Nollakakkonen yhdistää ystävät

Suomalainen ystävänpäivä on muuhun maailmaan verrattuna ainutlaatuinen, koska Suomessa juhlitaan nimenomaan ystävyyttä. Ystävänpäivää on vietetty Suomessa 1980-luvulta lähtien.

Ystävänpäivä on hyvä hetki muistaa sekä vanhoja että uusia ystäviä. Tarttuisitko sinäkin tänään puhelimeen ja kysyisit kaukana asuvalta ystävältäsi kuulumisia, vai lähettäisitkö viestin ystävälle vuosien takaa?

Nollakakkosesta etsitään kadonneiden ystävien yhteystietoja ympäri vuoden. Osoite voi löytyä esimerkiksi aiemman sukunimen, syntymäajan tai asuinpaikan perusteella. Puhelinnumero puolestaan saattaa löytyä kotipaikan lisäksi esimerkiksi työpaikan tai harrastuksen avulla.

Hukassa voi olla esimerkiksi vanha urheilukaveri, kuten eräällä asiakkaalla, joka etsi entistä keilakaveriaan Pohjois-Suomesta. Asiakaspalvelija löysi kaksi saman nimistä henkilöä. He päättivät yhdessä asiakkaan kanssa soittaa ja tiedustella, onko kyseessä oikea henkilö. Ensimmäinen numero osui oikeaan ja keilakaverit saatiin saatettua yhteen. Eräs asiakas kertoi löytäneensaä 30 vuoden takaisen ystävänsä Nollakakkosen avulla: ”Se oli iloinen jälleennäkeminen!”

Luokkakokous on yksi yleinen syy koota vanhat tutut jälleen yhteen. Tällöin puhelin on paras keino saada vanhoihin luokkakavereihin yhteys. Eräs vanha rouva etsi ystäväänsä Helsingistä ja kiitteli lopuksi: ”Ilman teitä vanhoihin ystäviin yhteydenpito jäisi kokonaan, koska puhelinluetteloita ei enää jaeta tai päivitetä, eikä minun ikäiseni ihmiset käytä aktiivisesti sosiaalista mediaa.”

Ystäviä saatetaan välillä etsiä myös kauempaa. Eräs asiakaspalvelija muistaa etsineensä asiakkaan ystävää, joka on työskennellyt ympäri maailmaa. Asiakas muisti ystävänsä viimeisimmäksi asuinpaikaksi Hollannin, mutta lopulta sitkeän etsinnän jälkeen ystävä löytyi Ruotsista. Asiakas oli todella iloinen vaivannäköstä ja siitä, että hän sai yhteyden ystäväänsä.

Toisessa tarinassa asiakaspalvelija kertoo etsineensä asiakkaan vanhaa koulukaveria, joka oli muuttanut vuosia sitten Thaimaahan. Pelkän nimen perusteella löytäminen oli vaikeaa. Hetken pohdinnan jälkeen asiakas muisti, että vanha koulukaveri työskenteli Thaimaassa sukelluksen parissa. Tämän tiedon perusteella ystävä löytyi. Palkintona oli liikuttunut asiakas, joka kiitteli vuolaasti.

Takaisin