Muista läheistäsi kirjeellä! – Kirje on ainutlaatuinen ja lämmin lähetys

Kirjoitatko vielä kirjeitä? Entä säilytätkö vanhoja kirjeitä edelleen muistoina?

Moni ei enää nykyään jaksa kirjoittaa kirjeitä, mutta säästää silti vanhat kirjeet siinä ajatuksessa, että niihin on jonain päivänä hauska palata.

Nollakakkonen kysyi Facebookissa asiakkailtaan, vieläkö he kirjoittavat kirjeitä läheisilleen. Kirjeitä lähetetään nykyään vain harvoin, mutta niiden saamista arvostetaan sitäkin enemmän.

Vaikka tekstiviestit ja sähköpostit sekä muut pikaviestimet viuhuvat nopeaan tahtiin, on kirjeen saaminen ainutlaatuisuuden vuoksi erityistä. Kirjeen kirjoittamiseen täytyy keskittyä ihan eri tavalla kuin pikaviesteihin.

Kirjeet herättävät monesti tunteita sekä kirjoittajassa että vastaanottajassa. Eräs asiakas muistelee aikaa, kun poika asui ulkomailla: ”Ikimuistoisia kirjeitä sain, kun poikani asui jonkin aikaa Intiassa ja oli kova ikävä. Kirjeistä liikutuin aina kyyneliin.” 

Monelle kirjeet ovat muistoja vuosien takaa ja niitä säilytetään pitkään. Kirjeisiin on kirjoitettu myös osa historiaa. ”Vaikuttavinta oli, kun kuulin isäni 20-vuotiaana kirjoittaneen äidilleni kirjeen ollessaan saksalaisten sotavankina Norjassa. Kirje ei koskaan tullut perille, mutta viimeiseen asti isäni uskoi sen vielä tulevan. Siskoni miehellä on äitinsä ja isänsä sotakirjeenvaihtoa täysi kenkälaatikollinen tallella. Todella mielenkiintoista luettavaa.”.

Kirjeitä idoleille ja ulkomaille

Ennen sosiaalisen median aikaa kirjeitä lähetettiin idoleille. Eräs asiakas muistaa kirjoittaneensa Nylon Beatille ja saaneensa vastauksen mukana nimikirjoituksen. Toinen asiakas kertoo Kikalta saadusta fanipostikortista. Eräs asiakas puolestaan lähetti kirjeen Ihmemies MycGyverille eli Richard Dean Andersonille 1990-luvun alussa. Hän sai idoliltaan henkilökohtaisen vastauksen MacGyver-kuvan kanssa.

Useat asiakkaiden meille jakamat tarinat koskivat lapsuuden kirjekavereita. Monen kirjekaveri oli jopa ulkomailta. Vuosien jälkeen oli jännittävää, kun vihdoin pääsi tapaamaan kirjekaverin kasvokkain.

Aina kirjekaverit eivät kuitenkaan olleet lapsuuden ajoilta. Yhdellä asiakkaalla oli mielenpainuva kirjemuisto: ”Vielä tulee silloin tällöin kirjoitettua aika pitkiäkin kirjeitä ulkomailla asuville ystäville. Ikimuistoisin taitaa olla kun kirjoitin jollekin Amerikkaan elinkautisessa vankeudessa olevalle. Siinä piti miettiä ihan eri tavalla mitä sanoo ja millä tavalla, koska tuo kirje myös saattoi piristää jonkun päivää tai jopa kuukautta.”

Kirje voi myös tuoda mukanaan palan Suomea ulkomaille. ”Viimeksi pari vuotta sitten kirjoitin kirjeen. Lähetin sen mukana suomalaisia karkkeja ja luonnonkosmetiikkaa ystävälleni lahjaksi. Hän opiskeli silloin Kanadassa.”

Aina ulkomaille kirjoittaminen ei kuitenkaan ollut mieluisaa tai oma valinta. Eräs asiakas kertoi, että hänen ruotsin kielen opettajansa pyysi häntä kirjoittamaan kirjeen Ruotsiin. Asiakas muistelee, että se oli tuskallisin hänen koskaan kirjoittamansa kirje: ”Olin huono ruotsin kielessä ja olen edelleen!”

Rakkauskirjeistä haaveillaan ja kirjoitetaan edelleen

Kaikki eivät ole luopuneet säännöllisestä kirjeenvaihdosta. Eräs asiakas kirjoittaa iäkkäälle enolleen, joka ei käytä internettiä. Aina kirjeenvaihto ei välttämättä ole kuulumisten vaihtamista, vaan se voi olla myös tarinankerrontaa: ”Kirjoittelemme fantasiatarinoita australialaisen kirjekaverin kanssa. Nyt varsinkin on ollut hyvin aikaa ja toisen tuotoksia on aina mukava lukea”, kertoo eräs asiakkaamme.

Toinen Nollakakkosen asiakas kertoo yhä kirjoittelevansa kirjeitä lapsuuden kodin naapurin mummolle. Kirjeenvaihto on jatkunut jo melkein 20 vuotta. Hänellä on tapana kirjoittaa myös joka vuosi rakkauskirje miehelleen.

Kirjeistä yksi vahvimmista mielikuvista onkin rakkauskirjeet. ”Parhaat kirjeet olen saanut nuoruusvuosina asuessani eri paikkakunnalla kuin rakkaani”. Joku kertoi jopa löytäneensä nykyisen aviomiehensä kirjeenvaihdon kautta. Moni on saanut nuoruuden rakastetultaan rakkaudentäyteisiä kirjeitä armeija-aikana.

Kaikki rakkauskirjeet eivät aina ole kuitenkaan olleet aitoja. Eräs asiakas kertoo: ”Joskus iski kaverin kanssa pikkupiru ja laitettiin ilkeyksissämme toiselle kaverille, jonka kanssa oltiin suutuksissa, muka joltain pojalta lemmenviesti. Näistä tapauksista on aikaa jo yli 40-vuotta!” 

Joskus taas rakkaus ei kestänyt niin kauan kuin kirjeen matka perille kesti. Eräs asiakas kertoo: ”Painostin joskus poikaystävääni kirjoittamaan minulle kirjeen. Kun se saapui perille, olimme jo eronneet.” 

Kirjoita kirje itsellesi tai läheisellesi – Se ilahduttaa varmasti!

Kirjeitä voi oman rakkaan, ystävän, sukulaisen tai täysin tuntemattoman ihmisen lisäksi kirjoittaa itselleen. Yksi asiakas kertoi: ”Kirjoitin kirjeen itselleni v. 2010 ja avasin sen 2020 eli hiljattain.” Itselleen kirjoitettuun kirjeeseen voi kirjoittaa esimerkiksi tavoitteita, unelmia tai voima-ajatuksia itselleen.

Tänä vuonna kirjeiden lähettäminen läheisille on saattanut poikkeuksellisesti kasvaa. ”Äitini innostui kirjoittamaan lukemaan opettelevalle pojalleni kirjeitä nyt korona-aikaan”.

Kirjeet tuovat meitä lähemmäs toisiamme ja on oiva tapa tuoda iloa ja tukea toiselle, etenkin nyt kun mahdollisuutemme läheiseen kanssakäymiseen ovat normaalitilannetta rajallisemmat.

Muista läheistäsi kirjeellä ja kysy Nollakakkosesta osoitetiedot! Käytämme apunamme oman tietokantamme lisäksi väestörekisterikeskusten osoitetietoja.

Takaisin