Pojopörssi-palkitsemisjärjestelmä tsemppaa ja ohjaa tekemistä

Petri Tervevuori ja Tuula Sillanpää

020202 Palvelun asiakaspalvelukeskuksissa työskentelee noin 250 asiakaspalvelun ammattilaista. Työ on antoisaa ja haastavaa, eikä yksikään puhelu ole edellisen kaltainen. 020202 on ylpeä tarjoamastaan palvelun laadusta ja pitää hyvää huolta työntekijöistään. Tärkeässä roolissa työhyvinvoinnin lisäämisessä ja työntekijöiden palkitsemisessa on yhdessä nollakakkoslaisten kanssa kehitetty Pojopörssi-kannustinjärjestelmä.

 

Pelinomaisen Pojopörssin ideana on, että työntekijät voivat kerätä itselleen pisteitä eli pojoja tekemällä työnsä hyvin. Joskus pojoja voi saada myös yllättäen, esimerkiksi esimieheltä kiitokseksi reilusta työkaverin auttamisesta. Pojopörssi otettiin käyttöön vuonna 2015 ja henkilökunta oli vahvasti mukana järjestelmän luomisessa. ”Pojopörssi elää ja kehittyy jatkuvasti, lähinnä työntekijöiltämme saatavan palautteen perusteella. Olen itsekin suorassa yhteydessä asiakaspalvelijoidemme kanssa ja viimeisimpänä uudistimme chat-palveluihin liittyviä pojojen kertymiä erään Slack-keskustelun lopputulemana.” asiakaspalvelujohtaja Petri Tervevuori kertoo.

 

Pojopörssi on reilu ja tasa-arvoinen palkitsemisjärjestelmä kaikille 020202:n Turun ja Porin palvelukeskuksissa työskenteleville asiakaspalvelijoille, joista osa on vuokratyöntekijöitä. Näin järjestelmä ohjaa kaikkien työskentelyä tehokkaammaksi. ”Pojopörssi on toki tärkeä motivaattori työntekijöillemme, mutta yritystasolla voisin sanoa, että se jopa määrittelee arvojamme ja liiketoiminnan tavoitteita. Meille tärkeät asiat näkyvät Pojopörssissä palkitsemisen arvoisina.” Tervevuori toteaa.

 

Kerrytettyään riittävästi pojoja työntekijä pääsee vierailemaan Pojopörssin palkintokaapilla. Perinteisempien lahjakorttien lisäksi pojoilla voi lunastaa myös esimerkiksi vapaapäiviä tai oikeuden muokata omia työaikajärjestelyjään. ”Valtaosa, vajaat 70 % pojoista käytetään työ- ja vapaa-ajan hallitsemiseen. Palkintokaapilla käydään keskimäärin kuusi kertaa vuodessa. Pojojen käyttötavoissa on eroja: osa käyttää pojonsa pois mahdollisimman nopeasti, osa taas kerryttää maksimimäärän ja käyttää ne esimerkiksi pidempään lomarupeamaan. Usein minulta kysytään, voiko pojoja menettää. Vastaus on ei.” HR-johtaja Tuula Sillanpää naurahtaa.

 

Niko Pettersen

Vuoden verran 020202:n Turun palvelukeskuksessa työskennellyt Niko Pettersen kertoo, että Nollakakkosella on kiva työkulttuuri ja työntekijät tsemppaavat toisiaan. Vaikka yritys on iso, oman äänensä saa kuuluville ja myös pomoihin on suora keskusteluyhteys – Pettersen on muun muassa ollut mukana kehittämässä chat-palveluiden palkitsemista. ”Pojopörssillä on vaikutusta omaan elämään enemmän kuin aikaisemmissa työpaikoissani saamilla eduilla. Pojopörssi on laadukas palvelu työntekijälle. Käytän pojoja monipuolisesti, mutta vuorotyöläisenä arvostan erityisesti mahdollisuutta vaikuttaa omiin työvuoroihin. Esimerkiksi nyt kesällä sain tärkeän päivän vapaaksi, kun olin järjestämässä Turku Modern -kaupunkifestivaalia.” Pettersen sanoo.

 

020202:ssa koetaan, että Pojopörssi on toimiva tapa kannustaa ja palkita työntekijöitä hyvin tehdystä työstä. Se on myös saanut tunnustuksen: Pojopörssi voitti vuonna 2016 Henkilöstöjohdon ryhmä HENRY ry:n ja Keskinäisen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen Henkilöstöteko-kilpailun, jolla kannustetaan organisaatioita kehittämään työyhteisöjä ja hyvinvointia työpaikoilla. ”Pojopörssi kiinnostaa myös muita yrityksiä ja olemme kertoneet siitä varsin avoimesti, emme ole mustasukkaisia. Sanon aina kaikille tiedustelijoille, että älkää kopioiko lopputulosta, kopioikaa prosessi. Yhdessä työntekijöiden kanssa kehitetty, ketterä ja pelillinen järjestelmä kytkee tehokkuuden ja laadun toiminnan ohjaukseen.” Tervevuori suosittelee.

 

 

 

 

 

Takaisin