Pihapiiristä ruokapöytään – Nollakakkosen vinkit villiyrtteihin

Tiesitkö, että voit löytää omasta kotipihasta monia ruuanlaittoon tai salaatteihin sopivia kasveja? Villiyrtit ovat parhaimmillaan alkukesästä, joten nappaa tästä Nollakakkosen vinkit miten hyödyntää oman pihapiirin tuttuja kasveja ja yrttejä!’

Odotathan aurinkoa!

Villiyrtit kannattaa kerätä aurinkoisella ja kuivalla säällä, sillä ne pilaantuvat herkästi. Maltathan siis odottaa aamukasteen haihtumista, ennen kuin suuntaat keruuretkelle. Yrtit kerätään ilmavaan koriin, esimerkiksi syksyn metsäretkiltä jäänyt sienikori on mainio valinta. Poimi ainoastaan terveitä ja virheettömiä kasvinosia.

Kuten marjojen ja sienien kerääminen, myös villiyrttien kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Kuitenkaan esimerkiksi koivun lehtiä tai kuusenkerkkiä ei saa poimia ilman maanomistajan lupaa. Poimi vain sellaisia kasveja ja yrttejä, jotka varmasti tunnistat!

Kokeile ruuanlaitossa näitä

Kokeile ruuanlaitossa esimerkiksi näitä kasveja ja yrttejä:

  • Voikukan lehdet ja nuput ovat mainioita salaattiaineksia. Juuret voit paahtaa uunissa herkulliseksi lisäkkeeksi. Kokeile myös kuivattaa lehtiä ja hauduttaa niistä teetä!
  • Nokkonen on todellinen superyrtti ja terveyspommi. Se sisältää runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, C-vitamiinia ja rautaa. Nokkonen tulee ryöpätä tai kuivata ennen käyttöä. Nokkonen sopii hyvin keittoihin, sämpylöihin tai suolaisiin lettuihin. Kuivattuna se sopii myös teeksi.
  • Maitohorsman lehtiä voit käyttää salaateissa ja varsi on oiva korvike parsalle.
  • Kuusenkerkkä sisältää runsaasti A- ja C-vitamiinia, hivenaineita ja antioksidantteja. Voit käyttää kuusenkerkkiä sellaisenaan esimerkiksi salaateissa, mutta voit valmistaa siitä myös siirappia tai teetä.
  • Käenkaalin eli ketunleivän lehdet maistuvat salaatin joukossa. Lehdet maistuvat mukavan kirpeälle. Myös kukat ovat syötäviä ja ne ovatkin kauniita koristeita esimerkiksi leivonnaisille.
  • Vuohenputki saattaa häiritä puutarhassa mutta on lautasella herkkua! Se sisältää runsaasti rautaa ja C-vitamiinia. Lehdet sopivat käytettäväksi salaatissa, mutta maistuvat myös esimerkiksi keitoissa tai piirakoissa.
  • Koivun lehdet sopivat hienosti salaatteihin, keittoihin tai teen valmistukseen. Voit kokeilla niitä myös sellaisenaan leivän päälle!
  • Apilan lehdet sisältävät paljon C-vitamiinia ja sopivatkin hyvin salaatin joukkoon. Myös apilan kukat kannattaa sujauttaa koristamaan salaattia!

Lähteet: Sydän.fi, Anna.fi, Yle.fi ja Yrttitarha

Takaisin