Vinkkejä pimeästä ajasta nauttimiseen

Aiheuttaako ajatus pimenevistä illoista kylmiä väreitä vai onko loppuvuosi lempiaikaasi?

Nyt eletään vuoden pimeintä aikaa. Pimeys saattaa synkistää monen mielen ja viedä voimat. Välillä tuntuu kuin päivää olisi kutistettu usealla tunnilla, kun jo neljän aikaan iltapäivällä on pimeää.

Mitä jos tämä pimeän ajan näkisi mieluummin mahdollisuutena? Entä jos siitä voisi jopa nauttia? Kysyimme Facebookissa asiakkailtamme vinkkejä pimeän ajan selättämiseen ja siitä nauttimiseen.

Pimeydessä on tunnelmaa. Monelle pimenevät illat merkitsevät isoja ja pehmeitä vilttejä, hyviä televisiosarjoja, kynttilöitä ja tunnelmavaloja. Moni erilainen juoma yhdistettiin tähän tunnelmalliseen aikaan, kuten lämmin tee tai kaakao, punaviini ja glögi.

Pimeä aika on oiva aika nauttia kotona olemisesta

Eräs asiakas kuvaili, että ihaninta on, kun glögin pääsee juomaan takkatulen ääreen. Toisen asiakkaan vastauksessa yhdistyivät edellä kuvatut elementit tunnelmalliseen perjantai-iltaan: ”Parasta ovat perjantai-illat! Työviikon jälkeen kokkailemme avopuolisoni kanssa hyvää ruokaa, sytytämme kotimme täyteen kynttilöitä ja katsomme Vain Elämää.”

Pimenevien iltojen myötä monet viettävätkin enemmän aikaa kotona. Useasti loppuvuodesta on vähemmän tapahtumia ja kodin ulkopuoleisia aktiviteettejä kuin esimerkiksi kesällä. Nyt monella on enemmän aikaa tehdä asioita, joista nauttii.  Yksi asiakkaamme kommentoi: ”Kannattaa tehdä asioita mistä nauttii, pulahdus järveen, liikunta, hyvä ruoka, kynttilät, kausivalojen virittely, lukeminen…”

Monet asiakkaistamme vinkkasivat myös ristikoista, palapeleistä ja lautapeleistä. Myös kirjojen lukeminen ja käsityöt oli monille nautinnollista puuhaa. Lisäksi loppuvuodesta on oiva tilaisuus konmarittaa. Käy läpi kodin nurkat, kerääntyneet tavarakasat, laatikot, kaapit, kameran kuvat tai vaikka vakuutuspaperit.

Muista olla armollinen ja huolehtia itsestäsi

Eräs asiakkaamme huomautti,  että itseään kohtaan ei kannata olla liian vaativa: ”Pitää tehdä asioita, joista nauttii, mutta muistaa olla rankaisematta itseään, jos ei jaksakaan tehdä mitään. Ei aina tarvitse jaksaa.”

Pimenevät illat ja rauhallisemmat ajat mahdollistavat pysähtymisen hetken, jolloin voi opetella kuuntelemaan omia halujaan ja tarpeitaan. On tärkeää osata suhtautua itseensä yhtä lempeällä tavalla kuin monesti suhtaudumme muihin.

Itsestään voi pitää huolta monella tavalla ja kannattaakin löytää itselleen sopivimmat tavat. Eräs asiakas vinkkasi: ”Istun pitkään saunassa, laitan hiuksiini hiusnaamion ja liotan jalkoja kylpysuolavedessä, ei ole kiire minnekään.” Toinen asiakas puolestaan kirjoitti: ”Paljon musiikkia ja lämmintä juotavaa, riittävästi päiväunia.”

Pimeydessä lämpö, ystävyys ja rakkaus korostuvat

Eräs asiakas kirjoitti, että hänestä on ihanaa jutella isovanhempien kanssa:  ”Tapaan viikoittain mummua ja soitellaan, ihan parasta piristystä”. Isovanhempien ja sukulaisten lisäksi tämä on hyvä aika pitää yhteyttä ystäviin ja tehdä asioita puolison kanssa.

Ihmissuhteita ei voi koskaan huoltaa liikaa. Eräs asiakas vinkkasi säännöllisistä treffeistä: ”Menemme säännöllisesti treffeille avopuolisoni kanssa, nämä merkataan kalenteriin niin on jotain mitä odottaa”.

Useamman tutkimuksen mukaan ihmiset katuvat vanhana eniten sitä, että eivät ole viettäneet tarpeeksi aikaa läheisten kanssa. Treffejä voi järjestää puolison lisäksi vaikka hyvän ystävän kanssa.

Kun kalenteriin lyö lukkoon sovittuja tapaamisia, on aina jotain mukavaa mitä odottaa. Toinen asiakkaamme totesi: ”Pieniä kivoja asioita kannattaa ripotella matkan varrelle. Juhlia vähän Halloweenia, käydä kurssilla, keikalla ja ravintolaillallisella”. Tässä onkin jo aihe useammalle treffille!

Valot, vitamiinit ja heijastimet käyttöön

Tulevaa talvea varten on hyvä varautua ihan käytännön tasolla. Käytännön vinkkejä saimme asiakkailtamme useita, kuten vitamiinilisät ja kirkasvalolamppu. Näiden lisäksi on hyvä ottaa käytännön seikat huomioon pimeällä liikkuessa: ”Puhdista auton lasit, pidä oikeat ajovalot päällä, aja vain pirteänä, äläkä koskaan kiirehdi liikenteessä.” Liikenteessä on myös tavalla kuin tavalla liikkuessa tärkeää olla näkyvä muille liikkujille.

Vaikkei tämä pimeä vuodenaika olisikaan suosikkisi, saat siitä näitä asiakkaidemme jakamia vinkkejä seuraamalla varmasti mukavamman. Hyvä on myös muistaa, että kaikki – myös pimeys –  on ohimenevää. Ehkä se onkin tämä Pohjolan pimeys, josta suomalainen sisu juontaa juurensa.

Takaisin