Polkupyörän huolto itse – Nollakakkosen vinkit pyörän keväthuoltoon!

Linnut visertävät, purot solisevat – ja pyöräilijöiden määrä kaduilla ja teillä lisääntyy. On siis kevät ja polkupyörän keväthuollon aika. Kun pyörän huoltaa heti ajokauden alussa, on ajo turvallista ja mukavaa ensipolkaisusta lähtien.

Polkupyörän keväthuolto itse tehtynä – kas tässä ohjeet!

Polkupyörän keväthuollon voi tehdä kotona tai pyörähuoltoliikkeessä. Jos huoltoon liittyy sekä helppoja että vaativia toimenpiteitä, osan voi jättää ammattilaisten tehtäviksi. Tutustu Nollakakkosen vinkkeihin, joiden avulla polkupyörän perushuolto onnistuu näppärästi!

 

Tarvikkeet pyörän huoltoon

  • Rätti/sieni ja mieto pesuvesi (esim. astianpesuaine + vesi) pyörän puhdistamiseen
  • Rätti ylimääräisen öljyn pyyhkimiseen
  • Ketjun puhdistusaine
  • Ketjuöljy ketjujen öljyämiseen
  • Ketjumittari eli venymämittari ketjujen tarkistamiseen
  • Pumppu – painemittarilla varustettu jalkapumppu on kätevin, myös käsipumppu käy
  • Pihdit – teräväkärkisillä pihdeillä voi tarvittaessa vääntää ja säätää hankalissakin paikoissa
  • Kuusiokoloavaimet ja ruuvimeisselit ruuvien kiristämiseen – pyöriin sopivat yleensä 4–6 mm kuusiokoloavaimet
  • Huoltoteline, jos löytyy

+ Valmistaja- tai mallikohtainen ilmaussarja, jos pyörässä on hydrauliset vanne- ja levyjarrut

+ Momenttiavain, jolla on kätevä kiristää ohjaustankoa. Kiristys onnistuu myös kuusiokoloavaimella.

+ Polvisuoja tai muu pehmuste polvien alle, jotta pyörän parissa on mukavampi puuhata.

 

1. Aloita pesusta

Puhdasta pyörää on mukavampi ja helpompi käsitellä, ja osatkin liikkuvat paremmin puhtaina. Puhdista rätillä tai sienellä runko, vanteet, ohjaustanko, satula ja pinnat – älä kuitenkaan pese ketjuja tai voimansiirtoa pesuvedellä.

2. Tarkista renkaat ja rengaspaineet

Pyörän renkaiden huolto tuo turvaa ja mukavuutta pyöräilyyn. Jos renkaat ovat liian löysät tai täynnä, ne rikkoutuvat helpommin ja ajaminen on vaivalloista.

Istu pyörän istuimelle ja paina ohjaustankoa – jos renkaat näyttävät löysiltä, ne kannattaa pumpata. Tarkista renkaan kyljestä minimi- ja maksimipaineet, joiden välissä rengaspaineen tulee olla.

Sopivaan rengaspaineeseen vaikuttavat myös pyörän tyyppi ja käyttötarkoitus sekä pyöräilijän paino. Yleensä kaupunkiajoon sopii 2,5–4 baarin, maantieajoon 3–6 baarin ja maastopyöräilyyn 1,6 –2,2 baarin paine.

Painemittarilla varustettu pumppu on kätevä väline renkaiden täytössä. Voit myös mitata paineet erillisellä rengaspainemittarilla tai näppituntumalla: kun rengasta painaa, sen pitäisi antaa hieman periksi.

3. Tarkista jarrut

Tarkista jarrulevyt ja jarrupalat: ovatko jarrulevyt suorat ja jarrupalat ehjät. Tarkista myös jarruvaijerit ja kiristä niitä tarvittaessa. Nestevälitteiset vanne- ja levyjarrut kannattaa ilmata ilmaussarjan avulla valmistajan ohjeiden mukaan.

4. Kiristä ruuvit, ohjaustanko ja satula

Säädä ja kiristä ohjaustanko kuusiokoloavaimella tai momenttiavaimella. Älä kiristä liikaa, mutta älä jätä löysäksikään. Kiristä myös etu- ja takapyörän vasemmalla puolella olevat pikalinkut, jotka estävät renkaan liikkumista sivusuunnassa.

Vinkki: Kasvuiässä olevien lasten ja nuorten pyörissä on tärkeää tarkistaa, että satulan ja tangon korkeus on sopiva.

5. Tarkista, puhdista ja voitele ketjut ja voimansiirto

Ketjut: Liian pitkä ketju kuluttaa voimansiirtoa. Tarkista ketjumittarilla, onko ketju venynyt yli 0,5 prosenttia – jos on, se kannattaa vaihtaa.

Puhdistus: suihkuta ketjun puhdistusainetta ketjun pinnalle ja pyöritä samalla poljinta. Pyyhi ketju rätillä. Muista puhdistaa myös vaihderissat.

Vaihteet: Aloita pienimmästä vaihteesta ja vaihda vaihteita yksi kerrallaan samalla poljinta pyörittäen. Tee sama suurimmasta pienimpään. Jos vaihteet vaihtuvat helposti ilman rohinaa, ne toimivat normaalisti. Jos ääniä tai ongelmia ilmenee, käänny ammattilaisen puoleen.

Voitelu: Voitele lopuksi ketju laittamalla ketjun jokaiseen lenkkiin tippa ketjuöljyä. Vaihda sitten yksi kerrallaan jokainen vaihde päälle, jotta öljyä levittyy jokaiselle rattaalle. Pyyhi ylimääräinen öljy pois.

6. Tarkista lopuksi pyörän valot ja heijastimet

Kesällä 2020 tuli voimaan laki, jonka mukaan pyörässä on oltava kirkkaan etuvalon lisäksi punainen takavalo. Lisäksi pyörässä tulee olla valkoinen etuheijastin, punainen takaheijastin ja renkaissa valkoiset tai keltaiset sivuheijastimet. Vaihda tarvittaessa valot tai patterit ja lisää puuttuvat heijastimet.

Valmista tuli – siispä koeajelulle!

Veisitkö pyörän mieluummin ammattilaiselle huoltoon?

Voit myös viedä pyöräsi asiantuntijoiden huollettavaksi. Samalla he voivat huoltaa ja korjata myös ne osat, joihin ei itsellä ole tarvittavia välineitä tai osaamista. Kysy Nollakakkosesta lähimmät pyörähuollot!

Ja jos pyöräkärpänen oikein puraisee, kevät ja kesä ovat parasta aikaa myös pidemmille retkille. Nollakakkosesta voit kysyä sopivia pyöräilyreittejä eri puolilla Suomea!

Lähteet: Kotiliesi, Tekniikan Maailma

Takaisin