksi kotivarasta on siis perusteltua huolehtia tai nälän iskiessä soittaa Nollakakkoseen, ja kysäistä lähipizzerioiden yhteystiedot.

Vaikka maltti on valttia, voi odottavan aika käydä pitkäksi, jos joutuu olemaan epätietoisuudessa. Arvio sähkökatkon pituudesta sekä korjaustöiden etenemisestä onkin mukava saada tietoonsa. Mahdollisesti myös vaurioista ilmoittaminen voi tulla ajankohtaiseksi, jos sattuu havaitsemaan esimerkiksi sähkölinjan päälle kaatuneen puun. Tällöin ei välttämättä ole tuoreimmassa muistissa, miten tulee toimia ja mihin pitää soittaa – tai mikä oma sähköyhtiö edes on. Nollakakkosesta saakin suoraan esimerkiksi oman alueensa häiriötiedotteen, jolloin ei enää tarvitse soittaa sähköyhtiölle. Tavallisesti sähkökatkoksen aikaan sähköyhtiön puhelinlinjat voivatkin olla kuormittuneet kymmenien, satojen tai jopa tuhansien ihmisten soittaessa sinne samanaikaisesti. Nollakakkosesta saa myös oikean yhteystiedon vikailmoituksen tekemiseen: sähköyhtiöillä on tavallisesti eri numerot esimerkiksi sähkönjakelun ongelmiin tai sähkölinjan päälle kaatuneisiin puihin liittyen.

Apu ei kuitenkaan koskaan ole kaukana, sillä Nollakakkosessa vastataan puhelimeen ja autetaan suomalaisia säässä kuin säässä.

Lähde: Koillis-Satakunnan Sähkö

Takaisin