Vappu 2021 – uusia viettotapoja ja helppoja herkkuja

Tänäkin vuonna vappua vietetään poikkeusolosuhteissa. Vaan ei hätää, Nollakakkosen ohjeilla vapusta tulee hauska säästä ja paikasta riippumatta!

Valitsimme vappuvinkkiemme teemoiksi kekseliään yhdessäolon, kätevän kierrätyksen sekä helpot vappuherkut. Tutustu ja kokeile – mikä on suosikkisi?

Vappupiknik olohuoneessa ja virtuaalisesti

Olohuoneen lattia on kekseliäs ja hauska paikka vappupiknikille – erityisesti sateisella säällä. Samalla säästyt eväiden pakkaamiselta ja kantamiselta ja voit käyttää huoletta oikeita astioita.

Tee olohuoneen keskelle tilaa ja levitä piknikviltti lattialle, niin saat aitoa retkitunnelmaa. Istuimiksi käyvät esimerkiksi tyynyt. Kata viltille vappuherkut, lautaset ja aterimet ja käy nauttimaan!

Hyvää virtuaalivappua! Jos viime vuonna se ei tullut vielä tutuksi, nyt kannattaa kokeilla. Laajenna olohuoneen vappuseuruetta telkkarin, tabletin ja kännykän välityksellä. Moniin telkkareihin saa heijastettua kännykän avulla tai ilman esimerkiksi Teams- tai Zoom-puhelun.

Etäyhteyksillä pääsette jakamaan useammankin olohuoneen piknikhetket eri puolilla Suomea ja maailmaa. Kenen olohuoneesta löytyvät parhaat eväät? Entä kuka voittaa yhteisen vappuvisan?

Ekologisempi vappu ja kätevät koristeet

Ekologisempaa vappua vietetään vaihtamalla kertakäyttökoristeita ja -astioita kestävämpiin sekä kierrättämällä. Samalla säästyt roskarumbalta!

Paperiserpentiini on helppo vaihtaa kotoa jo löytyviin asusteisiin: ota esiin värikkäimmät huivit, hassuimmat hatut ja villeimmät korut. Käsityön ystävä voi virkata värikkäitä serpentiinejä itse. Samalla idealla syntyvät myös kestävät vappuhuiskat – teippaa tai liimaa virkattuja serpentiinejä oksan tai vaikkapa talouspaperihylsyn päähän.

Jos vapuksi haluaa hankkia foliopallon, sitä voi vapun jälkeen käyttää askartelussa ja lahjan paketoinnissa. Voit myös tehdä hauskasti rapisevan tyynyn: leikkaa foliopallon reunaan pieni aukko, täytä vanulla ja liimaa reuna kiinni.

Kertakäyttöastioiden sijaan sisäpiknikillä voi käyttää tavallista astiastoa, ja ulkopiknikille voi pakata mukaan kestävät muoviset retkiastiat.

Sormiruoka puolestaan vähentää astioiden tarvetta. Niihin kuuluvat esimerkiksi suolaiset ja makeat vartaat ja cocktail-tikut, suklaakuorrutetut hedelmät, munkit, cocktailpitsat ja hotdogit sekä monet muut naposteltavat.

Vapun kierrätysvinkit:

  •       Paperinen serpentiini ja suihkuserpentiini kuuluvat sekajätteeseen.
  •       Suihkuserpentiinin ponnekaasupullo kuuluu vaarallisiin jätteisiin.
  •       Foliopalloissa on muovipinnoitus, joten ne eivät sovi metallinkeräykseen, vaan kuuluvat sekajätteeseen.
  •       Munkkirasvan voi laittaa esimerkiksi paperiin imeytettynä biojätteeseen. Viemäri ei ole sille oikea paikka.
  •       Olitpa piknikillä sisällä tai ulkona, jätä jälkeesi siisti, roskaton paikka!

Vappuherkut simassa suin

Vapun ykkösjuoma on tietenkin sima! Sitä löytyy kaupoista useassa eri maussa, ja siman valmistaminen itse on monelle tärkeä vappuperinne.

Mitä yhteistä on simalla ja maksalaatikolla? No tietenkin se, että rusinat jakavat mielipiteen – juotko simasi rusinoilla vai ilman?

Perinteinen sima – helppo resepti

Perinteisen siman reseptejä on useita ja moni luottaakin niin perintöreseptiin kuin ulkomuistiin. Tässä helppo ohje perinteisen siman tekoon:

Ainekset:

  •       4 litraa vettä
  •       250 g fariinisokeria (noin 3,5 dl)
  •       250 g sokeria (noin 3 dl)
  •       1-2 sitruunan mehu
  •       1/5 tl tuorehiivaa (noin herneen kokoinen pala)
  •       pullotukseen sokeria ja rusinoita

+ lisäksi iso teräskattila, kansi tai liina, korkillisia lasi- tai muovipulloja, suppilo

Valmistusohje:

1. Kiehauta 2 litraa vettä isossa teräskattilassa. Nosta kattila levyltä ja sekoita fariinisokeri ja sokeri joukkoon.

2. Lisää sitruunamehu ja loput 2 litraa vettä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Jos haluat lisää sitruunan makua, voit käyttää myös huolellisesti pestyjä sitruunan kuoria ja siivilöidä siman ennen pullotusta.

3. Liuota hiiva pieneen nestetilkkaan ja sekoita muiden ainesten joukkoon.

4. Laita päälle kattilan kansi tai liina ja anna siman käydä huoneenlämmössä noin yhden vuorokauden ajan.

5. Ota esiin puhtaat lasi- tai muovipullot ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina.

Älä täytä pulloja liikaa äläkä laita korkkeja liian kireälle – muuten lasipullo voi räjähtää tai muovipullo pullistua.

6. Anna siman käydä viileässä jääkaapissa noin viikon ajan tai huoneenlämmössä noin kolme päivää. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.

Maista ja nauti! Valmis sima säilyy jääkaapissa noin viikon verran.

Uusien makujen ystävät puolestaan pullottavat tänä vuonna vadelmasimaa – kurkkaa resepti!

Marttojen pikasima

Jos vappu koittaakin yllättävän äkkiä, Marttojen pikasima pelastaa. Sekoita puoli litraa kivennäisvettä ja puoli litraa omenamehua sekä puolikkaan sitruunan mehu. Raasta mausteeksi tuoretta inkivääriä makusi mukaan. Jos pidät makeammasta simasta, lisää joukkoon hieman sitruunalimsaa. Simahetki pelastettu!

Suklaakuorrutetut mansikat ja -hedelmät

Pienillä esivalmisteluilla voi taikoa tyylikkäitä ja herkullisia vappunaposteltavia. Suklaaseen dipatut mansikat ja hedelmät kannattaa valmistaa muutama tunti etukäteen, jotta suklaa ehtii kovettua.

1. Osta mansikoita ja kiinteitä hedelmiä, kuten omenia, päärynöitä ja banaaneja. Pilko hedelmät reiluiksi suupaloiksi.

2. Levitä jääkaappiin mahtuville tarjottimille tai laakeille lautasille leivinpaperia.

3. Sulata maitosuklaata, tummaa suklaata ja valkosuklaata omissa astioissaan vesihauteessa tai varovasti mikrossa. Käytä alhaisia lämpötiloja ja sekoita usein, sillä suklaa palaa helposti.

4 .Dippaa mansikoita ja hedelmänpaloja suklaaseen ja nosta kuivumaan leivinpaperille. Jätä paloihin tarpeeksi väliä, jotta ne eivät kuivu toisiinsa kiinni. Halutessasi voit valuttaa päälle suklaaraitoja koristeeksi.

5 .Laita tarjottimet tai lautaset jääkaappiin pariksi tunniksi, jotta suklaa kovettuu.

6. Nosta kovettuneet herkut tarjoiluastioihin ja nauti – ja pidä huoli, että pääset maistamaan kaikkia makuja ennen kuin ne viedään käsistä!

Helpot uunidonitsit

Herkulliset uunidonitsit tarjoavat vaivattoman vaihtoehdon uppopaistolle ja rasvankärylle. Avuksi tarvitset vain donitsipellin, eikä taikinaa tarvitse edes kohottaa. Valmiit donitsit voi kuorruttaa sekä koristella strösselillä.

Uunidonitsit kannattaa leipoa edellisenä päivänä ja kuorruttaa hieman ennen tarjoilua – katso resepti täältä!

Kaipaatko lisää reseptejä, kierrätysohjeita tai vappuvinkkejä? Kysy Nollakakkosesta, niin autamme mielellämme. Hauskaa vappua!

Lähteet: Martat, Yle, DanSukker

Takaisin