Millainen sää tänään on? Nollakakkonen kertoo!

Suomalaisiin sääolosuhteisiin kuuluu, että aamun pouta voi vaihtua yllättäen keskipäivän raekuuroksi, iltapäivän sateeksi ja illan kirkkaaksi kuutamoksi. Halusimme selvittää, millä tavalla sää vaikuttaa elämäämme.

Säässä riittää kummasteltavaa ja vitsailtavaa aina ulkomaille asti. Kuinka monena juhannuksena raekuuro onkaan kuorruttanut kotipihan? Somekuvista ei arvaisi, että kyseessä on keskikesän juhla suomalaisittain.

Pukeudutaan sään mukaan

Pipo päässä pakkasella, ettei järki jäädy. Sään mukaan pukeutuminen opitaan viimeistään kurahaalari-iässä – vaikkei se aina menekään tyyliasioiden edelle.

Vedenpitävät jalkineet, tuulta- ja vettähylkivät ulkoiluvaatteet ja lämpimät kerrastot tulevat säännöllisesti vastaan urheiluliikkeiden mainoksissa, ja niihin satsataan niin kaupungissa kuin maaseudulla.

Vaikka kesäkuun yöt saattaisivatkin kulua pipo päässä, kesävaatteet saapuvat katukuvaan jo parhaimmillaan huhtikuussa. Kyllä ne helleaallot sieltä saapuvat!

Hyvää säätä rakennustalkoisiin ja festareille

Hyvän sään aikana ei ole suotta suosittu sanonta. Ulkomaalaukset, peltotyöt, nurmikonleikkuu ja muut ulkotyöt on hyvä suorittaa vikkelästi poutasäällä, sillä vesi- tai raekuuro saattaa yllättää aurinkoisenakin päivänä.

Toisinaan voikin käydä niin, että aurinko paistaa ja vettä sataa yhtä aikaa – ilmiö taitaa olla niin yleinen, että siitä on tehty laulu.

Eräs asiakkaamme suunnitteli pyytävänsä kavereitaan rakennustalkoisiin. Hän halusi kuitenkin varmistaa, että sää on suotuisa soittamalla Nollakakkoseen. Siispä tarkistimme sääkartoista, että sää suosi talkoilijoita.

Moni festarikävijä on kuullut puhuttavan Ruisrockin taiasta: sateisenkin alkuviikon jälkeen festariviikonloppuna voi aurinko porottaa lähes pilvettömältä taivaalta.

Yleisesti ottaen festarireissuun kannattaa varmuuden vuoksi pakata monipuolinen varustus – tai ainakin matkakoon sadetakki ja lämmin villapaita.

Kävellen, pyörällä, autolla vai julkisilla?

Niin kauppareissun, työmatkan kuin loman suhteen säällä on suuri rooli.

Työmatka voi taittua pyörällä nopeammin, mutta kovassa tuulessa kävely voi olla turvallisempaa ja mukavampaa. Missäs se sateenvarjo olikaan kuivumassa…

Pidempien kotimaanmatkojen suunnittelussa sää voi vaikuttaa paitsi matkakohteeseen myös kulkuneuvoon. Liukkailla talvikeleillä ajo on tuskin kenellekään mieluisaa, joten menopelin voi vaihtaa junaan, bussiin, taksiin tai niiden yhdistelmään.

Metsäretkille ja luontolenkille lähtiessä seuraavien tuntien tai päivien sää on erityisen hyvä tuntea etukäteen. Näin reissusta tulee kaikin puolin mukava – vaikka syntyy se luontokokemus toki puunkin alla sadetta pitäessä.

Nollakakkosen asiakaspalvelija kertoi asiakkaastamme, joka oli lähdössä lintumetsälle, ja halusi tietää, mihin aikaan aurinko nousee. Asiakaspalvelijamme tarkisti tiedon ja kertoi sen asiakkaalle. Tarina ei tosin kerro, sopiko auringon aikataulu asiakkaamme suunnitelmiin.

Aikamoinen keli – sää taipuu small talkiksi

Sää on turvallinen, helppo ja yleinen puheenaihe niin tuttujen kuin vieraiden kanssa. Jos taksissa, työpaikalla tai sukujuhlissa tulee puute puheenaiheista, vilkaisu ikkunasta ulos antaa varmasti aihetta sääkeskustelulle.

Vinkki virtuaalipalavereihin: keskusteluun voi virittäytyä kysymällä sääkuulumisia – jopa samalla paikkakunnalla sää voi olla yllättävän erilainen ja herättää hauskaa keskustelua.

Löytyykö kotoasi sääpäiväkirja? Sen merkintöjä menneiltä vuosilta on mielenkiintoista lukea. Netistä löytyy myös tietoa menneiden vuosien ja vuosikymmenien säätiloista. Millainen sää oli sinä päivänä, kun sinä synnyit?

Etana, etana näytä sarves, onko huomenna pouta. Säätä voi toki kysyä etanaltakin, mutta meteorologien tutkimaa tietoa saat asiakaspalvelijoiltamme.

Satoipa tai paistoi, Nollakakkosesta saat ajantasaisimmat säätiedot ja kelivaroitukset – soita 020202!

Takaisin