Kenen rekisterinumero? – Ajoneuvon tiedot saa Nollakakkosesta

Nollakakkoseen tulee paljon puheluita, joissa kysytään ajoneuvon rekisterinumeron perusteella ajoneuvon omistajan tietoja tai ajoneuvon historiatietoja ja teknisiä tietoja.

Yksi yleisimmistä syistä rekisteritietokyselyyn on se, että joku on pysäköinyt auton väärään paikkaan. Auto saattaa olla naapurin parkkiruudussa, kielletyllä paikalla, työmaalla tai esimerkiksi estämässä jonkun toisen ajoneuvon kulkemista.

Saattaa myös olla, että autossa on jäänyt valot päälle, avaimet lukkopesään tai ikkunat auki kaatosateessa. Kerran asiakas huomasi, että edessä olevan kuorma-auton perästä roikkuu tavaraa ja halusi ilmoittaa siitä kuljettajalle.

Kun auton ostaminen on ajankohtaista, autokauppoja harkitsevat kysyvät mielellään rekisterinumeron perusteella tietoja autosta. Heitä kiinnostaa yleensä auton historiatiedot ja se, että ajoneuvoverot on varmasti maksettu.

Tuleva katsastusaika saattaa olla unohtunut, ja senkin voi näppärästi tarkistaa Nollakakkosesta rekisterinumeron perusteella.

Joskus rekisterinumeroa kysytään myös ikävämmistä syistä. Edessä oleva auto saattaa liikkua omituisesti tai vaarallisesti, ja siitä halutaan ilmoittaa poliisille. Joskus joku auto on kolhaissut toista autoa parkkipaikalla tai onnettomuustilanteessa halutaan tarkistaa ajoneuvon vakuutusyhtiö.

Yllättävän usein käy myös niin, että auto on tankattu huoltoasemalla, mutta unohdettu maksaa bensat. Tällöin huoltoaseman työntekijät soittelevat asiakkaan perään.

Yllättäviäkin tilanteita tulee puheluissa vastaan. Eräs asiakas kysyi rekisterinumeron perusteella moottoripyörän tietoja. Moottoripyörä oli pysäköity hänen parkkiruutuunsa. Tietoja hakiessa kävi ilmi, että moottoripyörä oli varastettu. Asiakas lupasi ilmoittaa kadonneen moottoripyörän omistajalle, missä hänen pyöränsä on. Pyörä oli onneksi vahingoittumaton.

Nollakakkonen käyttää rekisteritietojen tietolähteenä liikenne- ja viestintävirasto Traficomin liikenneasioiden rekisteriä. Puheluiden hintatietoihin voit tutustua täältä.

Rekisterinumerohaku toimii myös tekstiviestillä – tutustu!

Takaisin