Juhannuksena kysyttiin jälleen erikoisia kysymyksiä

Keskikesän juhla toi suomalaisten eteen mitä erikoisimpia pulmia. 020202 Palveluun vuosien varrella soitetuista puheluista päätellen juhannusta viettävät suomalaiset ovat etenkin muutaman virkistävän saunaoluen jälkeen usein kummallisesti kiipelissä.

Kun mökkinaapurin kanssa syntyy sanaharkkaa, suomalainen soittaa Nollakakkoseen kysyäkseen, mikä tarkalleen ottaen on laillinen uhkaus. Kun sytytysneste loppuu, kysytään, voiko grillin sytyttää kynsilakanpoistoaineella. Joskus juhannuksen juhlija sattuu niityllä kieriskellessään rojahtamaan nokkospuskaan. Silloin kysytään, mikä tehoaa parhaiten nokkosen polttamaan takapuoleen. Ja kun käy niin köpelösti, että ruohonleikkurista loppuu bensa, soittaja kaipaa tietoa siitä, mistä saisi lampaan ruohonleikkuriksi.

Varsinais-Suomessa liikuttiin juhannuksenakin tyylillä, mikäli jotain on pääteltävissä puhelusta, jossa kysyttiin Turun alueelta parkkipaikkaa vesijetille. Kun juhannusheilaa ei aattoon mennessä ollut löytynyt, soittaja haluaa tietää, millä Suomen tanssilavoista käyvät kauneimmat naiset. Relevantti kysymys oli myös se, kuinka paljon kaloreita on puolikkaassa makkarassa tai mikä on Jeesuksen puhelinnumero. Juhannuksena asiakkaita oli askarruttanut myös se, että missä voi uittaa hevosia. Miltei joka juhannuksen klassikkokysymys on, tuleeko hyttynen känniin, jos se imee verta humaltuneesta ihmisestä.

Nollakakkoseen tulee kuukausittain satojatuhansia puheluja. Turun palvelukeskuksessa kymmenet asiakaspalvelijat päivystivät juhannuksenakin ympäri vuorokauden valmiina vastailemaan kiperiin kysymyksiin.

– Viime juhannuksena soittaja kysyi, monenko promillen humalassa voi vielä mennä uimaan. Puhuttiin siinä sitten tovi maalaisjärjen käytöstä ja siitä, että yksin ei saa koskaan mennä veteen. Viime juhannuksena kysyttiin myös, mitä tehdä, kun hauki oli purrut varpaaseen. Aika usein Suomen kesässä etsitään myös apua hyttysenpuremiin, kertoo asiakaspalvelija Aslak Alakurtti Turun palvelukeskuksesta.

Varsin yleinen kysymys juhannuksen tienoilla on se, mikä päivä on ja missä minä olen. Nollakakkosen suositus onkin, että juhannuksen vietto aloitetaan perusasioiden, kuten ajan ja paikan kirjaamisella muistilapulle.

Takaisin