Kesämökkeily 2021 – vinkkejä mukavaan mökkielämään ja ideat parhaisiin mökkituliaisiin

Mökkikausi alkaa! Tänäkin vuonna tuhansien järviemme rannat saavat vieraikseen tuhansia kesämökkiläisiä – satoi tai paistoi.

Monen mökkeilyyn liittyvät omat perinteet ja rutiinit, kuten mökin laitto kesäkuntoon sekä talviturkin heitto. Onko sinulla vakiintuneita perinteitä tai lempipuuhia? Nollakakkosen mökkeilyvinkeillä löydät myös uusia!

Oletko vierailemassa sukulaisen tai tuttavan mökillä? Artikkelin loppupuolelta löydät parhaat ideat mökkituliaisiin.

Rentoudu mökillä – pidä luova tauko luonnossa

Kesäpaikka tarjoaa miellyttävän miljöön rentoutumiseen. Kun kaipaat leppoisaa tekemistä mökillä, voit viritellä luovuuttasi vaikkapa näin:

  • Ota kynä, paperia ja mukava paikka. Katsele, kuuntele, haistele ja tunne luonto ympärilläsi. Kirjoita tai piirrä mieleesi tulevia ajatuksia paperille.
  • Onko mökillä vieraskirja? Sen sivuja selaillessa voi palata omiin muistoihin tai mökin historiaan. Jos vieraskirjaa ei vielä ole, voit aloittaa perinteen. Istahda mukavaan paikkaan ja ikuista vieraskirjaan tämän kesän tunnelmia, kuulumisia ja hauskoja sattumuksia.
  • Mökillä voit pitää myös omaa päiväkirjaasi joko tekstin tai piirrosten muodossa. Onko mökkielämä tuonut mukanaan hyviä havahtumisia, uusia kokemuksia tai kenties ihanaa mielenrauhaa?
  • Kaiva esiin vesivärit, käsityöt ja askartelutarvikkeet. Käsillä tekeminen onnistuu sekä luonnon helmassa että sateisina päivinä sisällä. Pinterest on ideoita pullollaan – voit myös antaa oman ajatuksesi virrata ja katsoa, mitä tekemällä syntyy.

Sadepäivän tekemistä mökillä

Kuten Suomen kesään kuuluu, sateisia päiviä mahtuu lähes jokaiseen mökkireissuun. Silloin voit antaa itsellesi luvan pötkötellä sisällä koko päivän ja kuunnella sateen ropinaa. Hyvä kirja, elokuva, lautapelit ja mökin kätköistä löytyvät vanhat lehdet ja muistot ovat nyt paikallaan – kenties myös hyvät juttutuokiot muiden mökkiläisten kanssa.

Jos sateinen sää ei lannista, ulkoilu onnistuu sopivin varustein. Siispä sadevaatteet niskaan ja puroja piirtämään! Sateisen ulkoiluretken jälkeen maistuvat lämmin juotava ja voileivät.

Kaatosade toimii puhdistavana elementtinä paitsi mielelle ja luonnolle myös hiekkaisille ämpäreille ja leluille: voit nostaa ne sadesäällä ulos, niin vesi hoitaa loput.

Kesäsateessa on myös yksi ehdoton valtti mökkiläiselle: sadekuuron aikana hyttysiä on vähemmän.

Oma puuhamaa vai vaivaton vuokramökki?

Kesämökki kulkee usein suvussa, ja monelle oma mökki on se paras mökki. Varsinkin vanhemmissa mökeissä riittää kuitenkin kunnostettavaa ja puuhattavaa. Toisille se on mukavaa vastapainoa arjen askareille, toisille pakollinen paha lomailun ohessa. Mökin huoltotyöt voi myös ulkoistaa – avuksi voi kutsua esimerkiksi mökkitalkkarin tai kesätöitä kaipaavia nuoria.

Vuokramökki puolestaan on oiva valinta silloin, kun mökkeilystä haluaa nauttia mahdollisimman vähällä vaivalla. Useimmiten vuokramökeissä on kaikki tarvittava valmiina ja lähtiessä riittää, että siivoaa omat jälkensä ja jättää mökin hyvään kuntoon seuraavia vieraita varten. Kesäkaudella voi vuokrata aina erilaisen mökin tai palata jo tutuksi tulleeseen kesänviettopaikkaan. 

Moni mökki on myös talviasuttava – miten oma mökkielämäsi eroaa kesällä ja talvella?

Digi juu, digi ei – digitauon paikka?

Jos netin ihmeellinen maailma vie mukanaan lähes huomaamatta, tämä mökkivinkki on paikallaan. Kun älykännykästä laittaa mobiiliverkon (tai wifin) pois päältä, puhelinsoitot ja tekstiviestit tulevat kyllä läpi, mutta muut viestit ja ilmoitukset saavat odottaa iltaan tai seuraavaan päivään.

Mökkiläisen digitauolla ei seurata mitä kuuluu maailmalle, vaan kysytään itseltä ja mökkikavereilta: mitä kuuluu minulle ja mitä kuuluu sinulle? Digitön hetki yhdistettynä luonnon maisemiin voi johtaa uusiin oivalluksiin, syvempään rentoutumiseen ja ennen kaikkea yhteisiin hetkiin, jotka jäävät mieleen myös ilman somepostauksia.

Parhaat mökkituliaiset

Oletko saanut kutsun mökkeilemään? Mökkituliainen on mukava vieminen, joka ilahduttaa mökinomistajaa ja toimii ikään kuin kiitoksena kutsusta. Mutta millainen on hyvä mökkituliainen?

Valitse mökkituliainen vastaanottajan mukaan

Kuten lahjoissa ja tuliaisissa yleensä, paras annettava on saajalleen sopiva.

Usein parhaat ideat persoonallisiin mökkituliaisiin syntyvät, kun miettii mökin emäntiä tai isäntiä:

  • Mikä on heille mieluista mökkipuuhaa?
  • Onko mökillä pihapelien ystäviä?
  • Mitä he harrastavat – erityisesti mökillä tai ylipäätään kesäisin?
  • Millaisista (helposti säilytettävistä) ruoista tai juomista he pitävät?
  • Mikä kesän uutuusherkku voisi sopia heillekin?

Mökkituliaisissa yksinkertainen on kaunista. Jos mökin emäntä tai isäntä pitää erityisesti kynttilöistä, viinistä, kesäkukista, uistimista tai puutarhatontuista, ne voivat olla varma valinta.

Varman päälle hyviä mökkiherkkuja

Jos mökinomistajan mieltymykset eivät ole selvillä, käytännöllinen tuliainen on krääsää varmempi valinta. Tuoreet kesäherkut, kahvileivät ja keksit, virvoitusjuomat ja juhlajuomat sekä esimerkiksi ekologiset pesuaineet tulevat käyttöön eivätkä jää kerryttämään mökin tavaravarastoa. Moni kauppa ja verkkokauppa tarjoaa myös valmiiksi koottuja mökkilahjapaketteja.

Käytännöllinen mökkituliainen voi olla myös hauska! Veikeä pihapeli, itse tehty saunavihta, hauska uimalelu tai vastaanottajansa mukaan valittu erikoisjuoma ilahduttaa ja naurattaa niin antajaa kuin saajaa. 

Tuomisista ei kuitenkaan kannata ottaa paineita. Lopulta itse vieras ja yhteinen mökkihetki ovat tärkeimpiä!

P.S. Jäikö mökkituliainen viime tippaan? Myös huoltoasemilta ja marketeista voi napata mukaan raikkaita virvoitusjuomia, kahvia ja kahvileivän, tuoreita mansikoita sekä muita kesäherkkuja. Lähimmän auki olevan huoltoaseman löydät soittamalla 020202!

Mukavaa mökkeilyä!

Takaisin